Tyrimas parodė, kas sumažina miokardo infarkto tikimybę vyresniame amžiuje

Daugėja įrodymų, kad vitamino D papildai gali sumažinti rimtų širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Pavyzdžiui, jei vyresnio amžiaus žmogui netrūksta vitamino D, mažesnė tikimybė, kad jį ištiks miokardo infarktas, skelbia naujas tyrimas.

Širdies smūgis<br>123rf nuotr.
Širdies smūgis<br>123rf nuotr.
Širdies sveikata<br>123rf nuotr.
Širdies sveikata<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 6, 2023, 8:02 PM

Širdies ir kraujagyslių ligos (ŠKL) yra viena iš pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje. Visuomenė sensta, tad manoma, jog širdies ligos ateityje tik dažnės.

Stebėjimo tyrimai vis patvirtina ryšį tarp vitamino D kiekio organizme ir širdies ligų rizikos. Tačiau joks atsitiktinių imčių kontroliuojamas tyrimas iki šiol nebuvo patvirtinęs, kad maisto papildai gali apsaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Praėjusią savaitę medicinos žurnale „The BMJ“ paskelbtas atsitiktinių imčių kontroliuojamas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 21 tūkst. 60–84 metų žmonių, rodo, kad vitamino D papildai gali sumažinti didelių širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Tyrėjai pabrėžė, kad absoliutus rizikos skirtumas buvo nedidelis, tačiau teigė, kad tai didžiausias iki šiol atliktas tokio pobūdžio tyrimas.

„Šios išvados rodo, kad vitamino D papildų vartojimas gali sumažinti rimtų širdies ir kraujagyslių įvykių dažnį“, – nurodė tyrimo autoriai iš Australijos.

Tyrėjų įsitikinimu, tai keičia iki šiol vyravusią mokslinę nuomonę, kad vitamino D papildai nekeičia širdies ir kraujagyslių ligų rizikos.

Tyrimo, kuriam vadovavo Kvynslando Berghoferio medicinos tyrimų instituto mokslininkai, dalyviams atsitiktine tvarka buvo paskirti vitamino D papildai arba placebas, vartoti iki 5 metų stebėjimo laikotarpiu.

Tyrimo metu 1336 žmones ištiko rimtas širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimas – 6,6 proc. placebo grupėje ir 6 proc. vitamino D grupėje.

Vitamino D grupėje rimtų širdies ir kraujagyslių įvykių skaičius buvo 9 proc. mažesnis, palyginti su placebo grupe, t. y. 1000 dalyvių teko 5,8 įvykio mažiau. Širdies smūgio dažnis vitamino D grupėje buvo 19 proc. mažesnis. Insulto rizika abiejose grupėse nesiskyrė.

Apskritai mokslininkai apskaičiavo: jei 172 žmonės vartotų vitamino D maisto papildus, tai padėtų išvengti vieno rimto širdies ir kraujagyslių įvykio.

Tiesa, mokslininkai pripažino ir savo tyrimo trūkumus. Pavyzdžiui, jų išvados negali būti taikomos jaunesniems gyventojams.

Vis dėlto solidumo suteikia tyrimo apimtis ir išsamūs duomenys apie jo dalyvių širdies ir kraujagyslių įvykius bei mirštamumo rezultatus.

Kaip žinia, vitaminas D padeda reguliuoti kalcio ir fosfatų kiekį organizme. Šių maistinių medžiagų reikia, kad kaulai, dantys ir raumenys būtų sveiki.

Vidutinių platumų gyventojams patariama kiekvieną rudenį ir žiemą susimąstyti apie kasdienį vitamino D papildų vartojimą.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.