Dažni apsilankymai tualete išdavė klastingą vėžį: pataria, kaip nepražiopsoti ligos

42-ejų vyrui diagnozuotas storosios žarnos vėžys. Kitus jis ragina tikrintis sveikatą, nes pavojinga liga vis dažniau suserga jaunesni nei 50 metų žmonės.

Vyras<br>123rf nuotr.
Vyras<br>123rf nuotr.
Kolonoskopija<br>123rf iliustr.
Kolonoskopija<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 1, 2023, 8:47 PM

Tomasas McKenna pirmuosius ligos simptomus pastebėjo 2020 m. vasarą. Padažnėjęs noras tuštintis vertė vyrą nuolat lankytis tualete.

„Pastebėjau kraują išmatose ir ant tualetinio popieriaus“, – pasakojo Tomasas.

Jungtinėje Karalystėje gyvenantis vyras taip pat jautėsi mieguistas, tačiau buvo įsitikinęs, kad tai paaiškina ilgos darbo valandos ir miego stoka.

Tomaso žodžiais, jis „jautėsi visiškai gerai“, bet kreipėsi į gydytoją dėl susirūpinimą sukėlusio viduriavimo.

Vėžys buvo išplitęs

Po atliktos kolonoskopijos paaiškėjo vyro negalavimų priežastis – storosios žarnos vėžys. Tolesni tyrimai parodė, kad vėžys išplito į kepenis, tai reiškia, kad liga buvo pasiekusi 4 stadiją.

Vakarų pasaulyje storosios žarnos vėžys pastaraisiais dešimtmečiais diagnozuojamas vis rečiau. Manoma, kad prie to prisidėjo patikros programos, kurios leidžia užkirsti ligai kelią arba nustatyti ją ankstyvoje stadijoje.

Storosios žarnos vėžio išsivystymo išvengti padedanti programa vykdoma ir Lietuvoje. Vieną kartą per 2 metus gali pasitikrinti vyrai ir moterys nuo 50 iki 74 metų. Dėl nemokamo tyrimo reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Tiesa, medikai pastebi, jog storosios žarnos vėžys vis dažniau nustatomas ir 50 metų dar nesulaukusiems žmonėms. Įtariama, kad prie ligos išsivystymo prisideda mityba. Riziką susirgti didina į pietų lėkštę dažnai patenkantys raudonos mėsos patiekalai, galintys paskatinti uždegiminius procesus žarnyne.

Vėžio diagnozę išgirdęs Tomasas sako, kad jam tiesiog nepasisekė.

Medikai pašalino 60 proc. kepenų

Onkologinės ligos gydymas paprastai priklauso nuo to, kaip stipriai vėžys išplitęs. Dažniausiai taikomi metodai: chemoterapija, spindulinė terapija, chirurgija.

Tomasui buvo atliktos dvi operacijos, kurių metu pašalinta apie 60 proc. kepenų. Medikams taip pat teko pašalinti nemažą gaubtinės žarnos dalį ir tulžies pūslę, kuri padeda virškinti riebalus.

Tomasas pasakojo, kad po operacijos jautė skausmą randų vietoje, vyras vengė riebaus maisto ir alkoholio. Į mitybą jis įtraukė daugiau maisto, turinčio didelį kiekį skaidulų.

2022 m. gruodį atlikti tyrimai leido lengviau atsikvėpti. Per metus vėžys neatsinaujino. Kita patikra – gegužę. Jei reikalai klostysis gerai, Tomasui tereikės kas pusę metų apsilankyti pas gydytoją. Būtina nuolat įsitikinti, ar vėžys negrįžo.

Ragina tikrintis, kai nieko neskauda

Amerikos vėžio draugijos duomenimis, 2023 m. 106 970 žmonių JAV bus diagnozuotas storosios žarnos vėžys. Ši liga dažna ir Lietuvoje. Kasmet nustatoma daugiau nei 1600 naujų susirgimų.

Žmogaus gyvenimo trukmė dažnai priklauso nuo to, kaip toli pažengusi būna liga, kai ji diagnozuojama.

„Storosios žarnos vėžys ilgą laiką gali vystytis be simptomų ir būti nepastebimas. Todėl raginčiaus visus, kuriems kyla abejonių, nueiti pasitikrinti, kol dar nevėlu“, – patarė Tomasas.

Be kraujo išmatose, storosios žarnos vėžiui taip pat būdingi šie simptomai:

– nepilnas išsituštinimas;

– ilgai besitęsiantis pilvos skausmas;

– dažnas pykinimas ir vėmimas;

– dingęs apetitas;

– be aiškios priežasties krentantis svoris.

Pajutus šiuos simptomus derėtų nedelsti ir pasitarti su gydytoju.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?