Neįprasto vėžio ženklo nepažino net gydytojai: moteris nori įspėti kitus

2021 m. lapkritį britei Kelly Pendry (42 m.) buvo diagnozuotas pažengęs gimdos vėžys. Slaugytoja tuomet jai patarė „neturėti planų Kalėdoms“.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 8, 2023, 6:30 AM

Chemoterapinį gydymą išbandžiusi moteris ir toliau ieško galimybės pasveikti. Dviejų vaikų mama svarsto, kokia būtų ligos eiga, jei ji būtų diagnozuota anksčiau.

Pas gydytojus Kelly apsilankė dar 2016 m., gimus antrajam vaikui. Medikai jai pasireiškusį stiprų kraujavimą susiejo su neseniai pasibaigusiu nėštumui ir pasiūlė mėnesines reguliuoti kontraceptinėmis tabletėmis arba spirale. Moteriai taip pat skirti antidepresantai.

Gydytojai nieko rimto neįžvelgė, bet nerimą keliantys simptomai neišnyko. „Jaučiausi kaip dramos karalienė“, – sakė Kelly. – Maniau, kad per daug jaudinuosi. Niekaip negalėjau suprasti, ar tai iš tikrųjų rimta, ar viskas tik mano galvoje“.

Kraujavimas darėsi vis dažnenis, svoris augo be jokios priežasties, o pilvas keistai išsipūtė, bet tikslią diagnozę Kelly išgirdo tik po penkerių metų. Tada vėžys jau buvo nepagydomas.

Išgirdo liūdną prognozę

2020 m. balandį aplankytas gydytojas apčiuopė guzelius apatinėje pilvo dalyje.

„Pirmą kartą kažkas patvirtino, kad aš neišsigalvoju. Gydytojas paklausė: kaip aš galiu taip išverti?“, – prisiminė moteris.

Po pusmečio diagnozuota gerybinė fibroma. Kelly patarta atlikti histerektomiją – gimdos pašalinimo operaciją – tačiau gydytojų konsultacijos dėl COVID-19 pandemijos buvo nuolat atšaukiamos. Operacija galiausiai buvo pamiršta.

2021 m. vasaros pradžioje Kelly kraujavo kiekvieną dieną, o iš šono atrodė lyg tuoj turėtų gimdyti.

Tuomet gydytojas pirmą kartą užsiminė apie galimą sarkomą, tačiau liga diagnozuota tik vėlyvą rudenį.

Kelly buvo pasakyta, kad ji serga ketvirtos stadijos vėžiu.

„Slaugytoja man patarė neplanuoti Kalėdų“, – prisiminė moteris.

Tačiau Kelly aplankytas gydytojas onkologas įpūtė vilties. Medikas drąsino padarysiąs viską, ką gali, kovoje su neišgydomu vėžiu.

Paklausta, ko tikisi, moteris atsakė: „Kiek įmanoma daugiau laiko“.

Alinanti chemoterapija

Kelly negalėjo susitaikyti su mintimi, kad nepamatys, kaip auga jos vaikai – neišgirs apie pirmąsias jų simpatijas, negalės palydėti į išleistuves.

Šeši agresyvūs ir alinantys chemoterapijos ciklai padėjo išlošti daugiau laiko.

Nuo gydymo pabaigos praėjo beveik metai, o šalutiniai poveikiai – nuovargis, karščios bangos ir skausmai – jaučiami dar dabar.

Anot Kelly, dar iki ligos diagnozės ji iškentė didesnius sunkumus. Moteris tęsia gyvenimą, bet liga niekur nedingo.

„Mano būklė jau metus išlieka stabili. Tačiau žinau, kad tai gali staiga pasikeisti“, – pasakojo Kelly.

Ji norėtų, kad būtų atlikta histerektomija, tačiau gydytojai paaiškino, kad tam jau per vėlu, sergant ketvirtos stadijos vėžiu ji neatliekama.

Kelly vyras Michaelas dabar tikisi surinkti 50 tūkst. svarų sterlingų, kad operacija būtų atlikta JAV.

„Ten operaciją galima atlikti“, – sako jis.

Moteris nenori kritikuoti Jungtinės Karalystės sveikatos priežiūros sistemos, bet mano „netekusi galimybės, kurios, atrodo, yra prieinama kitose šalyse“.

Michaelas netrukus pradės 290 km bėgimą, siekdamas atkreipti žmonių dėmesį ir surinkti reikiamų pinigus.

Tikisi padrąsinti kitus

Kelly nepuoselėja tuščių vilčių. Ji sako puikiai žinanti, kad net operacija gali jos neišgelbėti.

„Norime, kad vaikai žinotų, jog išbandėme viską, ką galėjome. Manau, tai jiems suteiktų labai didelę paguodą“, – sakė moteris.

Kelly tikisi, kad jos patirtis padės kitiems. Moteris mano, kad perskaitę jos istoriją žmonės bus atkaklesni ir kreipsis į gydytojus, paprašys išsamesnių tyrimų, jei pajus turintys sveikatos negalavimų.

Clatterbridge Vėžio Centro, kuriame gydėsi Kelly, atstovai nurodė negalintys komentuoti konkrečių pacientų ligos ir pridūrė: „Esant pažengusiam vėžiui, kuris išplito į kitas kūno dalis, gydymas, pvz., chemoterapija, nukreiptas į vėžio ląsteles visame kūne, paprastai bus veiksmingesnis nei operacija“.

„Glaudžiai bendradarbiaujame su savo regiono chirurgų komandomis. Jei operacija gali būti naudinga, ji bus pasiūlyta net ir esant nepagydomam vėžiui“, – nurodė Vėžio Centras.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją