Tyrimas atskleidė: šie 4 simptomai išduoda vėžį dar iki 50-ojo gimtadienio

Pilvo skausmas, kraujavimas iš tiesiosios žarnos, viduriavimas ir geležies trūkumas – 4 simptomai, kuriuos dažniau patiria 50 metų dar nesulaukę, bet storosios žarnos vėžiu susirgę žmonės, skelbia žurnale „Journal of the National Cancer Institute“ gegužės 4 d. publikuotas tyrimas.

Pilvo skausmas<br>123rf nuotr.
Pilvo skausmas<br>123rf nuotr.
Viduriavimas<br>123rf nuotr.
Viduriavimas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 5, 2023, 6:56 AM

Pagal Lietuvoje veikiančią storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos programą 50–74 m. amžiaus vyrai ir moterys vieną kartą kas 2 metus turi atlikti slapto kraujo išmatose tyrimą. Jaunesniems gyventojams storosios žarnos vėžys nustatomas tik tada, jei žmogus pastebi ligos simptomus ir kreipiasi į gydytoją.

Jauni žmonės ligos nepastebi

Vašingtono universiteto Medicinos mokyklos Sent Luise (JAV) mokslininkai išanalizavo daugiau kaip 5 000 pacientų, kuriems vėžys diagnozuotas iki 50 metų, sveikatos draudimo duomenis. Paaiškėjo, kad turint bent vieną iš minėtų keturių simptomų, storosios žarnos vėžio rizika padidėja beveik dvigubai.

Turint du simptomus storosios žarnos vėžio rizika padidėja 3,5 karto, o turint tris ar visus keturis simptomus – 6,5 karto.

Šie rezultatai gali būti labai svarbūs padedant jauniems žmonėms atpažinti pirmuosius ligos ženklus. Storosios žarnos vėžio atvejų tarp jaunų žmonių daugėja. Amerikos vėžio draugijos duomenimis, 1995 m. jaunesni 55 metų asmenys sudarė 11 proc. visų storosios žarnos vėžio diagnozę išgirdusių pacientų, o 2019 m. – 20 proc.

Jauni žmonės onkologinės ligos dažnai nepastebi, kol ji nepažengia. Prieš kelis metus nustatyta, kad daugiau nei pusė jaunesnių nei 50 metų žmonių suserga trečios arba ketvirtos stadijos storosios žarnos vėžiu.

Palyginimui, tarp vyresnių žmonių net 60 proc. atvejų storosios žarnos vėžio atvejų būna 1 arba 2 stadijos.

Ankstyva ligos diagnostika padeda išvengti mirties: penkerių metų išgyvenamumas siekia maždaug 90 proc., jei vėžys neišplinta į kitas kūno dalis.

Tačiau storosios žarnos vėžio simptomai, pavyzdžiui, nuovargis ir krintantis svoris, gali būti supainioti su virškinamojo trakto problemomis. Tai lemia, kad gydytojai dažnai netikrina jaunų žmonių dėl storosios žarnos vėžio.

Kenkia mėsa?

Mokslininkai dar aiškinasi, kodėl tarp jaunų žmonių daugėja storosios žarnos vėžio atvejų, tačiau jie įtaria, kad tai lemti gali gyvenimo būdo veiksniai.

Mažai skaidulų ir daug perdirbtos mėsos turinti mityba siejama su padidėjusia storosios žarnos vėžio rizika, o kai kurie ekspertai iškėlė hipotezę, kad pastaruoju metu išpopuliarėjusios daug mėsos turinčios dietos, tokios kaip keto ir paleo, prisideda prie didėjančio sergamumo.

Storosios žarnos vėžio riziką didina ir nutukimas, tampantis vis aktualesne problema. Nutukimas taip pat gali padidinti širdies ligų riziką – kaip žinia, ir jomis serga vis jaunesni žmonės.

Todėl medikai pataria naudotis ankstyvosios diagnostikos programų galimybėmis, o jaunesni žmonės turėtų neignoruoti patiriamų simptomų.

„Pastebėjus bent vieną iš ligos požymų, ypač kraujavimą iš tiesiosios žarnos, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją. Nevalia manyti, kad tai „tik hemorojus“ ar „normalus“ reiškinys, – sakė gydytojas ir gastroenterologijos profesorius Davidas Greenwaldas.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.