Intymi geros nuotaikos paslaptis: verta susirūpinti seksualine sveikata

Seksualinis gyvenimas žmonėms suteikia malonių emocijų. Tačiau tam svarbu tinkamai rūpintis savo seksualine sveikata. Deja, pasaulyje kasdien užregistruojama per milijoną užsikrėtimų lytiškai plintančiomis infekcijomis – tokią informaciją skelbia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Nemaža dalis jų yra besimptomiai, todėl infekcijas sudėtinga atpažinti ir diagnozuoti laiku.

Lytiškai plintančios ligos.<br>123rf nuotr.
Lytiškai plintančios ligos.<br>123rf nuotr.
Gydytojas Balys Dainys<br>V.Balkūno nuotr.
Gydytojas Balys Dainys<br>V.Balkūno nuotr.
BENU vaistininkė Inga Norkienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
BENU vaistininkė Inga Norkienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
prezervatyvai, lytiniai santykiai.<br>123rf nuotr.
prezervatyvai, lytiniai santykiai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 17, 2023, 11:57 AM

Medicinos specialistai pastebi pamažu didėjantį visuomenės atvirumą lytinės sveikatos temoms ir sako, kad švietimą šiomis temomis reikėtų pradėti dar vaikystėje.

Pirmieji pokalbiai savu laiku

PSO atstovai teigia, kad seksualinė sveikata – tai ne tik ligų ar disfunkcijų nebuvimas, bet ir bendra gera fizinė, emocinė, psichinė ir socialinė savijauta, susijusi su žmogaus seksualumu ir seksualine sveikata. Remiantis PSO duomenimis, vis dar nemažai žmonių apie tai pritrūksta informacijos. Ne visuomet pakankamai žinių turima apie šeimos planavimą, nėštumą, gimdymą, lytiškai plintančias infekcijas, nevaisingumą, gimdos kaklelio vėžį ir menopauzę.

Seksualinė sveikata – kaip ir emocinė, psichinė ir fizinė – yra vienas esminių sveikatos ir gerovės aspektų. Urologo prof. habil. dr. Balio Dainio nuomone, lytinis švietimas, lytinė higiena ir auklėjimas turėtų būti nenutrūkstamas procesas. Tai, pasak mediko, yra lytinės sveikatos pagrindas, turintis didžiulę reikšmę žmogui ir visuomenės psichosocialinei būklei.

„Tinkamai funkcionuojanti seksualinė sistema užtikrina reprodukcinių organų veiklą. Jeigu žmogaus lytinis gyvenimas harmoningas, jis jaučiasi žvalus, aktyvus, pasitempęs, savimi pasitiki ir duoda atitinkamą pozityvų toną bendruomenei. O tai neabejotinai turi įtakos ir valstybės demografinei situacijai. Juk sveika visuomenė – perspektyvi ir potenciali šalis“, – akcentuoja profesorius.

BENU vaistinės vedėjos Ingos Norkienės teigimu, pirmąsias ir pagrindines žinias apie seksualinę sveikatą žmogus įgyti turėtų šeimoje ar ugdymo įstaigoje iš kvalifikuotų specialistų. Žinoma, žiniomis dalytis su vaikais svarbu atsižvelgiant į jų amžių, kylančius klausimus. Visgi tik nuoširdumu ir pasitikėjimu grįstus santykius propaguojančioje šeimoje mažieji bus drąsūs ir nebijos paklausti tėvų apie lytiškumą.

„Paprastai mažamečiams kyla daug klausimų, todėl neretai jau su vos trejų atžalomis suaugusieji kalba apie lyčių skirtumus, pasakoja apie higieną, intymias vietas, kurių kiti žmonės neturi teisės liesti ar matyti“, – teigia I. Norkienė.

Tinkamai ir laiku suteikta informacija apie seksualinės sveikatos aspektus leidžia žmogui tinkamai susipažinti su savo kūnu ir juo rūpintis.

Nuo 2016 metų šalies mokyklose vykdoma Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai programa, kurios tikslas užtikrinti sėkmingą vaiko sveikatos ir lytiškumo ugdymą bei rengimą šeimai mokykloje. Artėjančiais mokslo metais LR Švietimo ir mokslo ministerija pradės Gyvenimo įgūdžių programos įgyvendinimą. Programa suskirstyta į keletą dalių, kurios skirtos ikimokyklinukams, pradinių klasių, viduriniojo ir vyresniojo amžiaus mokiniams.

Nesprendžiamos problemos gali apkarsti

Seksualinės sveikatos problemų turinčius asmenis, kurie kreipiasi pagalbos, vaistininkė I.Norkienė apibūdina kaip ledkalnio viršūnę. Nemažas skaičius turimas sveikatos problemas vis dar dangsto ir nenori jų pripažinti.

„Būtina paminėti, kad ne visų ligų simptomai pajuntami iš karto. Pavyzdžiui, „tylią“ infekciją chlamidiozę sukelianti bakterija Chlamydia trachomatis infekuoja abu partnerius. Vyrai šios ligos simtomus patiria dažniau – išskyros iš šlapimkanalio, skausmingas ar pasunkėjęs šlapinimasis, skausmas pilvo apačioje, sėklidėse. Vyrai, kaip ir moterys, neturėdami simptomų nejučia gali tapti infekcijos platintojais.

Iki 30 proc. moterų tikėtini simptomai po 7–14 dienų. Tai gali būti gausios pūlingos ar gleivingos makšties išskyros, skausmas apatinėje pilvo dalyje, skausmingas šlapinimasis, lytiniai santykiai. Tačiau laiku nepastebėta infekcija gali sukelti nevaisingumą, mažojo dubens uždegimą, padidina ŽIV užsikrėtimo riziką“, – apie vieną iš galimų komplikacijų pasakoja BENU vaistinės vedėja.

Tiesa, vienos lytiškai plintančios infekcijos gali būti išgydomos, o kitos – likti gyvenimo palydovėmis, kaip, pavyzdžiui, žmogaus imunodeficito virusas (ŽIV).

Vardydama ligas, I. Norkienė pabrėžia herpeso virusą, žmogaus papilomos virusą, kuris yra viena iš pagrindinių gimdos kaklelio vėžio išsivystymo priežasčių. ŽPV taip pat reikšminga vyrų lytinių organų, gerklų vėžio priežastis, kuri sukelia lytinių organų karpas.

„Moterų šlapimo pūslės uždegimai – cistitai, mažojo dubens srities peršalimai dažnesni rudenį ir pavasarį, sergamumas prostatitu padidėja vasarą. Tam įtakos turi maudymosi sezonas. Ignoruojantis prostatito sukeltus simptomus ir nesigydantis vyras gali tapti nevaisingu arba impotentu dėl išsivysčiusių sėklidžių ar prostatos uždegimo išprovokuotų pokyčių“, – ligų sezoniškumą pažymi specialistė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai primena apie saugesnę elgseną, padedančią išvengti lytiškai plintančių infekcijų (LPI). Po nesaugaus lytinio akto nebūtina laukti, kol atsiras LPI požymių, patariama pasitikrinti profilaktiškai.

Svarbu prisiminti, kad užsikrėtus LPI, ligos simptomai ne visada atsiranda iš karto. Jie gali pasireikšti po kelių savaičių ar net mėnesių. Daugiau nei 30 proc. užsikrėtusiųjų simptomų visai nejaučia ir apie infekciją gali sužinoti tik išsityrę profilaktiškai, tačiau jie gali perduoti šią infekciją savo partneriams.

Kaip jau minėjo vaistininkė, negydomos LPI gali sukelti ilgalaikių ir nepataisomų sveikatos pakitimų: negimdinį nėštumą, priešlaikinis gimdymą, lėtinius dubens skausmus, uretritą, sąnarių skausmus. Dėl šios priežasties labai svarbu laiku atlikti diagnostiką ir pradėti gydymą.

Pagrindiniai LPI simptomai gali būti pagausėjusios šlapimo, lyties organų išskyros, pasikeitusi jų spalva, skausmingas ar deginantis jausmas šlapinantis, baltos varpos, vaginos ar burnos apnašos, įvairūs lyties organų bėrimai, įvairios pūslelės ar žaizdelės lyties organų srityje, padidėję kirkšnių limfmazgiai, pilvo apačios, kapšelio skausmas, skausmas lytinių santykių metu, kraujavimas po lytinių santykių.

Sužinoti, ar nesi užsikrėtęs LPI – nesudėtinga, procesas anonimiškas. Šiuolaikiniai tyrimai leidžia iš vieno mėginio nustatyti dažniausius LPI sukėlėjus. Ištyrimo ir gydymo bei saugesnės lytinės elgsenos klausimais konsultuotis rekomenduojama kreiptis į gydytoją specialistą dermatovenerologą. Šios srities specialisto konsultacijai šeimos gydytojo siuntimas nereikalingas.

Bakterinės LPI dažniausiai išgydomos, o virusinės kilmės LPI gali būti kontroliuojamos vaistais. Tiesa, sėkmingam LPI gydymui būtina ištirti ir gydyti visus lytinius partnerius.

Atviras požiūris – mažesnė rizika susirgti

Prof. habil. dr. B. Dainys tikina, jog lytiškai plintančios ligos niekuo nesiskiria nuo kitų žmogui būdingų sveikatos sutrikimų ir neturėtų būti laikomos gėdingomis. Todėl jį džiugina vis atviresnis visuomenės požiūris šiuo klausimu – pavyzdžiui, dėl erekcijos sutrikimų, vaisingumo problemų besikreipiantys 20–30 metų amžiaus pacientai jo kvalifikacijos specialistams nuostabos nebekelia.

Nepaisant atsakingų santykių ir naudojamų barjerinių kontraceptinių priemonių, aktyvus seksualinis gyvenimas gali sukelti nemenkų fizinių ir psichosomatinių nemalonumų. B. Dainys ir I. Norkienė primena, kad pajutus pirmuosius simptomus derėtų kreiptis į specialistus – iš pirmo žvilgsnio bereikšmiai požymiai gali signalizuoti apie galimą užsikrėtimą.

„Tuo tarpu darbo ir poilsio režimas, sveika mityba ir fizinis aktyvumas – būtinos rutinos dalys, jei norite palaikyti emocinės, psichinės ir fizinės sveikatos balansą. Skyrus pakankamai dėmesio šiam aspektui, tikėtina, kad ir seksualinė sveikata bus tinkama“, – nepamiršti rūpintis savimi ragina vaistininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.