Atsargiai slidu: apie vieną dažniausių traumų ir jos gydymą

Viena iš dažniausiai pasitaikančių traumų yra čiurnos srities sužalojimas. Net jei ir nėra slidu, užtenka einant nelygiu keliu, laiptais nesėkmingai pastatyti koją, kryptelėti ar slystelėti, nikstelėti ir galime susižaloti. Riziką didina ir nepatogi ar netinkama avalynė, pvz., aukštakulniai, batai su siauru ar kietu padu, batai su platforma. Atėjus šaltajam sezonui traumų rizika dar padidėja.

Čiurnos trauma.<br>123rf nuotr.
Čiurnos trauma.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-16 08:00

Susižeidus vienas pirmųjų simptomų yra įvairaus stiprumo skausmas. Gali skaudėti čiurnos sąnario srityje, skausmas gali plisti į blauzdą arba pėdą. Kiti būdingi simptomai – greitai atsirandantis čiurnos srities patinimas, esant didesniam pažeidimui gali atsirasti kraujosruvų, sutrinka sąnario mobilumas ir funkcija, žmogus šlubuoja arba netgi negali priminti kojos.

Dažniausias čiurnos sužalojimas yra čiurnos raiščių patempimas. Pagal pažeidimo sudėtingumą, čiurnos raiščių patempimas gali būti trijų laipsnių.

Pirmas laipsnis. Raiščių skaidulos pažeidžiamos minimaliai, neprarandamas raiščių vientisumas ir funkcija. Šiuo atveju, kreiptis į gydytoją dažniausiai neprireikia, skausmas ir patinimas atslūgsta savaime. Gali užtekti tik poilsio.

Antras laipsnis. Tai raiščių dalinis plyšimas. Tai reiškia, kad pažeidžiama dalis skaidulų. Jam būdingas stipresnis skausmas, tinimas, pėdą sunku judinti. Gali atsirasti kraujosruvos. Šiuo atveju reiktų kreiptis į gydytoją ortopedą traumatologą, reikalinga kojos imobilizacija (gipsas, langetė).

Trečias laipsnis. Visiškas raiščio plyšimas. Skausmas būna labai stiprus, tinimas didelis. Šiuo atveju dažniausiai jau reikalingi nuskausminamieji vaistai, gali prireikti ir operacinio gydymo. Būtina kreiptis į gydytoją dėl gydymo taktikos.

Įvykus traumai, gali būti ne tik čiurnos raiščių pažeidimas, bet ir blauzdikaulio ir/ar šeivikaulio distalinio galo, pėdos kaulų lūžimas. Be skausmo, tinimo, kraujosruvų, gali būti čiurnos deformacija. Šiuo atveju taip pat būtina nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą. Dažnai prireikia operacinio gydymo.

Ką daryti, jeigu susižeidėte čiurną?

Pirmiausia, reikia stengtis kurį laiką nejudinti kojos– ją imobilizuoti specialiu įtvaru ar elsatiniu bintu (neveržkite per stipriai). Judesys sukelia įvairaus stiprumo skausmą. Ramybė yra efektyvi pagalba pažeistiems audiniams. Rekomenduojama 7–10 dienų neužsiimti sportu, daug nevaikščioti, pažeistą čiurną šaldyti: po 15–20 min. 4–8 kartus per dieną (pirmas 48–72h). Šaltis padės sumažinti skausmą ir tinimą.

Pažeidimo vietą galima tepti preparatu (tai dažniausiai geliai), savo sudėtyje turinčiu heparino, ypač jei yra išryškėjusi mėlynė ar hematoma . Vartojant pažeistoje vietoje heparinas apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo paviršinėse venose, gerina vietinę mikrocirkuliaciją (kraujotaką smulkiosiose kraujagyslėse) ir mažina patinimą. Taip pat mažina dėl traumos atsiradusias kraujosruvas, pagreitina jų gijimą. Esant stipresniam skausmui, galite vartoti nesteroidinius vaistus nuo uždegimo. Vienas iš šios grupės vaistų yra deksketoprofenas. Jis dažniausiai vartojamas lengvo ir vidutinio stiprumo, taip pat ir stipriam ūminiam skausmui malšinti.

Remiantis klinikiniais tyrimais, deksketoprofenas malšinant ūminį skausmą efektyvumu prilygsta dvigubai savo pirmtako ketoprofeno dozei, o nepageidaujamų virškinimo trakto reiškinių sukelia mažiau. Deksketoprofenas pasižymi labai greitu poveikiu ir yra gerai toleruojamas.

Labai svarbu nepamiršti, kad dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti jūsų sveikatai.

Visi minėti patarimai tinka esant nesunkiai čiurnos traumai. Jei susižeidimas sunkesnis arba gydymas namuose nepadeda– būklė blogėja, skausmas ir tinimas nepraeina, būtinai kreipkitės į gydytoją. Ortopedas-traumatologas nuspręs dėl tolimesnės gydymo taktikos, chirurginio gydymo tikslingumo.

Patyrus čiurnos traumą, kaip sėkmingo gydymo dalis, reikalinga ir reabilitacija. Pagrindinis reabilitacijos tikslas – sumažinti patiriamą skausmą, pagerinti kraujotaką ir atkurti prarastas jos funkcijas. Taip pat stiprinami raumenys ir kiti audiniai, kas gali apsaugoti nuo pakartotinų sužeidimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.