Apsinuodijimas smalkėmis: kokie ženklai išduoda, kad kvėpuojate klastingais nuodais

Atšalus orams ypač didelį pavojų kelia netvarkingos krosnys ar net šiuolaikiški šildymo prietaisai, išskiriantys smalkes. Apsinuodijimas smalkėmis gali turėti rimtų ir ilgalaikių pasekmių sveikatai. Todėl pajutus net lengvus simptomus būtina kreiptis pagalbos į medikus.

Galvos skausmas<br>123rf nuotr.
Galvos skausmas<br>123rf nuotr.
Apie smalkių pavojų įspėja specialūs detektoriai.<br>123rf nuotr.
Apie smalkių pavojų įspėja specialūs detektoriai.<br>123rf nuotr.
Gabija Laubner Sakalauskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabija Laubner Sakalauskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 16, 2023, 3:04 PM

Remiantis Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus duomenimis, kasmet dėl apsinuodijimo anglies monoksidu Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose ambulatoriškai gydoma virš 120 asmenų, o ligoninėse hospitalizuojama apie 40 pacientų, pasitaiko ir mirties atvejų.

Anglies monoksidas yra „klastingas“ nuodas, nes neturi kvapo, skonio ar spalvos, todėl sunku pastebėti jo nuotėkį.

Smalkes gali išskirti ne tik netvarkingos krosnys ar židiniai, bet ir modernūs dujiniai katilai, naudojami vandens ar patalpų šildymui. Esant netvarkingai ventiliacijos sistemai ar pasikeitus aplinkos sąlygoms anglies monoksidas išsiskiria ne į lauką, o į patalpas.

Kam pavojingiausia?

Patekęs į žmogaus organizmą, anglies monoksidas jungiasi su kraujo hemoglobinu 300 kartų geriau nei deguonis, tad šių dujų poveikis yra itin greitas ir pavojingas. Apsinuodijus pažeidžiamos beveik visos organizmo sistemos, tačiau labiausiai deguonies badui jautrios yra žmogaus smegenys.

Apsinuodijimo sunkumas priklauso nuo kvėpavimo anglies monoksidu trukmės, taip pat nuo šių dujų koncentracijos įkvėptame ore ir (arba) kitų toksiškų dujų. Papildomi rizikos veiksniai yra – esamos smegenų ar širdies ir kraujagyslių, plaučių ligos, mažakraujystė, amžius.

Hipoksijai yra jautresni senyvi asmenys, maži vaikai (ypač naujagimiai, kuriems anglies monoksido poveikis sukelia psichomotorinius sutrikimus, protinį atsilikimą ir kitus neurologinius sutrikimus), besilaukiančios moterys.

Sunkus ūmus motinos apsinuodijimas anglies monoksidu kelia rimtą trumpalaikį ir ilgalaikį pavojų vaisiui, kartais net lengvas motinos apsinuodijimas gali sukelti rimtas komplikacijas vaisiui ar netgi vaisiaus žūtį.

Lengvą apsinuodijimą atpažinti sunkiau

Apsinuodijimas anglies monoksidu gali būti lengvas arba sunkus. Nedidelis anglies monoksido kiekis patalpoje sukelia lengvą apsinuodijimą, kuriam būdingas galvos skausmas, svaigimas, veržimo jausmas, pulsavimas smilkiniuose, ūžimas ausyse, dažnas kvėpavimas, pykinimas, kartais su vėmimu, tačiau žmogus išlieka sąmoningas.

Lengvas apsinuodijimas smalkėmis yra labai pavojingas, nes atsiradę negalavimai iš pradžių gali būti neatpažinti ir nesusieti su apsinuodijimu. Pasak gydytojos, smalkėms labai jautrūs naminiai gyvūnai, todėl juos auginantys žmonės turėtų atkreipti dėmesį į pasikeitusį gyvūnų elgesį ir savijautą, signalizuojančią apie galimą apsinuodijimą anglies monoksidu.

Tačiau geriausia išeitis – įsigyti anglies monoksido detektorių (nepainioti su privalomais dūmų detektoriais). Smalkėmis kvėpuojant nuolat, gali grėsti lėtinis apsinuodijimas. Tada žmogus blogai miega, sutrinka širdies veikla, jaučiamas bendras blogumas, suprastėja atmintis, sunku susikaupti, skauda galvą. Dažnai panašiais simptomais skundžiasi visa šeima.

„Pasitaiko atvejų, kai žmonės nekreipia dėmesio į nežymius, kartkartėmis atsirandančius negalavimus, kol vieną dieną, dėl blogai veikiančio dujinio boilerio ar kito šildymo įrenginio, aplinkoje susidaro didelė anglies monoksido koncentracija ir įvyksta nelaimė“, – anksčiau yra sakiusi Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Laubner-Sakalauskienė.

Į gyvenamąją aplinką iškart patekus labai dideliam anglies monoksido kiekiui, žmogų ištinka sunkus ūminis apsinuodijimas, jis staigiai netenka sąmonės, prasideda traukuliai, gali sustoti kvėpavimas. Tokiu atveju jį būtina kuo greičiau išnešti į gryną orą, prasegti drabužius, kad būtų lengviau įkvėpti, ir į pagalbą kviesti skubios pagalbos medikus, kad būtų kuo greičiau pradėtas gydymas.

Taip pat galima skambinti į Valstybinės Vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyrių (tel. numeriu 8–5 236 20 52). Skyriuje dirbantys gydytojai toksikologai konsultuoja visą parą. Labai svarbu atminti, kad apsinuodijimas smalkėmis gali būti grėsmingas gyvybei, tad delsti jokiu būdu negalima.

Apsisaugoti nuo apsinuodijimo anglies monoksidu galima, jei:

– Namuose bus įrengta į anglies monoksidą reaguojanti signalizacija (CO detektorius).

– Garaže, net jei jo durys bus atidarytos, automobilis stovės tik užgesintu varikliu.

– Kamino sklendės nebus uždarytos, prieš tai neįsitikinus, kad kuras visiškai sudegė ir liepsna užgesusi.

– Tinkamai bus prižiūrėti dujų prietaisai, o namų šildymo sistemos priežiūrai (įrengimui, valymui, remontui) bus kviečiami tik tos srities specialistai.

– Bent kartą per metus bus tikrinama ir valoma krosnis, šildymo katilai, dujiniai boileriai ir pan.

Parengta pagal VVKT ir RVUL inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.