Dantų skausmo nemalšina net vaistai? Savaime nepraeis, bus tik blogiau

Vizitą pas odontologą žmonės dažnai vis nukelia ir pas gydytoją apsilanko tik pajutę skausmą. Tačiau reikėtų žinoti, kad negydomas susirgimas gali nulemti danties netekimą, o uždelstos dantų kanalų problemos – net širdies ar inkstų ligas. Klaipėdos „Kardiolitos klinikų“ gydytoja odontologė Ieva Lygutienė pažymi, kad dantų kanalų gydymo proceso nereikėtų baimintis – dažnai jis užtrunka vos vieną vizitą, tačiau gali užkirsti kelią rimtesniems sveikatos sutrikimams.

Danties skausmas<br>123rf nuotr.
Danties skausmas<br>123rf nuotr.
Danties skausmas<br>123rf nuotr.
Danties skausmas<br>123rf nuotr.
odontologė Ieva Lygutienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
odontologė Ieva Lygutienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Dantų gydymas<br>T.Bauro nuotr.
Dantų gydymas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 29, 2023, 2:40 PM

„Danties kanalo problema atsiranda, kai karieso bakterijos pasiekia pulpą (ertmę, kurioje yra dantį maitinančios kraujagyslės, limfagyslės ir nervai) ir sukelia uždegimą. Jo negydant, pulpos audinys miršta ir susidariusios bakterijos keliauja į šaknies viršūnę, o iš ten į kaulą ir aplinkinius audinius. Žmogaus imunitetas niekaip negali su šiomis bakterijomis susitvarkyti savaime, todėl būtina apsilankyti pas endodontą, kuris specializuojasi dantų kanalų gydyme“, – pasakoja I. Lygutienė.

Tarp simptomų – vaistų neveikiamas skausmas

Kaip ir daugelio dantų susirgimų simptomų, danties kanalų problemas išduoda stiprus danties skausmas. Pasak odontologės, dažniausiai dantų kanalų gydymui atvykę pacientai skundžiasi skausmu, kurio nenumalšina net vaistai nuo skausmo, vizualiai matomu patinimu, pūlinuku ar pakitusia danties spalva.

„Pirminės apžiūros metu odontologas įvertina paciento nusiskundimus, skausmo pobūdį. Tuomet apžiūrimas pats dantis ir aplinkiniai audiniai ir atliekami danties gyvybingumo testai. Taip pat rentgenologinis tyrimas, kuris leidžia pamatyti lėtinio uždegimo proceso pasekmes – suardytą kaulą aplink danties šaknį“, – sako gydytoja.

Atlikus tyrimus ir testus bei įvertinus problemos rimtumą, galima pradėti dantų kanalų gydymą. Anot I. Lygutienės, atliekant procedūrą, naudojami įvairūs metodai ir specialūs įrankiai.

„Gydymo metu dantis izoliuojamas specialia guma, tuomet išvalomi pažeisti audiniai ir atveriama pulpos ertmė. Mikroskopu surandami dantų kanalai, o tuomet, tam, kad pašalintume bakterijas, esančias juose, vyksta mechaninis ir cheminis kanalų paruošimas, naudojant įvairius įrankius, mechaninius instrumentus bei dezinfekcinius tirpalus. Baigus kanalų valymą, jie užpildomi biokeraminiu užpildu ir specialiais kaiščiais“, – aiškina odontologė.

Negydant kyla rizika susirgti širdies ir inkstų ligomis

I. Lygutienė įspėja, kad pajutus skausmą, pastebėjus pūlinuką ar patyrus dantų traumą, nereikėtų atidėlioti vizito pas odontologą, kadangi negydomos dantų kanalų problemos, gali ne tik lemti danties praradimą, bet ir rimtesnes ligas.

„Negydoma infekcija, esanti aplink danties šaknį, toliau tirpdo kaulą ir gali pasiekti gretimus dantis. Jei problema viršutiniame žandikaulyje, uždegimas gali pasiekti sinuso ar nosies ertmę, o apatiniame – nervo kanalą, dėl kurių gali išsivystyti sinusitas, neuritas ar dalies veido aptirpimas“, – įspėja gydytoja.

Dantys, kaip ir visi kiti organai, yra glaudžiai susijęs su kitomis organų sistemomis, todėl negydomi, gali sukelti širdies ir kitų gyvybiškai svarbių organų susirgimus. Pasak I. Lygutienės, net atliekant tokias operacijas kaip organų transplantacija, žmonės yra tiriami, ar jų dantyse nėra uždegiminių židinių, kadangi tai gali lemti komplikacijų atsiradimą.

„Moksliniuose tyrimuose pažymima, kad negydytų dantų kanalų bakterijos ir uždegimo produktai per kraujotaką patenka į organizmą ir sukelia riziką širdies ir kraujagyslių ligų, tokių kaip miokardo infarktas atsiradimui. Taip pat lemia aterosklerotinių plokštelių formavimąsi kraujagyslėse bei lėtinių inkstų ligų pablogėjimą, o rizikos grupėje esantiems asmenims gali sukelti infekcinį endokarditą“, – teigia I. Lygutienė.

Rekomenduojama gydymą pradėti kuo skubiau

Siekiant išvengti komplikacijų, pajutus simptomus, rekomenduojama kuo skubiau gydyti atsiradusią problemą. Pasak odontologės, anksti gydyti pradėta problema gali būti išgydoma ir per vieną vizitą.

„Uždelsus ar prasidėjus ūmiam ir labai išplitusiam uždegiminiam procesui, gali tekti pas gydytoją apsilankyti kelis kartus, kurių metu pacientui įvedami vaistai ir uždedamas laikinas užpildas. Tokiu atveju gydymas pailgėja, o jo metu rekomenduojama vengti didelio kramtymo krūvio, nes dantis gali skilti“, – aiškina I. Lygutienė.

Anot odontologės, vienintelė prevencinė priemonė, norint išvengti dantų kanalų problemų – kokybiškas dantų valymas ir gydytojo rekomendacijų laikymasis dėl teisingos dantų priežiūros. Kadangi dantų kanalų problemas lemia ir patirtos dantų traumos, rekomenduojama aktyvių užsiėmimų ar kontaktinio sporto metu naudoti apsaugines dantų kapas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.