Gerybinės prostatos gydymas remiasi nemedikamentinio ir medikamentinio gydymo derinimu

Gerybinė prostatos hiperplazija – liga, kurią galima pažaboti. Itin svarbus gyvenimo būdas. Taigi ką daryti, kad prostata kuo ilgiau išliktų sveika arba jau esanti prostatos hiperplazija progresuotų lėčiau?

Prostatos ligos.<br>123rf.com nuotr.
Prostatos ligos.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2022, 10:31 AM

Statistika kalba pati už save

Gerybinės prostatos hiperplazijos išvengti pavyksta retam vyrui, taigi statistika kalba pati už save. Pasirodo, kad nuo 50–60 metų gerybinei prostatos hiperplazijai būdingų simptomų gali turėti jau kas antras vyriškis. Itin ryškus ligos paplitimas būdingas tiems vyrams, kurie jau paminėję 80-ajį gimtadienį. Pasirodo, kad gerybine prostatos hiperplazija arba priešinės liaukos išvešėjimu serga net devyni 80–90 metų amžiaus grupei priklausantys vyrai iš dešimties.

Prostata kartais vadinama antrąja vyro širdimi

Prostata arba priešinė liauka – tai vyriška liauka, kuri yra mažajame dubenyje. Ji paprastai yra graikinio riešuto arba kaštono dydžio, o normalus jos tūris varijuoja nuo 15 ml iki 25 ml. Prostata yra pilvo apačioje ir ji apgaubusi vyriškąją šlaplę. Ji atlieka ne vieną svarbią funkciją, tačiau su amžiumi jos struktūra ir dydis gali kisti. Tai yra visiškai normalus reiškinys.

Daugiausiai vietos lėkštėje – daržovėms

Kadangi nutukusiems ir per mažai judantiems asmenims gerybinės prostatos hiperplazijos sukeliami šlapinimosi sutrikimai paprastai būna intensyvesni, vyrams reikėtų daryti viską, kad būtų palaikoma optimali kūno masė, kasdien aktyviau pajudama bent po pusvalandį ir suvalgomos bent 5 porcijos daržovių. Vyrams itin naudingi pomidorai, pomidorų sultys, riešutai, sezamo, saulėgrąžų ir moliūgų sėklos.

Reikėtų stengtis, kad mityboje netrūktų cinko, seleno, vitaminų C ir E, nes jie vyrų lytinei ir šlapinimosi sistemoms ypač svarbūs. Mityboje taip pat neturėtų trūkti gerųjų riebalų rūgščių, flavonoidų iš vaisių ir daržovių, pilno grūdo produktų. Moksliniai duomenys taip pat rodo, kad sveiko gyvenimo būdo nesilaikantiems vyrams ypatingai išauga operacinio gerybinės prostatos hiperplazijos gydymo tikimybė, tad pasistengti sveikiau gyventi verta tikrai ne dėl vienos priežasties.

Kai kada pakanka vien gyvenimo būdo korekcijos ir augalinių vaistinių preparatų

Jei prostatos padidėjimo simptomai nėra ryškūs, gali pakakti gyvensenos korekcijų, reguliarių lytinių santykių. Taikoma stebėsenos taktika – vyras turi reguliariai lankytis gydytojo urologo kabinete ir į jį kreiptis iš karto po to, vos tik pajuntama bet koks būklės pablogėjimas, tarkime, padažnėja poreikis šlapintis.

Taip pat gali būti labai naudingi vaistiniai augaliniai preparatai, kurie teigiamai veikia prostatą. Prostamol uno 320 mg minkštosios kapsulės – tradicinis augalinis vaistinis preparatas, kurio indikacijos pagrįstos tik ilgalaikiu vartojimu, skirtas su gerybine prostatos hiperplazija susijusių apatinių šlapimo takų simptomų lengvinimui, gydytojui paneigus sunkias būkles. Kiekvienoje kapsulėje yra 320 mg Serenoa repens (Bartram) Small, fructus (sabalpalmių vaisių) tirštojo ekstrakto (9–11:1). Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai;

Gydymo vaistais taip pat nereikia bijoti

Jei prostatos padidėjimo simptomai įvardijami kaip vidutinio sunkumo, tuomet jau gali prireikti medikamentinio gydymo. Tai svarbu ne tik dėl esamų simptomų valdymo, bet ir dėl galimų komplikacijų, pavyzdžiui, ūminio šlapimo susilaikymo, rizikos sumažinimo. Šiandien yra ne vienas vaistinis preparatas ir jų derinys, kuris gali padėti suvaldyti ir gerokai pažengusią ligą. Operacinio gydymo prireikia tikrai ne visuomet – vis dėlto kai kada jau nebūna kitos išeities.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.