Ženklai, kurie gali išduoti artėjantį insultą: negalima ignoruoti

Remiantis Higienos instituto duomenimis, 2021 m. Lietuvoje iš viso buvo registruoti 8 272 nauji išeminio insulto atvejai, iš kurių 2 742 baigėsi mirtimi. Tačiau gyvybei pavojinga būklė ne visada ištinka netikėtai. Yra simptomų, kurie gali įspėti apie artėjantį insultą. Juos pastebėjus būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Kraujo krešulys<br>123rf iliustr.
Kraujo krešulys<br>123rf iliustr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Rūkymas.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Rūkymas.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 13, 2023, 11:34 AM

Medikai pabrėžia, kaip svarbu laiku atpažinti insulto ženklus ir įvertinti turimus rizikos veiksnius.

Insultas – ūminis galvos smegenų kraujotakos sutrikimas. Dėl jo smegenys negali gauti deguonies ir maistinių medžiagų iš kraujo dėl susidariusio krešulio ar užsikimšimo venoje.

Priklausomai nuo priežasčių, yra išskiriami keli skirtingi insulto tipai. Jeigu susidaro krešulys, tada ištikti gali išeminis insultas. Jei plyšta kraujagyslė, tada insultas yra hemoraginis.

Neretai žmonės patiria „mini“ insultą, kuris gali trukti ir vos minutę, net trumpiau. Tai – įspėjamasis signalas, nes po kelių dienų ar savaičių tokius pacientus gali ištikti insultas.

Insulto pavojaus ženklas

Kas yra „mini“ insultas? Mediciniškai tai vadinama trumpalaikiu išeminiu priepuoliu ir sukelia „staigius, trumpalaikius neurologinio pažeidimo simptomus, kurie praeina savaime“.

„Mini“ insulto simptomai gali būti panašūs į insulto. Pagrindinis skirtumas yra tas, kad „mini“ insultas nesukelia neatitaisomos neurologinės pažaidos.

Kitaip tariant, praeinantis smegenų išemijos priepuolis užklumpa staiga, trunka trumpai ir nesukelia tokio tipo smegenų pažeidimo, kokį galima pastebėti esant tikram insultui.

Tačiau tai nereiškia, kad į „mini“ insultą galima nekreipti dėmesio.

Insulto atveju greita reakcija yra neįkainojamos vertės. Neveltui pirmosios valandos vadinamos „auksiniu laiku“ – kuo anksčiau bus pradėtas taikyti gydymas, tuo geresnių rezultatų galima tikėtis, ir tuo didesnė tikimybė, kad ligonis pasveiks ir nejaus jokių insulto pasekmių sveikatai.

Insulto požymiai

Insulto ir „mini“ insulto simptomus pastebėti padeda „BE FAST“ atmintinė (tai angliškas akronimas, sudarytas iš žodžių, nusakančių insultui būdingus simptomus, pirmųjų raidžių).

– (Balance): Staiga sutrikusi kūno pusiausvyra;

– (Eyesight): Regos pokyčiai – neryškus matymas, regos praradimas arba dvejinimasis akyse;

– (Facial droop): Veido perkreipimas ar asimetrija šypsantis;

– (Arm): Rankos paralyžius ar nusilpimas vienoje pusėje;

– (Speech): Kalbos sutrikimai, neaiški kalbėsena;

– (Time): Laikas kviesti greitąją. Jei pasireiškė bent vienas iš išvardintų simptomų, skambinkite 112.

Simptomai trumpalaikiai, bet svarbūs

Medikai pastebi, kad „mini“ insulto atveju išvardinti simptomai greitai išnyksta, todėl žmonės į juos nekreipia dėmesio. Tačiau derėtų susirūpinti.

Dažniausiai trumpalaikiai išemijos priepuoliai trunka daugiausiai 5 arba 10 minučių. „Mini“ insultas gali būti ir ypač trumpas – tęstis vos 30–60 sekundžių.

Daugelis žmonių numoja ranka, nes staiga atsiradę simptomai taip pat greitai ir pranyksta.

Vos pastebėjus bet kurį insulto požymį reikėtų nedelsiant kreiptis į medikus, o ne laukti, kol simptomai praeis.

Atminkite, kad daugelį žmonių, kurie patyrė trumpalaikį išemijos priepuolį, per 48 valandas ištinka insultas. Delsti negalima.

Kaip sumažinti riziką?

Gydytojai įspėja, kad aukštas cholesterolio kiekis ir nekontroliuojamas diabetas gali ženkliai padidinti insulto pavojų.

Svarbu, kad hipertenzija ir diabetas būtų tinkamai valdomi, šiomis ligomis sergantys žmonės turėtų nuolat pasitarti su šeimos gydytoju.

Insulto riziką sumažina ir sveikatai palankus gyvenimo būdas. Specialistai pataria būti fiziškai aktyviems, nerūkyti, valgyti visavertį maistą, o sergant hipertenzija nepamiršti vaistų nuo aukšto kraujospūdžio.

Medikai taip pat pastebi, kad insulto riziką didina nutukimas ir pataria didesnę kūno masę turintiems žmonėms numesti bent šiek tiek svorio.

Tarp rizikos veiksnių paminėtinas ir nesaikingas alkoholio vartojimas.

Be to, neseniai atliktas tyrimas parodė, kad žmonės, kurie turi aukštą kraujo spaudimą, ilgesnį laiką vartodami paracetamolį gali padidinti širdies smūgio ir insulto riziką.

Lieka tik pakartoti auksinę taisyklę: rūpindamiesi savo sveikata, neužsiimkite savigyda ir pasitarkite su gydytoju.

Parengta pagal „HuffPost“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.