Netikėtas atradimas: lietuvių pamėgta gėlė gali padėti sergantiems cukralige

Jurginai – ne tik gražios gėlės. Jų žiedlapiuose esančios medžiagos gali padėti valdyti gliukozės kiekį kraujyje žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, skelbia naujas tyrimas.

Jurginai<br>123rf nuotr.
Jurginai<br>123rf nuotr.
Gliukozės matavimas<br>123rf nuotr.
Gliukozės matavimas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 22, 2023, 8:20 AM

Atlikę atsitiktinių imčių kontroliuojamą klinikinį tyrimą, mokslininkai nustatė, kad ekstraktas, kurio sudėtyje yra trys jurginų molekulės, gerokai pagerino tyrimo dalyvių gliukozės kiekio kraujyje kontrolę.

Įdomu, kad tyrime naudota jurginų rūšis – didžiagraižis jurginas (Dahlia pinnata) – Lietuvoje populiari gėlė.

Jau anksčiau pastebėta, kad maistinis flavonoidas, vadinamas buteinu, gali sumažinti smegenų uždegimą ir taip prisidėti prie geresnio cukraus kiekio kraujyje valdymo.

Dabar nustatyta, kad jurginų žiedlapiai yra buteino ir dviejų kitų molekulių, didinančių jo veiksmingumą, šaltinis.

Vien Lietuvoje diabetu serga bent 140 tūkst. žmonių, o dalis to dar nežino, nes liga iš pradžių neturi jokių simptomų.

Jei diabetas nėra valdomas, gali atsirasti inkstų nepakankamumas, gresia apakti, patirti insultą arba širdies širdį, didėja galūnių amputacijos rizika. Norint išvengti diabeto komplikacijų, būtina nuolat stebėti gliukozės kiekį kraujyje ir vartoti vaistus.

Aptariamas tyrimas buvo paskelbtas mokslo žurnale „Oxford Academic Life Metabolism“.

Jurginai prieš diabetą

Tyrimo autorius dr. Alexanderis Tupsas teigė, kad tyrimo idėja gimė atsitiktinai. Jiedu su kolega gėrė kavą, kai šis paklausė: „Ar žinojai, kad jurginuose gali būti buteino?“

„Tai buvo fantastiškos kelionės pradžia“, – pasakojo A.Tupsas.

Tyrėjai iš jurginų išgavo ekstraktą, kurį sėkmingai išbandė su pelėmis. Galiausiai jie nustatė, kad jurginuose yra dar dvi molekulės, galinčios sustiprinti naudingą buteino poveikį. Paaiškėjo, kad trijų medžiagų derinys veiksmingai mažina gliukozės kiekį kraujyje.

Vėliau atlikti klinikiniai tyrimai su žmonėmis parodė, kad jurginų ekstraktas nesukelia jokio šalutinio poveikio ir yra veiksmingas.

Sukūrė maisto papildą

Tyrėjai savo atradimą patentavo ir sukūrė gliukozės kiekiui kraujyje valdyti skirtą maisto papildą – „Dahlia4“. Tiesa, tablečių pavidalo produktas dar nėra įvertintas ir patvirtintas JAV maisto ir vaistų administracijos.

Ciuricho universiteto veterinarinės fiziologijos profesorius daktaras Thomas Lutzas tyrime nedalyvavo, bet spėjo susipažinti su jo rezultatais. Pasak profesoriaus, tai ne pirmasis tokios paskirties ekstraktas, tačiau visuomet būtina įvertinti galimą veiksmingumą ir toksiškumą.

„Šiais aspektais matau didelę padaryto atradimo vertę“, – sakė T.Lutzas.

A.Tupsas teigė, kad cukraus kiekio kraujyje kontrolė gali būti ne vienintelė jurginų nauda.

„Šiuo metu atliekame klinikinį tyrimą su žmonėmis, sergančiais lėtinio nuovargio sindromu“, – paaiškino jis.

T.Lutzo, įsitikinimu, naujasis atradimas gali būti naudingas daugybei žmonių.

Intensyviai kuriamos įvairios priemonės diabeto kontrolei pagerinti. „Daugelis jų yra farmakologiniai metodai, pagrįsti endogeninių hormonų agonistais, – sakė T.Lutzas. – Tačiau jų kaina yra didelė, o prieinamumas – didelė problema“.

„Šiuo atveju kalbame ne apie vaistus, o apie maisto papildus. Tai gali būti palanku jų plačiam vartojimui“, – sakė dr. T.Lutzas ir pridūrė, kad milijonai žmonių visame pasaulyje turėtų rūpintis savimi ir palaikyti normalų gliukozės bei insulino kiekį kraujyje.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.