Lietuvoje daugėja ūmios virusinės infekcijos atvejų: sukelia pilvo skausmą, vėmimą ir pavojų gyvybei

Šaltuoju metų laikotarpiu registruojant vis daugiau susirgimų rotavirusine infekcija, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento epidemiologai primena, kad ši ūmi virusinė liga, pasireiškianti vėmimu, viduriavimu, pilvo skausmais, karščiavimu, gali sukelti ir pavojų gyvybei. Anot specialistų, infekcija ypač pavojinga kūdikiams, kuriems, dėl skysčių ir gyvybiškai svarbių mikroelementų netekimo vemiant ir viduriuojant, neretai prireikia ir gydymo ligoninėje.

Pykinimas<br>123rf nuotr.
Pykinimas<br>123rf nuotr.
Skiepai nuo rotaviruso.<br>T.Stasevičius
Skiepai nuo rotaviruso.<br>T.Stasevičius
Daugiau nuotraukų (2)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras

Dec 21, 2022, 4:09 PM

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai akcentuoja, kad nuo šios žarnyno infekcijos sukeliamo viduriavimo ir su tuo susijusių grėsmingų pasekmių mažuosius galima apsaugoti.

„Turime efektyvią vakciną nuo rotavirusinės infekcijos. Ji ypatinga tuo, kad yra ne leidžiama, o geriama, tai yra – įlašinama kūdikiui į burną. Tad kviečiame tėvelius paskiepyti vaikus ir apsaugoti nuo galimų infekcijos pasekmių“, – pabrėžia epidemiologai.

Šiemet Vilniaus apskrityje registruota 611 rotavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių – per 85 proc. – vaikai.

Rotavirusinės infekcijos simptomai gali sukelti pavojingas pasekmes

Rotavirusas lengvai plinta tarp kūdikių ir mažų vaikų. Šis virusas gali sukelti sunkų viduriavimą, vėmimą, karščiavimą, pilvo skausmus, apetito trūkumą. Be to, susirgti šia liga galima daugiau nei vieną kartą.

Vemiant ar viduriuojant netenkama daug skysčių, todėl gali atsirasti dehidratacija. Kūdikiams, ypač neišnešiotiems naujagimiams, taip pat vaikams kyla didesnė dehidratacijos rizika. Didelis vandens kiekio organizme sumažėjimas gali kelti pavojų gyvybei. Ne mažiau pavojingos yra ir kitos stipraus vėmimo ar viduriavimo pasekmės – elektrolitų apykaitos sutrikimai, acidozė arba, paprastai tariant – organizmo skysčių rūgštingumo padidėjimas, taip pat maža gliukozės koncentracija kraujyje.

Ligos sustabdymui nepakanka nespecifinių priemonių

Norint kontroliuoti rotavirusinės infekcijos plitimą, svarbu nepamiršti tinkamos rankų higienos bei aplinkos valymo. Specialistai primena, kad rankas reikia plauti ne tik pasinaudojus tualetu, bet ir grįžus namo, prieš valgį ar maisto gaminimą.

Vis dėlto, dėl užkrečiamumo periodo, prasidedančio dar iki simptomų pasireiškimo (rotavirusai pradedami platinti kelias dienas iki simptomų pradžios), dažnai to neužtenka šios infekcijos plitimo sustabdymui. Geriausia priemonė apsisaugoti nuo rotaviruso – skiepai.

Duomenys rodo, jog maždaug 70 proc. paskiepytų vaikų nesusirgs, o didžioji dalis – 9 iš 10 – paskiepytų nuo rotavirusinės infekcijos vaikų bus apsaugoti nuo sunkios šios ligos eigos.

Kūdikiai yra skiepijami nemokamai nuo rotavirusinės infekcijos

Nemokama rotavirusinės infekcijos vakcina yra įtraukta į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Vakcinos yra geriamosios, todėl išvengiama galimai nemalonaus adatos dūrio ar su dūriu siejamų nepageidaujamų reakcijų (injekcijos vietos skausmo, patinimo ar paraudimo).

Priklausomai nuo gamintojo, skiepijimo schemą sudaro 2 ar 3 dozės. Rekomenduojama, kad pirma dozė būtų sugirdoma 2 mėn. amžiaus kūdikiui, antra – 4 mėn. amžiaus kūdikiui, o trečia (jeigu skiepijimo schemą sudaro 3 dozės) – 6 mėn. amžiaus kūdikiui.

Pirmąją dozę galima sugirdyti jau nuo 6 savaičių, tarp dozių būtina daryti ne trumpesnes kaip 4 savaičių pertraukas. Priklausomai nuo gamintojo nurodytų indikacijų, vakcinacijos kursas turėtų būti baigtas kol vaikui sukanka 24 arba 32 savaitės. Labai dažnai vyresni vaikai bei suaugę jau būna sirgę rotavirusine infekcija, todėl jie nėra skiepijami.

NVSC primena, kad visais atvejais dėl skiepų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.