Šie ženklai išduoda, kad organizmą alina kasos sutrikimai

Žmogaus kasa nėra tas organas, kuris susilauktų daug dėmesio. Dažniau skamba patarimai, kaip pasirūpinti širdimi, inkstais, plaučiais, kepenimis. Bet kasa – gyvybiškai svarbus organas, kuris dalyvauja virškinime ir padeda suskaidyti maistą.

Kasa (lot. pancreas) <br>123rf iliustr.
Kasa (lot. pancreas) <br>123rf iliustr.
Pilvo skausmas<br>123rf nuotr.
Pilvo skausmas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 13, 2023, 6:51 AM

Sutrikus kasos veiklai pasireiškia skausmas, kamuoja virškinamojo trakto sutrikimai, be aiškios priežasties krenta svoris. Taip pat išauga tikimybė, kad išsivystys diabetas. Jei žmogus jau serga cukralige, dėl kasos sutrikimų liga gali progresuoti.

Žmogaus kasa veikia kaip liauka. Ji išskiria fermentus, padedančius virškinti, taip pat hormonus, kurie reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir medžiagų apykaitą. Be to, kasa atlieka keletą kitų virškinamojo trakto funkcijų.

Ženklai, kad sutriko kasos funkcija

1. Padidėjęs jautrumas maistui

Pablogėjęs maisto virškinimas, suprastėjusi riebių produktų tolerancija ir svorio kritimas gali reikšti, kad kasos egzokrininė funkcija veikia prastai ir virškinimo fermentai nesusimaišo su maistu.

2. Skausmas viršutinėje pilvo dalyje

Kitas požymis, kad kasa nėra sveika – viršutinėje pilvo dalyje jaučiamas skausmas, kuris pereina į nugarą arba į kairę ar dešinę viršutinę pilvo dalį. Skausmas gali rodyti antrinį kasos uždegimą dėl kasos latakų užsikimšimo.

3. Nepaaiškinamas svorio kritimas

Jeigu vyresnio amžiaus žmogui be aiškios priežasties ima kristi svoris, arba išsivystė diabetas, galima įtarti, jog jis turi kasos naviką.

4. Sutriko diabeto kontrolė

Diabeto paūmėjimas ir suprastėjusi cukraus kiekio kontrolė gali rodyti sutrikusią kasos endokrininę funkciją.

5. Gelta

Pageltę akių obuoliai, tamsus šlapimas ir blyškios išmatos gali išduoti geltą. Taip gali nutikti dėl tulžies latakų obstrukcijos ir sutrikusios tulžies apykaitos.

Parengta pagal „Eat this Not that“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.