Nematoma riba – kada mėnesinių skausmai tampa patologija?

Daugiau nei 80% moterų menstruacinio ciklo metu patiria skausmą. Kiekvienos moters menstruacijų ciklas yra skirtingas, o simptomai gali keistis kas mėnesį. Tačiau svarbu suprasti, kad kai kurie iš jų gali signalizuoti apie ligą.

Skausmingos menstruacijos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Skausmingos menstruacijos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 8:00 AM

Dažnai moterys susiduria įprastais mėnesinių skausmais, kurie netrukdo gyventi ir atlikti kasdienių užduočių, tačiau kitos išgyvena sunkius, bent keletą dienų trunkančius skausmo epizodus, kurie sukelia pykinimą, vėmimą, viduriavimą ir kitus pašalinius simptomus. Jei susiduriate su stipriais skausmais ir kitais intensyviais simptomais, vertėtų susirūpinti.

Daugumai merginų pirmosios mėnesinės prasideda 9–15 metų amžiaus. Kai prasideda mėnesinių ciklas, jis kartojasi maždaug kartą per mėnesį, kol pasiekiama menopauzė, iš viso 450–500 kartų per visą gyvenimą.

Vidutinis menstruacinis ciklas yra 21–35 dienos. Pirmoji naujo ciklo diena prasideda kartu su pirmąją mėnesinių diena, o vidutinė mėnesinių trukmė yra 2–7 dienos.

Menstruacinio ciklo metu jūsų kūnas ruošiasi galimam nėštumui. Jei nepastojate, prasideda mėnesinės ir ciklas prasideda iš naujo.

Mėnesinių metu, gimdos raumenys susitraukinėja, kad atsiskirtų gleivinė ir įvyktų kraujavimas. Šie susitraukimai dažnai sukelia pilvo skausmą. Kiti dažni simptomai yra pilvo pūtimas, dirglumas ir nuovargis.

Itin stiprius spazmus menstruacijų metu gali sukelti:

  • Endometriozė. Audinys, panašus į gimdos gleivinės audinį, auga už gimdos ribų, dažniausiai ant kiaušintakių, kiaušidžių arba dubens gleivinės audinio. Jei skausmas pasireiškia savaitę prieš prasidedant mėnesinėms ir tęsiasi per visas mėnesines, o kraujavimas nepaprastai gausus ir ilgas – tai gali būti endometriozės simptomai. Endometriozė taip pat gali sukelti dubens skausmą tarp menstruacijų, skausmą lytinių santykių metu ir skausmą tuštinantis.
  • Gimdos mioma. Šie nevėžiniai augliai gimdos sienelėje gali sukelti skausmą.
  • Adenomiozė. Gimdos audiniai pradeda įaugti į raumenines gimdos sieneles.
  • Dubens uždegiminė liga. Šią moterų reprodukcinių organų infekciją dažniausiai sukelia lytiniu keliu plintančios bakterijos.
  • Gimdos kaklelio stenozė. Kai kurių moterų gimdos kaklelio anga yra labai maža, todėl sulėtėja kraujavimo tėkmė ir padidėja slėgis gimdoje.

Šios būklės gali sukelti rimtas komplikacijas, todėl svarbu gauti atitinkamą medicininę priežiūrą. Pavyzdžiui, endometriozė siejama su nevaisingumu, o dubens organų uždegiminė liga padidina apvaisinto kiaušinėlio implantavimosi už gimdos ribų riziką (negimdinis nėštumas).

Skausmo malšinimui menstruacijų metu puikiai tinka nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. Pavydzdžiui, greita veikimo pradžia pasižymintis deksketoprofenas. Geriamąjį deksketoprofeno tirpalą labai patogu visada turėti su savimi, nes kai skauda, vaistą galima išgerti tiesiog iš paketėlio. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Taip pat rekomenduojama šildyti pilvą ar apatinę nugaros dalį, daugiau ilsėtis, vengti maisto produktų, kuriuose yra kofeino, vengti rūkymo ir alkoholio vartojimo, švelniai masažuoti apatinę nugaros dalį ir pilvą.

Moterys, kurios reguliariai mankštinasi, patiria mažesnius menstruacijų skausmus, todėl fizinį aktyvumą vertą įtraukti į savo kasdienę rutiną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.