Šiai ligai gydyti pasitelkia net bulves: medikas atviras – delsdami apsilankyti pas gydytoją rizikuojate

Viešojoje erdvėje galima rasti įvairių patarimų, kaip namuose išsigydyti hemorojų: siūloma išbandyti voneles su žolelių nuovirais, ledo kompresą, alaviją ar net bulvę. Medikai, užuot eksperimentavus, pataria konsultuotis su specialistais. Kuo labiau liga užleista, tuo ją išgydyti tampa sudėtingiau.

Viešojoje erdvėje galima rasti įvairių patarimų, kaip namuose išsigydyti hemorojų: siūloma išbandyti voneles su žolelių nuovirais, ledo kompresą, alaviją ar net bulvę.<br>123rf nuotr.
Viešojoje erdvėje galima rasti įvairių patarimų, kaip namuose išsigydyti hemorojų: siūloma išbandyti voneles su žolelių nuovirais, ledo kompresą, alaviją ar net bulvę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2023, 8:00 AM

Lrytas.lt projekte „Klausk proktologo“ gydytojas proktologas sulaukė skaitytojų klausimų, ar hemorojų galima gydyti namie, ar stresas – viena šios ligos priežasčių ir kaip elgtis pastebėjus kraujavimą tuštinantis.

Pasak „Antėjos“ dienos chirurgijos centre dirbančio abdominalinės chirurgijos gydytojo proktologo Žygimanto Židonio, kai kurie žmonės išties užsiima savigyda, hemorojaus simptomus malšindami įvairiomis arbatomis, nuovirais ar vonelėmis, jis pats – moderniosios ir inovatyviosios medicinos atstovas – ligai diagnozuoti ir gydyti pasitelkia Vakarų valstybėse pripažintus ir sėkmingai taikomus metodus.

Jei hemorojus nepažengęs, įprastai naudojamas medikamentinis gydymas, prireikus – mažai invazyvūs gydymo metodai ar chirurginis gydymas.

„Nesakau, jog blogai išbandyti voneles ar žolelių nuovirus. Tokia pirmoji pagalba sau yra sveikintina, tačiau norint pasiekti geriausią rezultatą būtina pasitarti su gydytoju proktologu“, – paaiškino specialistas.

Bene dažniausiai į gydytoją kreipiasi pastebėję kraujavimą tuštinantis. Kaip paaiškino medikas, kraujavimą iš išangės dažniausiai sukelia būtent padidėję hemoroidiniai mazgai, tačiau labai svarbu atmesti kitus susirgimus, ypač tokius, kaip vėžys.

Medikai tik po nuodugnios patikros gali pasakyti tikslią priežastį, jei dar išlieka abejonių, skiria papildomus tyrimus kraujavimo priežasčiai nustatyti.

Labai svarbu išsiaiškinti, kada kraujuoja: tuštinimosi metu, po jo, ar tai su tuštinimusi nesusiję. Jei kraujavimą sukėlė hemorojus, jis dažniausiai pasireiškia tuštinimosi pabaigoje, kraujo pastebima ant išmatų ar unitaze.

Ilgalaikis kraujavimas iš išangės gali turėti įtakos sumažėjusiam hemoglobino kiekiui kraujyje, tokiu atveju žmogus pradeda jausti silpnumą, išblykšta. Jei kraujavimai kartojasi, dažnėja, būtina kuo skubiau atvykti gydytojo konsultacijai.

Nors vis dar manoma, kad hemorojų sukelia nuolatinis sėdėjimas, yra kiek kitaip: ilgesnis sėdėjimas, vidurių užkietėjimas ar dažnas stanginimasis gali išprovokuoti hemorojaus simptomus.

Lrytas.lt skaitytojas domėjosi, o kaip su stresu? „Stresas pats savaime įprastai nesukelia hemorojaus, tačiau patiriant stresą neretai pasikeičia žmonių įpročiai: mityba tampa nesubalansuota, dėl ko gali užkietėti viduriai, o tai – viena iš priežasčių hemorojaus atsiradimui ir kt.

„Taigi, tiesioginio ryšio kaip ir nėra, tačiau patiriant stresą prisideda ir daugiau veiksnių, kurie padidina hemorojaus atsiradimo riziką“, – apibendrino specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.