Alzheimerio ligą išduoti gali žmogaus akys: reikia ieškoti vieno požymio

Alzheimerio liga ir demencija serga vis daugiau žmonių, tačiau neurologinius susirgimus diagnozuoti sudėtinga. Naujame tyrime nustatyta, kad Alzheimerio liga lemia akies tinklainės pakitimus. Manoma, tai gali palegvinti šios ligos diagnostiką.

Žmogaus akis<br>123rf nuotr.
Žmogaus akis<br>123rf nuotr.
Alzheimerio liga<br>123rf nuotr.
Alzheimerio liga<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 4, 2023, 7:52 PM

Mokslininkai ištyrė 86 kognityvinius sutrikimus patyrusių žmonių akių tinklaines ir smegenų audinius, po mirties paaukotus mokslui. Pasak mokslininkų, tai didžiausias iki šiol atliktas tokio pobūdžio tyrimas.

Mokslo žurnale „Acta Neuropathologica“ rašoma, kad minėti audiniai tyrimo metu buvo palyginti su donorų, kurių pažintinės funkcijos buvo normalios.

Paaiškėjo, kad sergant Alzheimerio liga arba patiriant ankstyvą pažinimo funkcijų nuosmukį šiuose audiniuose ima kauptis beta amiloido baltymas. Tyrėjai taip pat nustatė, kad sergančių žmonių audiniuose maždaug 80 proc. sumažėjo mikroglijos ląstelių, kurios valo beta amiloidą iš smegenų ir akių tinklainės.

Manoma, kad tyrimo rezultatai „gali padėti atrasti patikimus tinklainės biožymenis, skirtus neinvazinei tinklainės patikrai ir Alzheimerio ligos stebėsenai“.

Natūralu, daugeliui kyla klausimas, ar Alzheimerio ligą bus galima nustatyti atliekant akių testą?

Alzheimerio liga ir akys

Tiesą sakant, tai ne pirmas tyrimas nustatęs sąsają tarp Alzheimerio ligos ir žmogaus akių. Amerikos oftalmologijos akademija (AAO) nurodo, kad tyrimais patvirtintas ryšys tarp žmogaus smegenų ir akių audinių.

Jau anksčiau pastebėta, jog Alzheimerio liga ar kitomis demencijos formomis sergančių žmonių akies tinklainė pakinta. Įrodyta, kad pasitelkiant fluorescencinę oftalmoskopiją galima išmatuoti beta amiloido kiekį akies tinklainėje.

Kodėl taip yra? „Akies tinklainė yra laikoma galvos smegenų tąsa“, – sako tyrimo bendraautorė, neurochirurgijos ir biomedicinos mokslų profesorė Maya Koronyo-Hamaoui.

Ji pridūrė, kad akis – vienintelis centrinės nervų sistemos organas, kurio neapgaubia joks kaulas. Tai leidžia atlikti neinvazinius, saugius ir palyginti nebrangius tyrimus.

Akį nuo galvos smegenų skiria nervai, kuriuos sudaro neurono kūnas ir aksonas – uodegą primenanti neurono atauga.

Dauguma ligų, turinčių įtakos smegenims, paveikia ir regos nervą, jungiantį galvos smegenis su tinklaine.

„Kai smegenyse kas nors negerai, tą rodančių ženklų atsiranda ir akies tinklainėje. Bent jau tą esame pastebėję po žmogaus mirties ištirtuose audiniuose“, sako Vanderbilto akių instituto (JAV) tyrimų direktorius Davidas J. Calkinsas.

Kaip diagnozuojama Alzheimerio liga?

Iki XXI amžiaus pradžios gydytojai galėjo tik įtarti, kad žmogus serga Alzheimerio liga. Tai buvo galima išsiaiškinti tik vienu būdu – po mirties atliekant skrodimą.

Šiuo metu yra keletas tyrimų, leidžiančių patikimai diagnozuoti Alzheimerio ligą. Pavyzdžiui, atliekant stuburo skysčio tyrimą ar galvos smegenų kompiuterinę tomografiją, galima nustatyti su Alzheimerio liga ir demencija siejamų baltymų kiekį žmogaus galvos smegenyse.

„Turime naujų vaistų Alzheimerio ligai gydyti, tačiau pirmiausia būtina ligą diagnozuoti. Esami metodai yra invazyvūs ir brangūs. Reikalingi nauji Alzheimerio ligos diagnostikos būdai“, – teigė Mičigano universiteto (JAV) neurologas Amitas Sachdevas.

Alzheimerio ligą nustatyti padės akių testas?

Ekspertai sako, kad tai nėra taip paprasta bei pabrėžia, jog tyrimas atliktas naudojant mirusių žmonių audinius. „Sunku daryti išvadas, ar šiuo metu galime daryti tvirtas išvadas apie žmogaus kognityvinę būklę vien iš tinklainės tyrimo“, – sakė D.J.Calkinsas.

Tiesa, jis pridūrė, jog tyrimas patvirtino sąsają tarp galvos smegenų ir tinklainės sveikatos.

„Tikiuosi, kad, ateityje galėsime oftalmologinį tyrimą naudoti kaip alternatyvią priemonę, padedančią dar anksčiau nustatyti galimas pažinimo funkcijos problemas“, – teigė jis.

Parengta pagal „Prevention“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.