Erekcijos sutrikimai šiandien gali būti sėkmingai gydomi vaistais

Erekcijos sutrikimai, erekcijos disfunkcija, erektilinė disfunkcija arba impotencija (šio termino vengiama vis labiau) – tai būklė, kai dėl tam tikrų priežasčių, kurios gali būti pačios įvairiausios, vyrui nepavyksta atlikti lytinio akto dėl to, kad jis nesugeba pasiekti ir (arba) išlaikyti reikiamos varpos erekcijos (sustandėjimo, sukietėjimo).

123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2022, 9:00 AM

Pakalbėkime apie pagrindines erekcijos sutrikimų išsivystymo priežastis ir medicininį jų gydymą veiksmingais ir šiuolaikiškais vaistiniais preparatais – kaip jie veikia ir kuo jie ypatingi?

Kokios pagrindinės erekcijos sutrikimų priežastys?

Erekcijos sutrikimų priežastys paprastai skirstomos į dvi dideles grupes:

  • Psichogeninės kilmės priežastis, kurios atsiranda dėl įvairių psichikos sutrikimų;
  • Organinės kilmės priežastis, kurios atsiranda dėl įvairių anatominių ir fiziologinių organizmo pokyčių, sveikatos sutrikimų, ligų, vartojamų vaistų ir žalingų įpročių.

Teigiama, kad psichologinės kilmės erekcijos sutrikimai būdingesni jauniems vyrams. Pasirodo, kad nemažai įtakos vyro lytiniam gyvenimui ir jo suvokimui apie seksualumą gali turėti įvairios, dar vaikystėje patirtos psichologinės traumos. Daug lemia ir auklėjimo specifika, įvairios nesėkmės ir atsiminimai apie jas, prastos praeities ar dabarties seksualinio gyvenimo sąlygos, santykių problemos su antrąja puse.

Paprastai tariant, viskas, kas sukelia nervinę įtampą ir stresą, gali tapti sutrikusios erekcijos priežastimi. Taigi įvairūs rūpesčiai, nerimas, didelis liūdesys, baimės, nepasitikėjimas savimi ir depresija gali būti susiję ir su pasireiškiančiais erekcijos sutrikimais, ir, priešingai, pasireiškiantys erekcijos sutrikimai vyrą gali dar labiau išmušti iš vėžių, sukelti liūdesį, frustraciją, įvairias baimes.

Tuo tarpu organinės kilmės erekcijos sutrikimų priežastys būdingesnės vyresniems vyrams, kurie dažniau serga įvairiomis lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, cukriniu diabetu, arterine hipertenzija, kitomis širdies ir kraujagyslių ligomis ir t.t. Erekcijos disfunkcija gali būti susijusi ir su įvairiais vartojamais vaistais, pavyzdžiui, antidepresantais, šlapimo išsiskyrimą skatinančiais vaistais (diuretikais) ar vaistais nuo padidėjusio kraujo spaudimo. Daug žalos gali padaryti ilgalaikis rūkymas ir nesaikingas alkoholio vartojimas, patirtos traumos, nesėkmingos operacijos ir t.t. Priežasčių gali būti labai daug – kartais jos lieka nežinomos.

Jeigu erekcijos sutrikimų problema kartojasi bent 3 kartus iš eilės, jau reikėtų nebedelsti ir kreiptis į specialistą.

Trumpai ir aiškiai apie antros kartos vaistinius preparatus, skirtus erekcijos sutrikimams gydyti – kuo jie ypatingi?

Vienas efektyviausių būdų susigrąžinti geresnę erekcijos funkciją – specialių vaistinių preparatų vartojimas. Šiandien tokie vaistiniai preparatai yra greitai veikiantys, saugūs, nesukeliantys arba beveik nesukeliantys nepageidaujamų poveikių, padedantys išlaikyti spontaniškumą ir lytinio gyvenimo kokybę.

Nors tokie erekcijos sutrikimų gydymui skirti vaistiniai preparatai pačios problemos priežasties ir neišsprendžia, tačiau jie gali padėti ir vėl džiaugtis kokybišku intymumu, puikiu lytiniu gyvenimu, atšviežėjusiais santykiais su antrąja puse. Lietuvoje jau yra antros kartos vaistas, veikiantis greitai, padedantis išsaugoti spontaniškumą ir sukeliantis mažiau nepageidaujamų reiškinių. Jis priskiriamas prie vaistų, vadinamų 5 tipo fosfodiesterazės (PDE5) inhibitoriais. Tai yra gydymo priemonė, skirta suaugusiems vyrams, kenčiantiems nuo erekcijos disfunkcijos (dar vadinamos impotencija – vis dėlto šis terminas vartojamas vis rečiau).

Šis vaistas veikia padėdamas atpalaiduoti varpoje esančias kraujagysles. Dėl to padidėja kraujo srautas į varpą, o tai padeda seksualiai susijaudinus išlaikyti varpos standumą ir erekciją. Tokį vaistinį preparatą gali paskirti gydytojas urologas, prieš tai kruopščiai įvertinęs paciento sveikatos būklę. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.