Šis vėžys vis dažniau puola darbingo amžiaus žmones: atpažinti padės 4 požymiai

Plaučių vėžys pastaruoju metu sulaukia vis daugiau dėmesio. Antai Jungtinę Karalystę (JK) neseniai sukrėtė net kelių žinomų žmonių ligos atvejai.

plaučių vėžys<br>123rf nuotr.
plaučių vėžys<br>123rf nuotr.
kosulys<br>123rf nuotr.
kosulys<br>123rf nuotr.
Žmogaus plaučiai<br>123rf iliustr.
Žmogaus plaučiai<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 30, 2023, 8:38 PM

Sekmadienį apie savo ligą viešai prabilo garsi BBC žurnalistė Esther Rantzen. „Sužinojau, kad sergu plaučių vėžiu, kuris jau spėjo išplisti“, – sakė moteris.

Kiek anksčiau apie mirtiną ligą pranešė TV laidų vedėjas Jonnie Irwinas. Šią žinią jis paviešino, kai sužinojo, kad vėžys iš plaučių išplito į smegenis.

Vyras nurodė, kad pirmąjį ligos signalą pajuto dar 2020 m. vasarą: vairuojant automobilį vaizdas akyse ėmė lietis.

JK Nacionalinė sveikatos tarnyba (NHS) šių metų pradžioje pradėjo naują kampaniją, kurios metu ragina gyventojus pasitikrinti dėl plaučių vėžio bei įvardijo simptomus, kurių ignoruoti nevalia, rašo „The Independent“.

Tikslinė kampanijos auditorija – žmonės, turintys didžiausią riziką susirgti plaučių vėžiu, ypač vyresni nei 60 metų gyventojai, ir tie, kurie retai lankosi pas šeimos gydytoją.

Specialistai nurodo, kad nevalia ignoruoti šių 4 simptomų:

Dusulys

Medikai pataria pajutus dusulį neatidėliojant apsilankyti pas šeimos gydytoją. Manote, tik be reikalo jį sutrukdysite? Netiesa, savalaikis apsilankymas padeda ligą nustatyti, kol ji dar neišplito. Tai leidžia tikėtis, kad bus išvengta rimtų pasekmių, o gydymas bus lengvesnis.

Kosulys (su krauju)

„Bronchuose yra kosulio receptoriai. Sergant įvairomis plaučių ligomis, įskaitant plaučių vėžį, būdingas kosulys. Tik intensyvumas gali skirtis, būna kiti papildomi požymiai, pavyzdžiui, švokštimas“, – apie plaučių vėžį yra sakęs Vilniaus Santaros klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro vadovas profesorius Edvardas Danila.

Atsikosėjimas krauju – signalas, kurį pastebėjus derėtų sunerimti. Visais atvejais dėl šio simptomo patartina kreiptis į gydytoją.

Dauguma žmonių, kuriems anksti diagnozuojamas plaučių vėžys, išgyvena, todėl būtina, kad žmonės žinotų ligos simptomus ir į juos reaguotų, sako medikai.

Apetito praradimas

Staiga dingęs noras valgyti arba be aiškios priežasties pradėjęs kristi svoris – požymiai, galintys įspėti apie plaučių vėžį.

Pacientams taip pat gali pasunkėti rijimas arba atsirasti skausmas rijimo metu.

Pasikartojančios kvėpavimo infekcijos

Plaučių infekcijos, kurios nuolat pasikartoja, gali būti plaučių vėžio požymis, nurodo NHS.

Šį ligos ženklą išskyrė 59 metų JK gyventoja Tracy Bourne. Moteris 2018 m. besiruošdama Kalėdų šventei pastebėjo kosulį. Kitų metų kovo mėnesį ji sunkiai susirgo.

Po kelių savaičių moteriai diagnozuotas plaučių vėžys. Vėliau atlikta operacija, kurios metu pašalinta dalis plaučių. Gydytojai džiugiai pranešė, kad vėžinių ląstelių nebeliko.

„Maniau, kad tai paprasta infekcija. Buvau siunčiama tikrintis, bet nemaniau, kad galiu sirgti plaučių vėžiu, nes niekada gyvenime nerūkiau“, – sakė Tracy.

„Tai parodo, kaip svarbu kreiptis pagalbos į specialistus, jei kažkas yra ne taip. Visiems kitiems, kurie patiria ilgai nepraeinantį kosulį, patariu pasitikrinti ir kreiptis į medikus“, – pridūrė ji.

Lietuvoje svarstoma dėl prevencinės programos

Lrytas.lt primena, kad 2022 metų pavasarį Seime pristatyta nacionalinės plaučių vėžio atrankinės programos idėja. Ji, anot medikų, galėtų padėti laiku užbėgti už akių daugeliui ligos atvejų. Plaučių vėžiu Lietuvoje kasmet suserga iki pusantro tūkstančio žmonių, onkologinė liga nusineša maždaug 1200 gyvybių.

Vienas esminių plaučių vėžio rizikos veiksnių – rūkymas.

„Tai pagrindinė priežastis, dėl kurios plaučiuose išsivysto piktybinė liga. Yra įrodyta, kad 27 proc. visų vėžio atvejų susiję su tabako vartojimu“, – „Lietuvos rytui“ yra sakiusi Nacionalinio vėžio instituto epidemiologė, medicinos mokslų daktarė Rūta Everatt.

Mokslinių tyrimų duomenimis, rūkančių asmenų rizika susirgti plaučių vėžiu yra apie 20 kartų didesnė negu niekada nerūkiusių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.