Tualete atkreipkite dėmesį į šiuos ženklus – gali įspėti apie rimtą ligą

Medikai įspėja: ilgas sėdėjimas tualete, ypač su išmaniuoju telefonu rankose, turi įtakos hemorojaus simptomų atsiradimui arba ligos progresavimui, taigi, tualete rekomenduojama užtrukti ne ilgiau nei 3 minutes – pramogoms čia tikrai ne vieta.

Medikai įspėja: ilgas sėdėjimas tualete, ypač su išmaniuoju telefonu rankose, turi įtakos hemorojaus simptomų atsiradimui arba ligos progresavimui, taigi, tualete rekomenduojama užtrukti ne ilgiau nei 3 minutes – pramogoms čia tikrai ne vieta.<br>123 rf nuotr.
Medikai įspėja: ilgas sėdėjimas tualete, ypač su išmaniuoju telefonu rankose, turi įtakos hemorojaus simptomų atsiradimui arba ligos progresavimui, taigi, tualete rekomenduojama užtrukti ne ilgiau nei 3 minutes – pramogoms čia tikrai ne vieta.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2023, 9:00 AM, atnaujinta Jun 23, 2023, 11:26 AM

Nerimą kelia kraujavimas

Jei tuštinimasis tualete reikalauja didelių pastangų – užkietėjus viduriams tenka stangintis, sukuriamas didelis mechaninis slėgis, dėl kurio išangės audinys yra spaudžiamas žemyn. Jei tai trunka trumpai, 1–3 minutes, didesnio pavojaus sveikatai nėra, bet jei 10–20 minučių ir nuolat, gali išsivystyti hemorojus.

Pagrindinis hemorojaus simptomas – kraujavimas tuštinantis, ypač svarbu susirūpinti, jei kraujas raudonas ir pasirodo tuštinimosi pabaigoje. Susirgusieji neretai jaučia diskomfortą, niežulį, tempimo jausmą išangės srityje. Žmones ypač išgąsdina analinėje srityje jaučiami dariniai. Dažniausiai tai – hemorojiniai mazgai, bet būtina atmesti vėžio diagnozę.

Nors hemorojus – įgimta kraujagyslių liga, ilgas sėdėjimas, vidurių užkietėjimas, dažnas stanginimasis, netinkama mityba, kai valgoma itin aštriai ir per mažai skaidulinio maisto, vartojamas alkoholis, nutukimas gali išprovokuoti šios ligos simptomus.

Svarbu atmesti bauginančią diagnozę

Pajutus deginimą, perštėjimą, ypač pastebėjus kraują tuštinantis, užuot gėdijusis ar užsiėmus savigyda, patariama pasikonsultuoti su gydytoju proktologu.

Jei hemorojus negydomas, didėjant mazgams, kraujavimas gali dažnėti ir gausėti, atsirasti skausmas. Galiausiai ligą gali prireikti gydyti nebe žvakutėmis ar tabletėmis ar mažai invazinėmis procedūromis, o chirurginiu būdu.

Nesikreipiant į gydytojus laiku, taip pat galima nepastebėti piktybinio susirgimo, mat kraujavimas gali būti ne tik hemorojaus požymis, bet ir vienas dažniausių tiesiosios žarnos vėžio simptomų. Be to, kartais dėl stipraus hemorojaus sukelto kraujavimo prasideda mažakraujystė.

Taigi, jei kraujavimas kartojasi, atsiranda kitų negalavimų, tokių kaip silpnumas, tuštinimosi sutrikimai ar pasikeitimas, svarbu pasitikrinti, ar žmogus neserga vėžiu. Ypač – visiems kraujavimą tuštinantis pastebėjusiems vyresniems kaip 40 metų žmonėms.

Hemorojaus profilaktikai patariama gerti pakankamai skysčių, 30 ml / kg svorio, valgyti skaidulų gausų maistą, vengti alkoholio ir aštraus maisto. Svarbu būti fiziškai aktyviems: tinka ėjimas, plaukimas, važinėjimas dviračiu ir pan., būtina vengti būklių, didinančių slėgį pilve: ilgo darbo atsitūpus, sunkumų kilnojimo, stanginimosi tuštinantis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.