Odos vėžiu susirgusi Daiva: itin mėgau saulę ir soliariumus, negalvojau kad kada nors liga palies mane

Nacionalinio vėžio instituto duomenimis, mūsų šalyje kasmet nustatoma apie 1800 naujų odos vėžio atvejų, iš jų du trečdaliai moterims ir vienas vyrams. Svarbiausias rizikos veiksnys – ultravioletiniai (UV) spinduliai. Tai yra pats didžiausias kancerogenas, lemiantis pigmentinių dėmių, ikivėžinių darinių ir odos vėžio išsivystymą (melanomą, bazaliomą, plokščialąstelinį vėžį). Kaip saugiai mėgautis saule ir ką daryti, jeigu odos vėžys jau diagnozuotas?

123rf.com asociatyvi nuotr.
123rf.com asociatyvi nuotr.
www.santa.lt nuotr.
www.santa.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 24, 2023, 9:00 AM

Geriausias laisvalaikis – saulės vonios

Daiva pasakoja, kad piktybinė odos liga – bazalinė karcinoma – jai buvo nustatyta prieš ketvertą metų, kai moteriai buvo 36-eri. „Nors visa giminė yra saulės vonių mėgėjai, niekas šeimoje nesirgo odos vėžiu, todėl negalėjau net pagalvoti, kad ši liga užklups mane. Mano mama iš daugiavaikės šeimos, ir net keturios mano tetos gyvena Klaipėdoje. Giminystės ryšiai labai glaudūs, tad nuo vaikystės visi savaitgaliai ir šventės su pusbroliais ir pusseserėmis. Suprantama, kad kone visą vasarą nuo mažų dienų praleisdavau prie jūros. Žaidimai paplūdimyje, deginimasis visada buvo mylimiausias užsiėmimas. Žiemą, kad oda būtų rudesnė, nuolat naudodavausi soliariumo paslaugomis. Tik sulaukus 30-ies truputį pradėjau mažinti dirbtinės saulės spindulių kiekį, tačiau vasaromis nuo saulės nesislėpdavau“, – pasakoja pašnekovė.

Negyjanti odos žaizdelė ant kaklo moters neišgąsdino: „Pagalvojau, kad nusidraskiau, tuoj užgis. Kai būdavau užversta darbais, užmiršdavau apie ją. Apie vienerius metus delsiau. Tačiau žaizdelė negijo, didėjo, šlapiavo, kartais kraujuodavo. Galiausiai per TV laidą, skirtą Euromelanomos dienai, išgirdau raginimus pasitikrinti. Ypač gydytojai akcentavo, kad svarbu odą stebėti saulės mėgėjams, atsiradus odos pokyčių, įtartinų apgamų ar žaizdelių. Apėmė negera nuojauta, kuri, deja, ir pasitvirtino. Kelionė pas odos gydytoją baigėsi piktybinės ligos diagnoze – bazalinė karcinoma. Laimei, mano liga buvo lėtai plintanti ir gerai gydoma“.

Dažniausias odos vėžio tipas – bazalinių ląstelių karcinoma

Odą sudaro du pagrindiniai sluoksniai: paviršinis arba epidermis ir žemiau esantis – derma. Epidermis sudarytas iš keleto sluoksnių: raginio, blizgiojo, grūdėtojo, dygliuotojo ir bazalinio. Tarp epidermio ir bazalinio sluoksnio yra kito tipo ląstelių – melanocitų. Odos vėžys skirstomas pagal tai, iš kokių ląstelių jis susiformavo. Bazalinių ląstelių karcinoma (bazalioma) yra iš bazinių epidermio ląstelių susiformavęs vėžys. Tai yra dažniausias odos vėžio tipas, kuris nustatomas 80 proc. visų sergančiųjų, 20 proc. atvejų sudaro plokščialąstelinis vėžys.

Bazaliomos išsivystymo rizika gana didelė: skaičiavimais grįstos prielaidos skelbia, kad bazalioma per gyvenimą gali išsivystyti maždaug kas trečiam vyrui ir kas ketvirtai moteriai.

Pagrindinis gydymas – operacija

Bazaliomos gydymo pasirinkimą lemia naviko vieta ir savybės, ligonio sveikatos būklė, amžius. Įvairiais atvejais gydytojai gali skirti chirurginį gydymą, spindulių terapija, taikinių terapija. Paviršinių bazalinių ląstelių karcinomai gydyti taip pat tinka fotodinaminė terapija, kai tam tikro šviesos spektro spinduliais prieš tai patepus fotosensibilizuojančiais vaistais galima pašalinti vėžines ląsteles, arba imunomoduliuojamieji vaistai.

Moteriai buvo atlikta biopsija, patikslinta diagnozė ir paskirtas gydymas – operacija. Bazalioma vystosi lėtai ir, palyginti su kitomis odos vėžio formomis, daug rečiau plinta į kitus organus, todėl ir ligos prognozė yra geresnė. „Buvo pašalintas darinys ir sveikų audinių dalis aplink jį. Sveikų audinių ištyrimas parodė, kad jame piktybinių ląstelių nėra. Tai buvo gera žinia“, – prisimena Daiva.

Saulės poveikis kaupiasi, oda nieko nepamiršta

Daiva prisimena, kad vaikystėje ir paauglystėje buvo keletą kartų gana stipriai nudegusi saulėje. Tačiau pavojingi ne tik stiprūs nugedimai, bet ir kai oda saulės ar soliariumo spinduliu veikiama po truputį, bet nuolat. Kitaip sakant, saulės poveikis odai kaupiasi viso gyvenimo metu. Nustatyta, kad melanomai vystytis didesnę įtaką turi stiprūs nudegimai, o bazaliomos ar plokščiųjų epitelinių ląstelių vėžio riziką didina kumuliacinė UV spindulių dozė.

Svarbu žinoti, kad itin pavojinga pavasarinė saulė, nes ji labai aktyvi, o ir oda po žiemos būna jai jautresnė. Apskritai, visada reikia stengtis vengti aktyvios saulės, vasarą ji tokia 11–15 valandomis.

Liga gali bet kada pasikartoti, nes oda jau paveikta

Yra duomenų, kad net 40 proc. pacientų, kuriems buvo nustatyta bazalioma, penkerių metų laikotarpiu panašūs pažeidimai išsivysto kitose kūno vietose.

„Kadangi mano oda jau yra neigiamai ir negrįžtamai paveikta UV spindulių, liga gali pasikartoti bet kurioje kitoje kūno vietoje. To labai nenoriu, todėl pakeičiau gyvenseną. Dabar saulėje būnu dozuotai, visada su skrybėle, patepus odą apsauginiu kremu. Stebiu oda, lankausi pas dermatologą, kad apžiūrėtų, ar liga neatsinaujino. Apskritai susirgus, pradėjau daugiau domėtis vėžiu, kaip jis vystosi, kaip išvengti atkryčio. Internete radau žinomo fitoterapeuto a.a. Juozo Ruolios informaciją apie sergantiesiems vėžiu naudingus augalus ir jų preparatus, apie ugniažolę, kuri turi daug priešvėžinių savybių, itin svarbiu, kad liga negrįžtų“, – pasakoja Daiva.

Fitoterapeutas J.Ruolia taikė ugniažolės terapiją daugiau nei 20-imt metų. Jau žinoma, kad itin svarbu vaidmenį atlieka ugniažolės alkaloidai ir glikoproteinai. Alkaloidai, kurių yra apie 5 tūkst. rūšių, – tai šarmiškai reaguojančios augalinės medžiagos, kurios net mažomis dozėmis veikia gyvus organizmus. Ugniažolėje esantys alkaloidai, glikoproteinai kaupiasi tik vėžinėse ląstelėse ir skatina jų žūtį, tačiau neveikia sveikų audinių. Patys savaime alkaloidai nenužudo vėžinių ląstelių, bet padaro jas atpažįstamas imuninei sistemai. Taigi ugniažolė itin naudinga onkologiniams ligoniams, nes neleidžia vėžinėms ląstelėms dalytis, be to, „išgaudo“ jas klaidžiojančias po organizmą, ir taip pristabdo ligos atsinaujinimą. Ugniažolių alkaloidai aktyviai veikia adenokarcinomos, sarkomos, melanomos ląsteles, slopina jų dalijimąsi ir padidina jautrumą imuninei sistemai.

„Esu iš tų žmonių, kurie prieš priimdami sprendimą, viską stengiasi apsvarstyti ir apgalvoti. Todėl daug skaičiau, domėjausi. Pirmenybę teikiu specialistų nuomonei, o jie pataria rinktis vaistinėse parduodamą saugų preparatą su ugniažole. Pavartoję pačių paruoštų ugniažolės „užpilukų“ ar „arbatėlių“, galima panaudoti per didelius ugniažolės kiekius ir apnuodyti kepenis, nes ugniažolė – itin stiprus augalas. Sužinojau, kad ugniažolės preparatas buvo sukurtas kartu su tuometiniu NVI fitoterapeutu Juozu Ruolia. Preparato sudėtyje yra ir medetka, gyslotis, dėl kurių priešvėžinės ugniažolės savybės atsiskleidžia dar geriau. Ugniažolės preparatas skirtas mitybai reguliuoti esant susilpnėjusiam ląsteliniam imunitetui vėžio profilaktikos metu, siekiant pagerinti onkologinių ligonių gyvenimo kokybę, esant skrandžio, žarnyno, kepenų, tulžies pūslės latakų, kvėpavimo takų spazmams, uždegimui. Vėžio atkryčiui išvengti reikia vartoti ne mažiau 5–erius metus po vėžio gydymo“, – pasakoja Daiva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.