Prostata – antroji vyrų širdis

Prostata arba priešinė liauka neretai vadinama antrąja vyrų širdimi. Ja taip pat reikia rūpintis. Ar žinote, kokios būna prostatos ligos? Ar girdėjote, kad gerybinio prostatos padidėjimo ir prostatos vėžio simptomai gali būti labai panašūs?

123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2022, 9:00 AM

Kas yra prostata?

Prostata – tai vyriškoji liauka, kuri yra maždaug kaštono arba graikinio riešuto dydžio ir sveria apie 20 gramų. Ji randama prie pat šlapimo pūslės. Prostata apsupa vamzdelį, kuriuo šlapimas nuteka iš šlapimo pūslės ir net suauga su jo sienele. Pačią prostatą sudaro daugiau nei kelios dešimtys pūslelinių liaukų, kurios apsuptos jungiamuoju audiniu ir lygiųjų raumenų pluoštais. Šios prostatos liaukos išskiria sekretą, kuris, kaip manoma, aktyvina spermatozoidus ir didina jų judrumą.

Kokios prostatos funkcijos?

Prostata svarbi spermatogenezei ir spermatozoidų judrumui bei ejakuliacijai, nes joje gaminamas sekretas, kuris sudaro didžiąją spermos dalį. Manoma, kad sveika priešinė liauka svarbi normaliam lytiniam potraukiui. Jos veiklą reguliuoja ne tik nervinė, bet ir endokrininė sistema.

Kokios galimos prostatos ligos?

Gerybinė prostatos hiperplazija arba išvešėjimas, padidėjimas – dažniausia vyresnių vyrų liga, kuria, kaip manoma, gali sirgti daugiau kaip 50 proc. vyresnių nei 50 metų vyrų ir net iki 90 proc. septyniasdešimtmečių – aštuoniasdešimtmečių. Kitos gana paplitusios, tačiau ne visuomet tinkamai gydomos ligos yra ūminis prostatitas ir lėtinis prostatitas (prostatos uždegimas). Tuo tarpu prostatos vėžys yra dažniausia vyrų onkologinė liga. Vien Lietuvoje per metus nustatoma daugiau nei 2000 naujų prostatos vėžio atvejų. Be to, sergamumas šia klastinga liga nuolat auga.

Ar žinojote, kad gerybinės prostatos hiperplazijos ir prostatos vėžio požymiai yra labai panašūs?

Kiekvienas vyras turėtų kuo skubiau susirūpinti savo sveikata, jei jam pasireiškia tokie ir panašūs simptomai:

  • Dažnesnis šlapinimasis dieną ir naktį;
  • Sunkesnis šlapinimasis;
  • Susilpnėjusi šlapimo srovė;
  • Skausmas ir diskomfortas šlapinantis;
  • Lytinės funkcijos sutrikimai ir kt.

Kokie tyrimai atliekami, kai siekiama nustatyti šlapinimosi sutrikimų kilmę?

Jei vyras patiria šlapinimosi sutrikimus, jis turėtų nedelsdamas kreiptis į gydytoją. Vyresniems nei 50 metų vyrams reguliarūs patikrinimai ypatingai svarbūs, nes vyresniame amžiuje padidėja ir prostatos išvešėjimo, ir prostatos vėžio tikimybė. Gydytojas atliks tokius tyrimus kaip prostatos ištyrimą per tiesiąją žarną ir PSA kraujyje tyrimą. Rekomenduojama šiuos tyrimus vyresniems nei 50 metų vyrams atlikti kasmet. Jeigu randama kokių nors pakitimų, gali būti atliekami ir kiti tyrimai, būtini galimos onkologinės ligos patvirtinimui ar atmetimui. Tokiu atveju prostatos audiniai apžiūrimi mikroskopu, prieš tai atlikus prostatos biopsiją.

Augaliniai vaistiniai preparatai – natūrali pagalba kenčiant nuo šlapinimosi sutrikimų

Prostamol Uno yra tradicinis augalinis vaistas, kurio indikacijos pagrįstos tik ilgalaikiu vartojimu. Jis skirtas palengvinti gerybinės prostatos hiperplazijos simptomus, tokius kaip šlapimo ištekėjimo pradžios vėlavimas, ilgiau trunkantis ir nutrūkstantis šlapinimasis, silpna šlapimo srovė, dažnas šlapinimasis (ypač nakties metu), gydytojui paneigus sunkias būkles.

Dauguma šių simptomų atsiranda todėl, kad padidėjusi priešinė liauka susiaurina šlaplę (per kurią šlapimas išteka iš šlapimo pūslės). Jeigu savijauta nepagerėjo arba net pablogėjo, būtina kreiptis į gydytoją. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.