Nemalonūs pojūčiai vyrus atveda į gydytojo kabinetą, tačiau problemų galima išvengti gerokai anksčiau

Jei jautiesi gerai – augalinių vaistų nereikia, o jei sergi – šie nepadės: tokių skeptikų savo kabinete vis dar sulaukia medikai. Kita vertus, paklausti, kiek laiko reikia vartoti augalinius vaistus arba kiek juos vartoja patys, dauguma sutaria: augalinių vaistų vartoti savaitę nepakaks – jų poveikiui reikia laiko.

123rf.com asociatyvi nuotr.
123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2022, 8:00 AM, atnaujinta Nov 7, 2022, 10:41 AM

Augaliniai vaistai – ne mažiau veiksmingi

Į dienos klausimus portale lrytas.lt aktyviai atsakinėję lietuviai sutarė: augalinius vaistus svarbu vartoti ne mažiau nei tris mėnesius arba nuolat, augalinius preparatus renkasi, nes šie sveikesni, o cheminius – tikėdamiesi greitesnio rezultato.

Klinikos „Privatus urologas Alytuje“ gydytojas urologas Marius Astrauskas atviras: šie kelių tūkstančių lietuvių atsakymai jo nenustebino. Vis dar yra tikinčiųjų, jog vaistai – tik cheminės sudėties, o augaliniai – tik papildai ar vitaminai, tad sveikiems jų vartoti nereikia. Visgi skeptikų vis mažėja.

Vokietijoje, priešingai, nei mūsų šalyje, populiaru net ne prevencijai, o gydymui skirti augalinės kilmės vaistų, ir jų pasirinkimas čia išties solidus.

Augalinius preparatus įprastai galima įsigyti be recepto, tad, pašnekovo žodžiais, pacientai neretai tiki, kad gydo tik mediko paskirti ir recepte įrašyti, bet ne vaistinės lentynose sudėti ir laisvai įsigyjami vaistai. O pastarieji itin pravartūs tuomet, jei su šlapinimusi susiję simptomai: dažnesnis, skausmingesnis šlapinimasis užklupo staiga.

„Egzistuoja daugybė įvairių papildų: skirtų nervų sistemai, kokybiškesniam miegui ir pan. Kadangi gerybinės prostatos hiperplazijos simptomai retai kada būna ūmūs, priešingai nei, pavyzdžiui, kamuojant nemigai, uždelsus per ilgai, augalinis vaistinis preparatas, vargu, ar padės, mat jis labiau skirtas profilaktikai arba esant nesunkioms būklėms: silpnesnei šlapimo srovei, spaudimui pilvo apačioje, dažnesniam šlapinimuisi“, – komentavo M. Astrauskas.

Antra vertus, urologas vis dar – grėsmingas gydytojas. Įsitikinę, kad patikra bus skausminga, teks atsakyti į nepatogius klausimus, dalis vyresnio amžiaus pacientų vizitą vis atidėlioja. Tiesa, jauni vyrai elgiasi jau kitaip: į urologo kabinetą užsuka tiesiog profilaktinei apžiūrai, ypač išgirdę apie susirgusį giminaitį ar bičiulį.

Gydytojas sveikina tokį rūpestį sveikata, tačiau labiausiai savo kabinete pasigenda būtent vyresnio amžiaus pacientų. Šie į medikus neretai kreipiasi pajutę grėsmingus simptomus, o net ir tokiais atvejais juos įprastai atlydi žmona.

Urologas primena: ūmaus susirgimo atveju, pavyzdžiui, pastebėjus, jog susilaiko šlapimas, delsti ir užsiimti savigyda nevalia, būtina laiku kreiptis į gydytoją.

Kartais delsti nevalia

„Vartodami vitaminus suprantame, kad išgėrę tabletę išsyk nepasijusime geriau. O ir pradedame juos vartoti ne tada, kai svaigsta galva ar prarandame sąmonę, tačiau pajutę pirmuosius organizmo siunčiamus signalus.

Jauni vyrai, ypač aktyviai leidžiantys laisvalaikį, turėtų prisiminti, jog prostatos uždegimas – jaunų vyrų liga, profilaktikai, juolab prostatitas linkęs kartotis, pagerinti prostatos metabolizmą, būklę – tam ir skirti augaliniai vaistai“, – paaiškino urologas.

Pašnekovo teigimu, jei pacientas, vartodamas tradicinį augalinį vaistinį preparatą (pavyzdžiui, „Prostamol uno“), jaučia pagerėjimą, jį galima vartoti ne tris mėnesius, o gerokai ilgiau.

Kita vertus, augalinis preparatas nėra cheminis vaistas, kurį pamiršus išgerti nutiks kažkas blogo, žinoma, vartoti kaip panorėjus jo taip pat nevalia. Dar vienas kraštutinumas: gydytojas svarsto apie operaciją, o pacientas planuoja gydytis augaliniu vaistu – stebuklų, gydytojo žodžiais, neverta tikėtis.

„Jeigu šlapinimosi sutrikimų simptomai lengvi, ligą galima gydyti tik augaliniu vaistu, jei simptomai vidutiniai – įprastai derinami cheminiai vaistai ir augalinis vaistinis preparatas, sudėtingu atveju, pažengus prostatos išvešėjimui, svarstomas chirurginis gydymas bei kelių cheminių vaistų derinys.

Augalinis vaistinis preparatas gali pristabdyti prostatos vešėjimą, uždegiminius procesus. Kad prostatos išvešėjimas neprogresuotų, profilaktiškai, be cheminio vaisto, papildomai gali būti skiriamas augalinis. Pacientai neretai stebisi: jei jau paskirtas cheminis vaistas, kam ta profilaktika? O juk ji svarbi uždegiminiam procesui sustabdyti“, – atkreipė dėmesį urologas.

Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Pašnekovas pripažįsta: jį bene labiausiai nudžiugino kelių tūkstančių portalo lrytas.lt skaitytojų atsakymas, jog augalinius vaistus būtina vartoti ilgesnį laiką. Medikas svarstė, kad, galbūt, vis daugiau žmonių jau supranta, kad augalinis vaistas nepadės išsyk jį išgėrus, tam prireiks ne vieno mėnesio pastangų.

„Svarbu suprasti, kad vartojant augalinius vaistus šalutinių reiškinių tikrai mažiau nei vartojant cheminius, tad receptas jiems nėra būtinas. Taip, vyrai vis dar žino per mažai, jie linkę pasitikėti savim, į gydytoją ar vaistininką kreipiasi tik kraštutiniu atveju.

Šlapinimosi sutrikimai gali būti sėkmingai gydomi augaliniu vaistiniu preparatu, tačiau simptomams progresuojant būtina skubėti pas gydytoją“, – apibendrino specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kopenhagoje milžiniškas gaisras pasiglemžė istorinį pastatą