Sąnarių skausmai: gydytoja išvardijo priežastis ir išrašė geriausią receptą nuo skausmo

Sąnarių skausmai, dar vadinami artralgijomis, pažįstami daugeliui žmonių. Vilniaus ir Utenos „Kardiolitos klinikų“ Reumatologijos centro gydytoja reumatologė dr. Eglė Puncevičienė pažymi, kad artralgijos gali būti trumpalaikės, tačiau joms užsitęsus, svarbu nelaukti ir pasikonsultuoti su gydytoju.

Gydytoja pastebi, kad sąnarių skausmai pažįstami daugeliui žmonių.<br>lrytas.lt koliažas
Gydytoja pastebi, kad sąnarių skausmai pažįstami daugeliui žmonių.<br>lrytas.lt koliažas
Skausmas<br>123rf nuotr.
Skausmas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 27, 2023, 3:16 PM

Skausmas gali būti jaučiamas vos viename sąnaryje arba būti išplitęs. Jis dažniausiai būna susijęs su degeneraciniais kaulų jungčių pakitimais vyresniame amžiuje, tačiau tokios ligos kaip reumatoidinis artritas ar kitos kilmės autoimuninis artritas gali pasireikšti ir jauniems žmonėms“, – pasakoja dr. E. Puncevičienė.

Priežastys gali būti įvairios

Sąnarių skausmą gali sukelti įvairios traumos, degeneracinės sąnarių ligos, tokios kaip osteoartritas, taip pat virusinės bei bakterinės infekcijos, galinčios lemti reaktyvius infekcijos nulemtus sąnarių skausmus. Tačiau artralgijas taip pat sukelia ir kiti veiksniai.

„Skausmas gali atsirasti ir dėl aplink sąnarius esančių audinių uždegimo, sausgyslių, raiščių patempimo, tepalinio maišelio uždegimo ar net dėl vitamino D trūkumo organizme.

Artralgijas taip pat lemia endokrininės ar onkologinės ligos bei depresija. Pavyzdžiui, sergantys psoriaze, plačiau žinoma kaip žvynelinė, gali pradėti jausti sąnarių skausmus ir sirgti psoriaziniu artritu“, – aiškina reumatologė.

Anot jos, paciento būklę gali bloginti ir nuolatinė drėgmė, šaltis, sunkus fizinis darbas bei nuolatinės sąnarių ar raumenų traumos, o alkoholio vartojimas, rūkymas, nesaugūs lytiniai santykiai ar antsvoris gali paspartinti tam tikrų artritų vystymąsi. Prie sąnarių skausmo atsiradimo prisideda ir dažnai pasikartojančios, negydomos infekcinės kilmės ligos, tokios kaip lėtinis tonzilitas, odontogeninė infekcija ir kt.

Pirmas gydymo žingsnis – šeimos gydytojo konsultacija

Gydymas pradedamas šeimos gydytojo kabinete – jis atidžiai apžiūri pacientą, įvertina nusiskundimus, skausmingų ir sutinusių sąnarių skaičių, skausmo intensyvumą, pobūdį ir trukmę. Tuomet sprendžia dėl laboratorinių ar radiologinių tyrimų bei gydytojo reumatologo ar ortopedo-traumatologo konsultacijos poreikio.

„Svarbiausia gydytojo užduotis – išsiaiškinti skausmo kilmę ir priežastį, o nustačius diagnozę, skirti tinkamą gydymą. Dažniausiai pirmąja pagalba tampa nesteroidiniai vaistai – ibuprofenas, diklofenakas ar kt., kurie ne tik efektyviai malšina skausmą, bet ir veikia priešuždegimiškai.

Skirdamas gydymą, gydytojas taip pat atsižvelgia į gretutines ligas, ar nekyla kontraindikacijų šių vaistų vartojimui, o patvirtinus autoimuninio artrito diagnozę, gydytojas specialistas gali skirti ir ligos eigą modifikuojančius vaistus“, – tvirtina dr. E. Puncevičienė.

Pasitaiko atvejų, kai pacientai, pajutę sąnarių skausmus, neskuba kreiptis į gydytoją ir bando skausmą numalšinti namų sąlygomis – naudoja įvairius turguje įsigytus tepalus ar pasikliauja liaudiška medicina.

Gydytoja įspėja, kad savigyda nepanaikins skausmo priežasties, o netinkamas gydymas gali pakenkti, sukelti ir odos nudegimus, sudirgimą ar sistemines alergines reakcijas.

Fizinis aktyvumas – raktas į sveikus sąnarius

Sąnariai – svarbiausias elementas, leidžiantis judėti, todėl svarbu ne tik laiku pradėti gydymą, pajutus skausmus, bet ir tinkamai jais rūpintis, kad artralgijos nebūtų patiriamos visai. Vienas iš lengviausių būdų, palaikyti sveiką sąnarių veiklą – fizinis aktyvumas.

„Tai gali būti paprasčiausias pasivaikščiojimas, dviračio minimas, rytinė mankšta ar kineziterapija. Jei iki šiol judėjote nedaug, itin svarbu nepradėti nuo didelių fizinių apkrovų ir intensyvumą didinti pamažu.

Taip pat svarbu ne tik mankšta, bet ir pakankamas skysčių vartojimas, sveika mityba, optimali kūno masė ir žalingų įpročių atsisakymas“, – teigia gydytoja reumatologė dr. E. Puncevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.