Kaulo retėjimas ir burnos sveikata: ką būtina žinoti vartojantiems bisfosfonatus?

Kaulo retėjimas – liga, su kuria nenorėtų susidurti niekas. Visgi kai tokia liga diagnozuojama, gydytojai skiria specialius vaistus – bisfosfonatus. O kokį poveikį jie turi burnos sveikatai? Ar juos vartojant galima atlikti gydymą burnoje? Kaip turėtų keistis burnos priežiūra bei profilaktika? Apie tai laidoje „Odontologai pataria“ papasakojo gyd. odontologas, burnos chirurgas dr. Jan Pavel Rokicki.

 123rf nuotr. 
 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2023, 1:40 PM

– Kas yra bisfosfonatai ir kaip jie susiję su burnos sveikata?

– Tai yra antiresorbciniai preparatai – vaistai, naudojami kai organizme prasideda reakcijos arba procesai, susiję su kaulo retėjimu. Labai svarbu pažymėti, kad bisfosfonatai svarbūs kai kalbame apie bet kokius kaulo remoduliacinius procesus. Burnoje tai yra bet kokios procedūros, kurios yra susijusios su kaulu, paprasčiau sakant – dantų šalinimu.

– Kokioms ligoms gydyti naudojami šie vaistai?

– Bisfosfonatus naudoja tie pacientai, kuriems nustatytos sisteminės ligos: osteoporozė, onkologinės ligos, Padžeto liga, hiperkalcemija, kuri dažniausiai sukelta metastazių kauluose. Šie vaistai gali būti skiriami ir vaikams.

– Ar šie vaistai vartojami ilgą laiką?

– Vaistų vartojimas yra ilgalaikis, užtrunkantis ne kelis mėnesius, o keletą metų. Tai priklauso ir nuo ligos. Jeigu diagnozuota osteoporozė, vaistai greičiausiai bus vartojami visą laiką. Taigi bisfosfonatai įprastai skiriami gydyti lėtines ligas, kuriomis sergama arba labai ilgai, arba visą gyvenimą.

– Kaip jie veikia burnos sveikatą?

– Svarbu pažymėti kelis dalykus. Pirma, po šalinimo, jeigu pacientas vartoja bisfosfonatus, tai gali sukelti žandikaulio osteonekrozes, kai pradeda irti kaulas, apsinuogina žandikaulis, automatiškai toje vietoje kaupiasi bakterijos, vyksta uždegiminė reakcija, pacientas kenčia didelį skausmą.

Taip pat svarbu perspėti ir pacientus, kurie nešioja išimamas plokšteles. Bisfosfonatai slopina naujų kraujagyslių susidarymą, tad minkštųjų audinių ir kaulų pažeidimai iš karto labai išryškėja. Taip sakant, apsinuogina kaulas.

Svarbu pabrėžti ir sistemines komplikacijas: ezofagitas, virškinimo sutrikimai, prieširdžių virpėjimas, taip pat didėja atipinių šlaunikaulių lūžių rizika.

– Ar dažnai pacientai skundžiasi dėl šalutinio poveikio burnos sveikatai?

– Iš tiesų labai dažnai, ypač jei padažnėja bisfosfonatų vartojimas. Švietimu apie tai turėtų užsiimti ne tik šeimos gydytojai, bet ir gydytojai onkologai, nes jie labai dažnai sako, kad šie vaistai labai retai sukelia komplikacijas ir juos vartojant galima atlikti minimaliai invazyvias procedūras burnos ertmėje. Pavyzdžiui vieno ar kelių dantų šalinimą. Galiu pasakyti, kad tikrai ne. Visada reikia įvertinti pacientą, kuris vartoja bisfosfonatus.

– Kaip turėtų keistis burnos priežiūra ir profilaktika vartojant bisfosfonatus?

– Profilaktika yra labai, labai svarbi. Būtina antibiotikų profilaktinė terapija prieš atliekamas procedūras ir skalavimas antiseptiniais tirpalais. Tai labai svarbu, jeigu norima atlikti bet kokią intervenciją, susijusią su žandikauliais.

Kalbant apie burnos priežiūra, ji turi būti tokia, kaip ir įprastai. Reikia valyti dantis du kartus per dieną, skalauti burnos ertmę. Geriausia, jeigu papildomas burnos higienos priemones jums rekomenduotų burnos higienistas arba gydytojas periodontologas. Tai svarbu todėl, kad vartojimas turi būti ne trauminis. Jeigu valote dantis, neturėtumėte draskyti burnos gleivinės, kad nepažeistumėte dantenų. Nes vartojant bisfosfonatus kraujotaka yra sutrikusi. Tai reiškia, kad kraujagyslės neatsistatys, o minkštieji audiniai gali žūti. Tad kyla rizika, jog apsinuogins kaulas. Tad viską reikia daryti atsargiai, laikantis specialisto rekomendacijų.

Kokį gydymą burnoje galima atlikti vartojant bisfosfonatus, kas rekomenduojama tokius vaistus vartojantiems pacientams ir ar šie vaistai turi sąsają su priodonto ligomis – laidoje „Odontologai pataria“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.