Įvardijo blogiausią pozą miegui: naktį nerasite ramybės, nuolat vargins kaklo ir nugaros skausmai

Kaklo skausmo priežastys gali būti įvairios: stresas, netinkama laikysena, sporto traumos, nelaimingi atsitikimai, lėtinės ligos. Tačiau ne visi susimąsto, kad skausmą sukelti gali ir blogai pasirinkta miego poza.

Kaklo ir nugaros skausmai.<br>123rf nuotr.
Kaklo ir nugaros skausmai.<br>123rf nuotr.
Specialistai nepataria miegoti ant pilvo.<br>123rf nuotr.
Specialistai nepataria miegoti ant pilvo.<br>123rf nuotr.
Specialistai nepataria miegoti ant pilvo.<br>123rf nuotr.
Specialistai nepataria miegoti ant pilvo.<br>123rf nuotr.
Miegas.<br>123rf nuotr.
Miegas.<br>123rf nuotr.
Miegas.<br>123rf nuotr.
Miegas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 24, 2022, 8:48 PM

„Kai ryte skauda kaklą, įprastai tai rodo, kad naudojate nepatogią pagalvę arba jūsų miego pozicija apkrauna kaklą“, – teigia Pietų Kalifornijos universiteto miego specialistas, docentas Rajas Dasgupta.

Ekspertai pataria rinktis pagalvę, kuri palaiko natūralų kaklo linkį. Tai reiškia, kad jūsų partneriui tinkanti pagalvė, nebūtinai bus patogi ir jums.

Miegas yra individuali patirtis“, – pabrėžia sertifikuota stuburo ir terapinio skausmo terapeutė Colleen Louw.

„Darbas su kineziterapeutu gali padėti suprasti, kas sukelia skausmo paūmėjimą ir kokia miego padėtis pagerins miegą“, – teigia C.Louw.

Nuo miego pozos priklauso pagalvės pasirinkimas

Ekspertai teigia, kad geriausia miegoti ant nugaros arba ant šono. Abi pozicijos padeda išlaikyti natūralų kūno linkį ir išvengti kaklo arba nugaros skausmų.

Ideali miego padėtis – ant nugaros, kai kaklas ant pagalvės padėtas taip, jog žvelgiate tiesiai į lubas. Tiesa, svarbus ir pagalvės pasirinkimas.

„Jei pagalvė per puri arba per didelė, išlenksite galvą į priekį ir tai sukels tam tikrų nepatogų, – paaiškino R.Dasgupta. – Atsistokite nugara prie sienos ir užkiškite pagalvę už galvos. Ar jūsų žvilgsnis krypsta tiesiai? Turėtumėte žvelgti statmenai į priešais esančią sieną, jokiu būdu ne į grindis arba lubas. Tokia pagalvė nesukels kaklo skausmo“.

Miegantys ant nugaros turėtų stengtis rankas priglausti prie šonų. 2017 m. atliktas tyrimas parodė, kad miegas, kai viena ranka pakišta po galva, žymiai padidino kaklo ir pečių skausmo riziką.

„Jei miegate ant nugaros, pabandykite naudoti tvirtą pagalvę ar atramą po keliais, – pridūrė C.Louw. – Tai gali padėti išlaikyti kraujotaką ir taip išvengti nugaros skausmo, jei miegant jūsų keliai yra šiek tiek sulenkti“.

Miegas ant šono yra neblogas variantas. Tik svarbu, jog galva ir kaklas išliktų natūralioje padėtyje. Tam bus reikalinga patogi pagalvė.

Vienas 2010 m. atliktas tyrimas apie žmones, kurie miega ant šono, parodė, kad naudoję pūkines pagalves naktį nubusdavo dažniau nei tie, kurie miegojo ant latekso pagalvių.

Kaip žinia, nubudimai kenkia miego kokybei. R.Dasgupta siūlo ant šono miegantiems žmonėms pasirinkti tvirtą pagalvę, kuri miego metu stabilizuos kaklą.

„Dažnas mano, kad kieta pagalvė gali pakenkti kaklui, bet ant šono miegantys žmonės skausmą dažniausiai pajunta, jei miega ant per minkštos pagalvės“, – pastebėjo miego specialistas.

Miegojimas su papildomomis pagalvėmis taip pat gali padėti išlaikyti galvą, pečius, klubus ir kelius toje pačioje plokštumoje, sakė C.Louw.

Miegas ant pilvo – prastas pasirinkimas.

„Miegoti ant pilvo tikrai nepatartina“, – patikino R.Dasgupta.

Jei miegate ant pilvo, kaklas ilgą laiką būna nenatūraliai pasuktas į vieną pusę, o apatinė nugaros dalis dėl gravitacijos išlinksta į vidų, Tai sukelia kaklo ir nugaros skausmus.

Ant pilvo miegantys žmonės, turėtų prisijaukinti kitą miego poziciją, gulėti ant nugaros arba šono, pataria ekspertai.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.