Gerybinė prostatos hiperplazija: kas tai ir ką reikia žinoti?

Gerybinė prostatos hiperplazija (GPH)– tai su amžiumi atsirandantis prostatos liaukos padidėjimas. Ši būklė nėra prostatos vėžys ir dažnai vadinama „gerybine“, nes neaptinkama vėžinių ląstelių. Prostata yra vyrų lytinė liauka, esanti po šlapimo pūsle ir apgaubianti šlaplę. Jos padidėjimas dažniausiai sukelia su šlapinimusi susijusių simptomų atsiradimą.

123rf.com asociatyvi nuotr.
123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2023, 8:00 AM

GPH priežastis nėra visiškai aiški, manoma, kad prostatos audinys išveša (padidėja liauka) dėl hormoninių pokyčių organizme, atsirandančių senstant. Dažniausiai simptomai atsiranda 50 metų ir vyresnio amžiaus vyrams. Diagnozavus GPH būtinas gydymas ir būklės stebėjimas, nes su metais, gali išsivystyti ir prostatos vėžys.

GPH rizikos veiksniai:

1. Amžius. GPH yra vyresnio ir senyvo amžiaus vyrų liga.

2. Šeiminė anamnezė. Didesnė rizika susirgti GPH turi tie vyrai, kurių giminėje artimiems giminaičiams diagnozuota GPH.

3. Diabetas ir širdies ligos. Tyrimai rodo, kad diabetas, taip pat ir širdies ligos bei kai kurių vaistų vartojimas (pvz., beta adrenoblokatorių) gali padidinti GPH riziką.

4. Gyvenimo būdas. Nutukimas padidina GPH riziką, o fizinis krūvis gali GPH riziką sumažinti.

Simptomai:

– Dažnas ir skubus noras šlapintis. Atsiradus norui šlapintis, reikia nedelsiant ieškoti tualeto, nes „pakentėti“ nepavyksta („čia ir dabar“).

– Padažnėjęs šlapinimasis naktį (nikturija). Šlapimo pūslė pilnai neišsituština ir jaučiamas noras šlapintis, nors neseniai šlapinosi. Dėl dažno ėjimo į tualetą pablogėja miego kokybė, gali atsirasti nuovargis, sumažėti koncentracija, budrumas.

– Susilpnėjusi šlapimo srovė (padidėjusi prostata spaudžia šlaplę, šlapimas sunkiau išbėga iš šlapimo pūslės, silpnėja srovė, ji gali trūkinėti, dažnai šlapinantis tenka pasistanginti).

– Sunku pradėti šlapintis.

– Negalėjimas pilnai ištuštinti šlapimo pūslės. Ne visiško pasišlapinimo jausmas– pasišlapinus po kelių minučių vėl atsiranda noras šlapintis.

– Šlapimo nelaikymas. Taip gali būti, kai persipildžius šlapimo pūslei, šlapimas nevalingai pradeda tekėti.

– Gali būti šlapimo takų infekcija, kraujas šlapime, nesugebėjimas pasišlapinti.

Gydymas

Esant nedideliems šlapinimosi sutrikimams, dažniausiai rekomenduojama koreguoti gyvenimo būdą:

– 1–2 valandas prieš miegą negerti daug skysčių. Tokiu būdu rečiau teks keltis naktį šlapintis.

– Rekomenduojama riboti alkoholio ir kofeino vartojimą. Jie gali padidinti šlapimo gamybą, dirginti šlapimo pūslę, pabloginti būklę.

– Nutukimas, kaip jau minėta, yra GPH rizikos faktorius. Svarbu sveika mityba, judėjimas/sportas. Net nedidelis fizinis krūvis gali sumažinti simptomus, susijusius su padidėjusia prostata.

Jei gyvenimo įpročių korekcija neveiksminga šlapinimosi sutrikimai, rekomenduojamas medikamentinis gydymas – skiriami įvairūs vaistažolių preparatai arba kiti medikamentai ir jų deriniai.

Vienas iš efektyviai veikiančių preparatų GPH gydymui yra sabapalmių vaisių tirštasis ekstraktas. Sabalpalmių vaisių tirštasis ekstraktas yra tradicinis augalinis vaistas, kurio indikacijos pagrįstos tik ilgalaikiu vartojimu, skirtas palengvinti gerybinės prostatos hipertrofijos/hiperplazijos simptomus, tokius kaip šlapimo ištekėjimo pradžios vėlavimas, ilgiau trunkantis ir nutrūkstantis šlapinimasis, silpna šlapimo srovė, dažnas šlapinimasis (ypač nakties metu), gydytojui paneigus sunkias būkles. Labai svarbu nepamiršti, kad dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti jūsų sveikatai.

Esant sunkiems šlapinimosi sutrikimams, dažniausiai rekomenduojamas operacinis gydymas.

Vyrams būtina kreiptis į gydytoją, jei atsiranda bet kokių šlapinimosi problemų. Negydomi šlapinimosi sutrikimai gali komplikuotis šlapimo takų obstrukcija, inkstų pažeidimu, infekcija, erekcijos sutrikimais. Rekomenduojama visiems vyresniems kaip 50 metų vyrams profilaktiškai apsilankyti pas urologą, net jei atsiradę šlapinimosi pakitimai yra minimalūs ir nelabai vargina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.