Panevėžyje – naujovė nemalonios ligos gydyme: daugumą pacientų operuos lazeriu

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje pirmą kartą atlikta hemorojaus operacija naujausiu lazeriu su daugiažiedžiu šviesolaidiniu zondu. Tokiu lazeriu bus atliekamos ir venų varikozės operacijos. Aukštaitijos gyventojai galės gydytis arčiau namų. Medikai kviečia nelaukti, kol liga pažengs ir nebebus galima šiuo būdu operuoti.

Hemorojaus gydymas lazeriu.<br>Asociatyvi RK ligoninės nuotr.
Hemorojaus gydymas lazeriu.<br>Asociatyvi RK ligoninės nuotr.
Panevėžio ligoninė , priėmimo skyrius<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Panevėžio ligoninė , priėmimo skyrius<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Hemorojaus operacija lazeriu.<br>Stop kadras
Hemorojaus operacija lazeriu.<br>Stop kadras
Hemorojaus operacija lazeriu.<br>Respublikinės Panevėžio ligoninės nuotr.
Hemorojaus operacija lazeriu.<br>Respublikinės Panevėžio ligoninės nuotr.
Panevėžio ligoninė<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Panevėžio ligoninė<br>T.Stasevičiaus nuotr.
A. Skorupskas<br>R.Ančerevičiaus, Ž.Večiorkutės, jp.lt nuotr.
A. Skorupskas<br>R.Ančerevičiaus, Ž.Večiorkutės, jp.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 31, 2023, 6:47 AM, atnaujinta May 31, 2023, 5:29 PM

Respublikinės Panevėžio ligoninės chirurgai stebėjo gydymo įstaigoje atliktą pirmą operaciją lazeriu. Dirba iš Vilniaus atvykęs chirurgas. Jis sako, kad lazeris su šviesolaidiniu zondu yra pažangiausias gydymo metodas proktologijoje. Lazeriu naikinant hemorojaus mazgus, audiniai traumuojami mažiau.

„Lazeris duoda tikslesnį, iš anksto apskaičiuotą energijos impulsą. Jis – mažesnis nei senos kartos aparatų. Taip pat yra modernus šviesolaidis, kuris energiją paskirsto plačiau, o tai reiškia mažesnį intensyvumą. Jei operacijos metu įvyksta minimali komplikacija, gana nesunkiai galima įvesti korekcijas“, – teigia gydymą pritaikęs chirurgas Deividas Narmontas.

Operacija yra tikslesnė ir trumpesnė už klasikinę procedūrą. Pacientas išleistas namo gali būti jau po kelių valandų.

Anot chirurgo, svarbu ligos neužvilkinti, į medikus kreiptis kuo anksčiau.

„Pacientai ateina ankstesnėje ligos stadijoje, tada galima naudoti mažai invazyvius metodus, kurie pagerins gyvenimo kokybę, leis greitai grįžti į normalią gyvenimo veiklą. Žmogui nebereikės kentėti, gydyti žaizdas ir rizikuoti komplikacijomis“, – paaiškino D.Narmontas.

Pernai ligoninės dienos chirurgijos skyriuje klasikiniu būdu operuota iki šimtas ligos atvejų. Anksčiau įsigytu lazeriu atlikta daugiau nei pusė tūkstančio venų varikozės operacijų. Ar padaugės norinčių operuotis naujuoju lazeriu, skyriaus vedėjas neprognozuoja. Kokiu būdu atlikti operaciją vis tiek spręs gydytojas.

„Nereikia turėti iliuzijų, kad lazeris – stebuklas. Žinoma, tai yra lengviau nei operacija klasikiniu būdu, bet tai vis tiek yra medicininė intervencija“, – pabrėžė Respublikinės Panevėžio ligoninės dienos chirurgijos skyriaus vedėjas Rimvydas Tumas.

Iš valstybės finansuojamų ligoninių tokį lazerį turi tik Vilniaus miesto klinikinė ligoninė. Nuo šiol galimybę gydytis arčiau namų turės ir Aukštaitijos gyventojai.

„Nereikės važiuoti į didmiesčius, žmonės galės gauti operaciją vietoje. Kitas dalykas, paslauga bus nemokama, užteks gydytojo siuntimo, operaciją apmokės ligonių kasa“, – sakė Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas.

Jo manymu, iki 90 proc. hemorojaus ir venų varikozės operacijų bus atliekama naujuoju lazeriu.

Naujienų portalas lrytas.lt kviečia dalyvauti konkurse „Mano mieliausios kojos“. Dalinkitės aktyvaus laisvalaikio nuotraukomis, kuriose užfiksuotos jūsų kojos, o daugiausiai balsų surinkusių nuotraukų savininkai bus apdovanoti 50 EUR vertės viešbučio MARGIS dovanų kuponais. Siųsti nuotraukas galite ČIA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.