5 itin dažnos burnos opelių susiformavimo priežastys

Burnos opelės – itin nemaloni sveikatos problema, kuri gali atsirasti dėl pačių įvairiausių priežasčių. Mes pristatome 5 gana dažnus burnos žaizdelių „kaltininkus“ – galbūt apie kai kuriuos iš jų iki šiol net nenutuokėte?

123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2022, 8:00 AM

Ar žinojote, kad dantų negalima valyti pernelyg intensyviai, nes tuomet galite prisidaryti papildomų bėdų? O ar žinojote, kad burnos opelių gali atsirasti netgi patyrus didesnę, nei įprasta, nervinę įtampą?

1) Svarbiausia – kruopšti, bet švelni burnos higiena

Viena dažniausių burnos opelių atsiradimo priežasčių yra atsitiktinis susižeidimas dantų šepetėliu arba labai įnirtingas ir šiurkštus dantų valymas. Geriausia rinktis minkštą dantų šepetėlį, daugiau dėmesio skirti tarpdančiams ir dantis valyti švelniai, neskubant. Įnirtingas dantų brūžinimas nepadės dantų išsivalyti geriau, be to, didės dantenų pažeidimo bei burnos gleivinės žaizdų tikimybė.

2) Burnos priežiūros priemonės – be alkoholio ir SLS

Kai kurie moksliniai tyrimai rodo, kad burnos opelių ir erozinių burnos gleivinės pažeidimų dažniau atsiranda tiems, kurių burnos higienos priemonėse yra alkoholio ir natrio laurilsulfato (SLS, putojimą sukeliančios medžiagos). Vertėtų atkreipti dėmesį į naudojamų burnos higienos priemonių sudėtį ir rinktis švelnesnes, kokybiškesnes burnos higienos priemones. Pasirodo, kad SLS kai kuriose šalyse netgi uždraustas, nes manoma, kad jis gali kelti daugiau rizikos, nei duoti naudos.

3) Sveika ir subalansuota mityba

Žinoma, žinoma, ir kaip gi sveikos mitybos? Ji svarbi kalbant ir apie burnos žaizdeles. Burnos opelių (ypač pasikartojančių) formavimasis gali rodyti, kad žmogaus mityboje trūksta tokių vitaminų kaip vitaminas C, B grupės vitaminai ir tokių mineralinių medžiagų kaip cinkas, geležis ir t.t. Taigi mityba turėtų būti kuo sveikesnė ir kuo įvairesnė – tai bene svarbiausia burnos opelių profilaktikos priemonė. Ne be reikalo gana dažnai kaip burnos opelių gydymo ir (arba) profilaktikos priemonė paskiriama vitaminų ir mineralų kompleksų, nes ne taip jau ir retai jų atsiranda būtent dėl svarbių medžiagų trūkumo. Kartu su vitaminais ir mineralais gali būti skiriama ir normalų burnos mikrofloros balansą padedančių atkurti preparatų.

4) Stresui – ne

Pasirodo, kad kai kuriems asmenims burnos žaizdelių formavimąsi ypatingai paskatina stresas ir ilgalaikė nervinė įtampa. Taigi reikėtų vengti streso ir stengtis viską priimti kuo optimistiškiau. Verta išmėginti įvairias atsipalaidavimo ir streso valdymo metodikas, nes didesnė nervinė įtampa gali būti ne tik varginančios Herpes simplex 1 virusinės infekcijos, bet ir recidyvuojančio aftinio stomatito priežastis.

5) Atsargiai su karštu maistu ir gėrimais

Viena dažniausių burnos opelių atsiradimo priežasčių – terminis burnos gleivinės pažeidimas, kai asmuo suvalgo per karštos sriubos ar neatsargiai išgeria per karštos kavos. Taigi rekomenduojame visuomet būti atsargesniems su tais patiekalais ar gėrimais, kurie gali būti karštesni, nei tikėtasi. Vertėtų visuomet palaukti, kol maistas šiek tiek atvės.

Anaftin burnos purškalas – žaizdelėms sunkiai pasiekiamose vietose

Anaftin purškalas rekomenduojamas esant dauginėms burnos opoms ar žaizdelėms sunkiai pasiekiamose vietose. Dėl ilgo antgalio gaminio galima užpurkšti tiesiai ant žaizdelės ir yra lengviau pasiekti galinę burnos dalį. Skirtas suaugusiesiems ir vaikams, jei jie gali tinkamai naudoti gaminį.

Anaftin purškalas padeda kontroliuoti mažų burnos pakenkimų sukeliamą skausmą, pavyzdžiui, atsirandantį išsivysčius aftiniam stomatitui, aftinėms opoms, taip pat mažiems ortodontinių plokštelių ir netinkamai pritaikytų protezų sukeltiems pakenkimams. Purškalas taip pat tinkamas išplitusių aftinių opų atvejais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?