Nustatė, koks gėrimas didina vėžio riziką moterims nuo 50 metų

Kola, limonadas ir kiti gazuoti saldūs gėrimai – daugelio kasdienybė. Medikai pataria verčiau gaivintis vandeniu ar natūraliomis sultimis, o mokslas pateikia vis daugiau duomenų, kokį poveikį sveikatai gali turėti saldinti gėrimai. Paaiškėjo, kad jie didina riziką vyresnio amžiaus moterims susirgti kepenų vėžiu ir mirti nuo lėtinių kepenų ligų, skelbia naujas tyrimas.

Kepenų liga<br>123rf nuotr.
Kepenų liga<br>123rf nuotr.
Vėžio ląstelės<br>123rf iliustr.
Vėžio ląstelės<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 20, 2023, 9:46 AM

Naujausi duomenys šią savaitę paskelbti Amerikos medicinos asociacijos žurnale „JAMA“.

Tyrimo metu domėtasi, kokius gėrimus renkasi beveik 100 tūkst. 50–79 metų amžiaus amerikiečių moterų. Tuomet du dešimtmečius buvo stebima jų sveikatos būklė.

Pastebėta aiški tendencija: kasdien saldžius gėrimus vartojusios moterys kepenų vėžiu ir lėtinėmis kepenų ligomis sirgo ir nuo jų mirė dažniau.

Tyrimo dalyvės nurodė, kaip dažnai jos vartoja saldintus gaiviuosius gėrimus atsakymų skalėje nuo „niekada arba rečiau nei kartą per mėnesį“ iki „6 ir daugiau kartų per dieną“.

Ataskaitoje teigiama, kad maždaug 7 proc. tyrime dalyvavusių moterų kasdien gėrė cukrumi saldintus gėrimus, o daugiau nei 13 proc. kasdien vartojo gėrimus, kuriuose buvo dirbtinių saldiklių.

Nustatyta, kad moterims, kurios per dieną išgerdavo bent vieną cukrumi saldintą gėrimą, tikimybė susirgti kepenų vėžiu buvo 1,75 karto didesnė nei toms, kurios per mėnesį išgerdavo tris ar mažiau cukrumi saldintų gėrimų.

Alkoholį kasdien vartojusios moterys beveik 2,5 karto dažniau mirė nuo lėtinių kepenų ligų.

Jei gėrimas buvo su dirbtiniais saldikliais, nepastebėta, kad kepenų ligos būtų dažnesnės.

„Manau, kad tai pateikia įrodymų apie galimą neigiamą cukrumi saldintų gėrimų vartojimo poveikį mūsų sveikatai“, – sakė tyrime nedalyvavusi Džordžo Vašingtono universiteto fizinio aktyvumo ir mitybos docentė Karina Lora.

„Tai dar vienas priminimas, kad subalansuota mityba yra labai svarbi mums senstant“, – pridūrė ji.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, šalyje kasmet nuo lėtinių kepenų ligų miršta daugiau kaip 56 tūkst. žmonių. Tai yra devinta pagal dažnumą mirties priežastis JAV, kuriose kepenų vėžiu kasmet suserga apie 11 000 moterų, o apie 9 000 miršta.

Nors tyrimo rezultatai rodo galimą ryšį tarp kepenų ligų ir reguliaraus cukrumi saldintų gėrimų vartojimo, tačiau jis neįrodo, kad vaisvandeniai sukelia kepenų ligas.

Ekspertams užkliuvo tai, kad moterų įpročiai buvo fiksuoti tik tyrimo pradžioje, ir dar kartą po trejų metų. Tikėtina, kad bėgant laikui tyrimo dalyvių įpročiai keitėsi. Vienos galėjo atsisakyti cukrumi saldintų gėrimų, o kitos – juos pamėgti. Tai ženkliai iškraipytų tyrimo rezultatus.

Nepaisant to, tyrimas siunčia aiškią žinią: cukrumi saldintus gėrimus vartokite atsargiai!

K.Lora sutiko, kad žmonės turėtų labiau rūpintis savo sveikata ir nepamiršti apie galimą saldintų gėrimų žalą, tačiau ragino gyventojus nepanikuoti.

„Niekas nesako, kad privalote visiškai atsisakyti šių gėrimų, bet būkite sąmoningi“, – teigė K.Lora.

Specialistės patarimas? Gerkite vandenį. Tačiau jei norisi saldžiau, pasilepinti galima, tik nepamirškite sveiko proto ribų.

„Svarbiausia yra saikas“, – pabrėžė K.Lora.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.