Nors burnos opelės mažos, bet jų sukeliami nepatogumai – dideli

Burnos žaizdelės, opelės arba aftos dažniausiai susiformuoja iš burnos gleivinės erozijų, tačiau jos gali atsirasti ir visai netikėtai. Jos paprastai būna gana skausmingos, be to, jos trukdo valgyti, gerti, valytis dantis, kalbėti, o kartais net ir miegoti. Tai yra didesnė problema, nei gali pasirodyti. Kam dažniau atsiranda burnos opelių? Kokios dažniausios jų susiformavimo priežastys?

Burnos žaizdelių sukeliami nepatogumai.<br>123rf.com nuotr.
Burnos žaizdelių sukeliami nepatogumai.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2022, 8:00 AM

Kam dažniau atsiranda burnos opelių?

Burnos opelių atsirasti gali įvairaus amžiaus grupių atstovams, tačiau statistika rodo, kad nuo pasikartojančio opelių susiformavimo dažniau kenčia somatiškai sveiki vaikai, paaugliai, nusilpusio imuniteto asmenys, senyvi asmenys ir lėtinėmis ligomis sergantys ar tam tikrus vaistus vartojantys pacientai. Šiaip ar taip, didesnių ar mažesnių burnos opelių bent kartą gyvenime turėję daugelis asmenų.

Įdomu tai, kad dažniau burnos žaizdelėmis skundžiasi moterys, ypač prieš mėnesines. Manoma, kad burnos opelių susiformavimui įtakos gali turėti įvairūs pokyčiai organizme, pavyzdžiui, hormonų koncentracijų svyravimas.

Duomenys rodo, kad pasikartojančios burnos opelės gali kamuoti net iki 20 proc. bendrosios populiacijos, o tai reiškia, kad nuo recidyvuojančių burnos žaizdelių kentėti gali net kas penktas asmuo. Nors tai gana dažnas sveikatos sutrikimas, jo atsiradimo priežastis žinoma toli gražu ne visada.

Kokios dažnesnės burnos žaizdelių susiformavimo priežastys?

Dažniausiai ūmų burnos žaizdelių susiformavimą nulemia įvairūs netyčiniai burnos gleivinės sužalojimai. Traumuojantis faktorius, pavyzdžiui, danties nuskilimas, plombos aptrupėjimas, susižeidimas nauju dantų šepetėliu, blogai pritaikyta ortodontinė plokštelė, trinantys breketai ar protezai neretai tampa burnos žaizdelių atsiradimo priežastimi. Tokie pažeidimai yra mechaninio pobūdžio. Burnos opelių taip pat gali susiformuoti dėl pernelyg uolaus ir šiurkštaus dantų valymo, kieto ir aštraus maisto valgymo, per karšto maisto ar gėrimų, tam tikrų odontologinių procedūrų, pernelyg agresyvių burnos higienos priemonių naudojimo, netyčinio įsikandimo į vidinę skruosto pusę ar liežuvį.

Taigi pažeidimai gali būti ne tik mechaninio, bet ir terminio ar cheminio pobūdžio. Tai bene dažniausios burnos žaizdelių susiformavimo priežastys. Skausmingų burnos gleivinės vientisumo pažeidimų išvengti galima tiesiog švelniau valant dantis, rūpinantis burnos higiena, tinkamai gydant burnos ertmę, vengiant karštų gėrimų bei aštraus maisto, vartojant tik švelnias burnos ertmės priežiūros priemones ir t.t. Opelių profilaktikai labai svarbi ir subalansuota mityba, mat jų dažniau susiformuoja tiems asmenims, kuriems dėl skurdžios mitybos trūksta įvairių vitaminų ir mineralų.

Burnos žaizdelių gali atsirasti ir dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, tam tikrų žalingų įpročių, anemijos (mažakraujystės), neutropenijos, kai kurių lėtinių ir onkologinių ligų. Dažniau burnos opelių atsiranda tiems asmenims, kurie vartoja tam tikrus vaistinius preparatus, pavyzdžiui, antibiotikus, chemoterapinius preparatus, imunosupresantus, nesteroidinius vaistus nuo uždegimo, vaistus hipertenzijai ir reumatui gydyti, ir t.t.

Kas galėtų padėti kenčiant nuo burnos opelių sukeliamų nepatogumų?

Anaftin produktų šeima yra puikus pasirinkimas, norint numalšinti burnos žaizdelių sukeliamą skausmą ir diskomfortą. Šios medicinos priemonės padeda paskatinti žaizdelių gijimą, papildomai apsaugoti pažeistus audinius nuo įvairių dirgiklių ir palengvinti burnos žaizdelių sukeliamus simptomus. Anaftin produktai pasižymi unikalia ir saugia sudėtimi, papildyta tikrųjų alavijų ekstraktu ir natrio hialuronatu, tad jie tinkami ir suaugusiesiems, ir vaikams. Patogiausią produkto formą padės pasirinkti gydytojas arba vaistininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.