Vyrų šlapinimosi sutrikimai gali pranešti apie vieną dažną ligą

Dažniausiai įvairiais šlapinimosi sutrikimais skundžiasi vyresni nei 50 metų vyrai, tačiau apatinių šlapimo takų simptomai gali pasireikšti ir jaunesniems vyrams. Skaičiuojama, kad dėl prostatos padidėjimo atsirandantys šlapinimosi sutrikimai gali kamuoti net kas antrą į šeštąją dešimtį įžengusį vyrą.

Vyrų šlapinimosi sutrikimai.<br>123rf.com nuotr.
Vyrų šlapinimosi sutrikimai.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2022, 8:00 AM

Į kokius simptomus būtina atkreipti dėmesį ir kaip diagnozuojama gerybinė prostatos hiperplazija? Kuo gali būti naudinga fitoterapija, kai kalbama apie gerybinę prostatos hiperplaziją?

Kokie simptomai gali pranešti apie gerybinę prostatos hiperplaziją?

GPH pasireiškia tokiais ir panašiai simptomais:

  • Dažnesniu poreikiu šlapintis, ypatingai naktimis (nikturija);
  • Sunkumais pradedant ir baigiant šlapintis, pavyzdžiui, reikia daugiau pastangų norint pradėti šlapintis, o baigus šlapintis šlapimas laša ir toliau;
  • Pojūčiu, tarsi šlapimo pūslėje visuomet yra šlapimo, nors ir neseniai nusišlapinta;
  • Labai staigiu, tiesiog nenumaldomu noru šlapintis, kai prireikia skubiai ieškoti tualeto;
  • Šlapimo srovės pakitimais, pavyzdžiui, jos susilpnėjimu, trūkinėjimais, krypties pokyčiais ir pan.;
  • Nemaloniais pojūčiais ir diskomfortu šlapinantis ir pan.

Kraujas šlapime ir skausmas šlapinantis gerybinei prostatos hiperplazijai paprastai nebūdingi – tokie simptomai gali pranešti apie vėžinius susirgimus.

Kaip gali komplikuotis gerybinė prostatos hiperplazija?

Pažengusi liga gali sukelti komplikacijų, pavyzdžiui, dažniau kamuoja įvairios šlapimo sistemos infekcijos, jos kartojasi. Taip nutinka dėl to, kad šlapimo pūslė nėra visiškai ištuštinama ir joje vis užsilieka šlapimo, o tai puiki terpė bakterijų augimui ir dauginimuisi. Taip pat didėja ūminio šlapimo susilaikymo rizika, auga įvairių inkstų sutrikimų tikimybė. Gali pasireikšti ir šlapimo nelaikymas, kamuoti higienos problemos, atsirasti erekcijos sutrikimų. Dėl tokių bėdų gali sutrikti vyro miegas ir mažėti pasitikėjimas savimi, o tai, savo ruožtu, menkina paciento gyvenimo kokybę. Taigi gerybinė prostatos hiperplazija nėra susijusi tik su varginančiais šlapinimosi sutrikimais – tai gali būti kur kas gilesnė problema.

Kaip diagnozuojama gerybinė prostatos hiperplazija?

Gydytojas urologas išsamiai apklausia pacientą, duoda užpildyti specialius klausimynus, atlieka fizinę prostatos apžiūrą (ji čiuopiama per tiesiąją žarną). Nors rektalinis – digitalinis tyrimas nėra itin maloni procedūra, ji duoda labai daug informacijos apie prostatos dydį, struktūrą, vientisumą, formą ir t.t. Gali būti paskiriama ir daugiau tyrimų, pavyzdžiui, gali būti tikslinga atlikti kraujo bei šlapimo tyrimus, ultragarsinius tyrimus, biopsiją (šis tyrimas ypatingai reikšmingas tuomet, kai siekiama patvirtinti ar atmesti vėžinio susirgimo tikimybę). Taigi jei vyras patiria bent kokių šlapinimosi sutrikimų, gali būti labai svarbus ir laikas, mat panašius simptomus kaip GPH gali sukelti ir piktybinės kilmės susirgimai.

Kuo gali būti naudinga fitoterapija?

Žoliniai (natūralus, augaliniai) vaistiniai preparatai turi uždegimą slopinantį, edemą mažinantį ir antiandrogeninį poveikį. Vienas geriausių pavyzdžių – Prostamol Uno minkštosios kapsulės. Prostamol Uno yra tradicinis augalinis vaistas, kurio indikacijos pagrįstos tik ilgalaikiu vartojimu, skirtas palengvinti gerybinės prostatos hiperplazijos simptomus, tokius kaip šlapimo ištekėjimo pradžios vėlavimas, ilgiau trunkantis ir nutrūkstantis šlapinimasis, silpna šlapimo srovė, dažnas šlapinimasis (ypač nakties metu), gydytojui paneigus sunkias būkles. Šis tradicinis augalinis vaistas ypatingas tuo, kad jo efektyvumui įvertinti atlikti klinikiniai tyrimai, priešingai nei daugeliui rinkose esančių maisto papildų. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo