Skubiai į ligoninę atvežta moteris prabilo svetima kalba: apstulbę gydytojai nesuprato, kas įvyko

Į skubios medicinos pagalbos skyrių atvežta italė staiga ėmė kalbėti angliškai su kanadietišku akcentu. Nustebę vietos gydytojai negali paaiškinti, kas atsitiko. Daug dėmesio sulaukęs atvejis sausio pabaigoje buvo aprašytas medicinos žurnale „Neurocase“.

Gydytojas ir pacientė<br>123rf nuotr.
Gydytojas ir pacientė<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 21, 2023, 5:53 AM, atnaujinta Feb 21, 2023, 11:56 AM

50-ies metų moteris medikų rankose atsidūrė dėl netikėtai sutrikusios kalbos. Ji taip pat pastebėjo praradusi gebėjimą rašyti.

Pacientės būklė netrukus pagerėjo, bet gydytojai netruko susivokti, kad ji kalba angliškai su kanadietišku akcentu.

Absoliučia mistika šio pokyčio turbūt nepavadinsi. Gimtoji moters kalba yra italų, bet anglų ji taip pat moka, darbe šią kalbą naudoja jau 20 metų, turi bendradarbių Kanadoje. Visgi kanadietiško akcento profesiniame gyvenime ji neišsiugdė, pabrėžia tyrėjai.

Iš psichologų, neurologų ir logopedų suformuota specialistų komanda pacientei diagnozavo užsienietiško akcento sindromą. Tai ypač retas reiškinys, kai žmogus ima kalbėti jam svetimu akcentu, kartais net kita kalba, kurios niekada nesimokė.

Užsienietiško akcento sindromas gali atsirasti po insulto arba vėžiu sergantiems žmonėms, tačiau medicinos mokslas negali paaiškinti šio fenomeno.

Italei atliktas kompiuterinės tomografijos tyrimas neparodė smegenų pažeidimo. Šį atvejį aprašę medikai spėjo, jog mikroskopinis smegenų pažeidimas galėjo būti per mažas, kad būtų pastebėtas tradiciniais tyrimų metodais. Taip pat iškelta „mini“ insulto versija. Apie šios būklės požymius neseniai rašė ir portalas lrytas.lt.

Išskirtinių medicininių atvejų ataskaitos įprastai aprašo retus simptomus ir būkles, tačiau dažnai nepateikia aiškaus atsakymo. Išvadoms patvirtinti būtini papildomi tyrimai.

Šiuo atveju italė buvo išleista iš ligoninės, bet mažiausiai 8 mėnesius po to kalbėjo su „stipriu ir ryškiu“ kanadietišku akcentu.

Tyrėjai negali paaiškinti užsienietiško akcento sindromo, tačiau viliasi, kad naujasis atvejis padės geriau suprasti šį fenomeną.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.