Medikus apstulbino jauno vyro potyriai po ejakuliacijos: apie seksą bijojo ir pagalvoti

Gydytojai klinicistai 2022 m. aprašė ne vieną ypač retą medicininį atvejį. Tokios ataskaitos skelbiamos moksliniuose žurnaluose tam, kad kolegos būtų informuoti apie neįprastus nutikimus ir patys susidūrę su panašiu atveju greičiau išspręstų problemą. Taip sutaupoma laiko, nereikia atlikti brangių tyrimų.

Vyras lovoje.<br>123rf nuotr.
Vyras lovoje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2022, 7:25 PM

Atvejų aprašymai paprastai atskleidžia netikėtus simptomus, retus šalutinius poveikius ar pristato naujus gydymo metodus. Tiesa, išvadoms patvirtinti dažnai reikalingi papildomi tyrimai.

Primename, kad lrytas.lt šiais metais jau rašė apie atvejį, kai keistas kosulys išdavė krūtinėje susiformavusį didžiulį darinį. Apie tai paskaityti galite čia.

Gydytojų dėmesio taip pat sulaukė britas, kuris buvo paguldytas į ligoninę, nes suvartojo beveik 400 kartų didesnę nei rekomenduojamą vitamino D paros dozę. Jo istoriją rasite čia.

Besibaigiančiais metais būta ir daugiau neįprastų klinikinių atvejų. Antai peršalimo simptomų nejautusį vyrą kiekvieną kartą po ejakuliacijos vargino sunkūs gripo ligos požymiai. Dėl šios priežasties jie net ėmė vengti lytinių santykių.

27-erių metų amžiaus Mičigano valstijos (JAV) gyventoją, kaip manoma, kamavo poorgazminės ligos sindromas, rašoma medicinos žurnale Urology Case Reports.

Reta būklė sukelia simptomus, kurie panašūs į gripą arba alergiją po to, kai žmogus patiria orgazmą po sekso arba masturbacijos. JAV Nacionalinio sveikatos instituto duomenimis, simptomai gali trukti iki savaitės.

Ši būklė „vis dažniau pripažįstama vyrų seksualinės disfunkcijos priežastimi“, – rašė medicinos specialistai šiemet paskelbtoje ataskaitoje. Turimi duomenys rodo, kad sutrikimas rečiau pasitaiko moterims.

Ypač reta būklė paveikia mažiau nei tūkstantį JAV gyventojų. Atvejo aprašyme teigiama, kad per pastaruosius 20 metų ši būklė buvo diagnozuota 60 amerikiečių.

Nėra patvirtintų poorgazminės ligos sindromo gydymo būdų, neaišku ir, kas jį sukelia.

Kentėjo daug metų

Šiuo atveju vyrui pasireiškė į gripą panašūs simptomai: kosulys, sloga, čiaudulys ir į dilgėlinę panašus bėrimas. Jam taip pat padidėjo kaklo ir veido limfmazgiai, o kiekviena ejakuliacija būklę blogino.

Įvardyti simptomai prasidėjo po įtariamos sėklidžių infekcijos, vadinamos epididimitu, kai vyrui buvo maždaug 18 metų.

„Dėl varginančių ligos požymių jis sąmoningai vengė sekso ir romantiškų santykių“, – vyro problemą aprašė medikai. Jie nenurodė, kiek laiko vyriškis nustojo vaikščioti į pasimatymus, užsiimti seksu arba masturbuotis. Tačiau gydytojai pažymėjo, kad pacientas prieš dvejus metus užsikrėtė chlamidioze – lytiniu būdu plintančia infekcija.

Padėjo vaistai nuo alergijos

Iš pradžių gydytojai vyrui diagnozavo šienligę ir rekomendavo nereceptinę tabletę nuo alergijos. Tuo pačiu pacientui buvo patarta palaipsniui didinti ejakuliacijos dažnumą.

Vaistai nepadėjo, todėl medikai paskyrė ilgesnio veikimo antihistamininį preparatą – feksofenadiną.

Viena teorija teigia, kad poorgaminės ligos sindromu sergantys žmonės yra alergiški savo spermos komponentams. Tiesa, vyras neatliko testo, kuris tai patvirtintų.

Remiantis atvejo aprašymu, pacientas nurodė, kad feksofenadinas sumažino jo simptomus 90 proc. Išnyko bėrimas, limfmazgių patinimas. Vyras vėl drįso turėti lytinių santykių.

Medicinos specialistai perspėjo, kad reikalingi papildomi feksofenadino tyrimai, siekiant išsiaiškinti apie jo naudą kitiems šia liga sergantiems žmonėms.

„Mūsų patirtis rodo, kad sudėtingą ligą įmanoma gydyti paprastais vaistais. Tikimės, sėkmė lydės ir kitus pacientus“, – rašė ataskaitos autoriai.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.