Trūkčioja raumenys? Štai ką tai gali reikšti

Žmogaus judėjimą kontroliuja smegenų impulsai, tačiau kartais atrodo, kad kūnas turi atskirą protą. Visi esame pajutę trūkčiojimą ar raumenų susitraukimą, kurio visiškai nekontroliuojame. Ar tai – nerimą keliantis ženklas?

Rankos trūkčiojimas<br>123rf nuotr.
Rankos trūkčiojimas<br>123rf nuotr.
Alkoholis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Alkoholis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Miegas<br>Unsplash nuotr.
Miegas<br>Unsplash nuotr.
kava<br>123rf nuotr.
kava<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 6, 2023, 6:06 AM

Visiems pažįstamas staigus krūptelėjimas, kai jau atrodo, kad grimzti į miegą. Taip vadinamas hipnagoginis trūkčiojimas. Šiuo terminu apibūdinami staigūs, nevalingi raumenų judesiai, sukeliantys staigius kūno trūkčiojimus. Jie gali rodyti neurologinį pažeidimą, tačiau nekontroliuojmų judesių priežastys dažnai visiškai nekaltos.

1. Miego trūkumas

Nėra surinkta daug duomenų apie hipnagoginius trūkčiojimus, bet žinoma, kad jie susiję su miego trūkumu. Viena teorija teigia, kad atsipalaidavus raumenims, smegenys klaidingai interpretuoja tai kaip kūno kritimą ir pasiunčia signalą raumenims trūkčioti, kad apsaugotų kūną nuo sužalojimų.

2. Gavote per daug kofeino

Pastebėta, kad prisiekę kavos gerbėjai hipnagoginius trūkčiojimus patiria dažniau. Per didelis kofeino kiekis organizme gali sutrikdyti miego ir pabudimo ciklą, o kūno trūkčiojimai gali būti vienas iš šalutinių to reiškinių.

3. Patiriate stresą

Taip, stresas turi įtakos beveik viskam. Jei gulatės į lovą jausdami nerimą, nekyla nuostaba, kad nepavyksta lengvai užmigti, o nakties poilsis būna nekokybiškas. Stresas padidina kortizolio kiekį. Dėl jo miegas būna mažiau ramus.

Kūnas ima kariauti pats su savimi: esi pavargęs, bet dorai užmigti negali. Galima to pasekmė – kūno trukčiojimai dar bandant užmigti arba jau miegant.

4. Fizinės veiklos kupina diena

Padėjote draugui persikraustyti? Dalyvavote bėgimo šventėje? Jei diena buvo pilna išbandymų jūsų organizmui, prisėdę pailsėti galite pajusti nevalingą kūno trūkčiojimą. Pasirodo, raumenų susitraukimas gali būti šalutinė fizinio aktyvumo pasekmė.

Taip nutinka, nes jūsų raumenys taip įprato būti suaktyvėję, kad gali praeiti šiek tiek laiko, kol „supras“, kad dabar jie gali pailsėti.

5. Alkoholis prieš miegą

Alkoholiniai gėrimai taip pat gali sukelti nevalingą kūno trūkčiojimą. Mechanizmas panašus kaip ir kofeino atveju – alkoholis sutrikdo organizmo miego ir pabudimo ciklą.

6. Sutrikusi medžiagų apykaita

Retais atvejais kūno trūkčiojimai gali būti medžiagų apykaitos sutrikimo ir centrinės nervų sistemos pažeidimo požymis. Tai mažai tikėtina, bet žinoti pravartu.

Ką daryti, jei kūnas trūkčioja?

Retkarčiais patiriami kūno trūkčiojimai nekelia nerimo, tačiau jei pastebite, kad tai kartojasi, vertėtų pamąstyti apie gyvenimo būdo ir mitybos pokyčius. Galbūt geriate daug kavos? Dažnai pasivaišinate alkoholiniu gėrimu? Neišsimiegate? Sveikatos būklę pagerinti gali smulkūs pokyčiai.

Raumenų funkciją pagerinti gali ir magnis. Į mitybą įtraukite daugiau moliūgų sėklų, anakardžių, špinatų arba magnio maisto papildų.

Jei trūkčiojimai tęsiasi ilgai, o gyvenimo būdo pokyčiai nepadeda, pasitarkite su gydytoju. Ypač, jei dėl to ima kamuoti nemiga, nes ilgalaikis nuovargis gali paaštrinti sveikatos problemas arba lemti naujų ligų išsivystymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.