Slenka plaukai? Gydytoja patarė, kokių priemonių imtis

Žinia, kad su plaukų slinkimu ir retėjimu susiduria daug bet kurio amžiaus ir lyties žmonių, guodžia mažai. Kai ant šepečio lieka kuokštai savų sruogų, kyla klausimų, kaip šį procesą kuo greičiau sustabdyti. Grožio pasaulis su kiekviena procedūra ar piliule žada stulbinančius rezultatus, tačiau kas veikia iš tikrųjų? Ir jeigu padeda vienam, ar bus veiksminga kitam?

Edita Naruševičiūtė-Skripkienė sako, kad susidūrus su plaukų slinkimu ar retėjimu, pirmiausia pagalbos reikėtų kreiptis į gydytoją dermatologą. <br>lrytas.lt koliažas
Edita Naruševičiūtė-Skripkienė sako, kad susidūrus su plaukų slinkimu ar retėjimu, pirmiausia pagalbos reikėtų kreiptis į gydytoją dermatologą. <br>lrytas.lt koliažas
Plaukų slinkimas<br>123rf nuotr.
Plaukų slinkimas<br>123rf nuotr.
Plaukų slinkimas<br>123rf nuotr.
Plaukų slinkimas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 8, 2023, 9:32 AM

Vilniaus „Kardiolitos klinikų“ Dermatologijos ir estetinės chirurgijos centro gydytoja dermatologė Edita Naruševičiūtė-Skripkienė sako, kad susidūrus su plaukų slinkimu ar retėjimu, pirmiausia pagalbos reikėtų kreiptis į gydytoją dermatologą. Konsultacijos metu jis įvertins plaukų slinkimo ar retėjimo situaciją, nustatys priežastis ir sudarys gydymo planą, parinks efektyviausias procedūras.

Estetinėje medicinoje, pasak gydytojos, be kitų metodų, plaukų slinkimo ir retėjimo problemas galima spręsti injekcijų pagalba. Priklausomai nuo situacijos, gali pakakti vien tik jų, arba kartu derinti kitas procedūras, medikamentinį gydymą.

„Tačiau skiriasi ir pačios injekcijos, ir jų poveikis. Todėl jas vertėtų parinkti tik nustačius plaukų slinkimo priežastį, atsižvelgiant į kitas aplinkybes. Dažniausiai mūsų klinikoje atliekama mezoterapija, trombocitais turtingos plazmos PRP (angl. Platelet rich plasma) injekcijos ir plaukų stimuliavimas peptidais“, – populiariausias injekcijas plaukams įvardija E. Naruševičiūtė-Skripkienė.

Esant vitaminų ir mineralų trūkumui – mezoterapija

Pacientėms, kurioms plaukai slenka po gimdymo, taip pat maitinant kūdikį, metant svorį, esant nepakankamai mitybai ar patyrus stresą, plaukų slinkimui gydyti į pagalbą dažnai pasitelkiama mezoterapija – aktyvių medžiagų kokteiliai odai.

Mezoterapija taip pat tinka norint pamaitinti plaukus pacientams, kurie serga akne, rožine ar turi virškinamojo trakto problemų ir todėl negali vartoti plaukams skirtų geriamų papildų ar vitaminų.

Naudojami kokteiliai, kurių sudėtyje – vitaminai A, B, C, E, 24 keratino formavimuisi reikalingos aminorūgštys, taip pat mineralai, nukleino rūgštys, kofermentai. Pastarieji veikia kaip antioksidantai ir saugo organizmą nuo neigiamo aplinkos poveikio. Kokteiliai gali turėti plaukų augimą stimuliuojančių peptidų ir augimo faktorių, juose taip pat yra sausą skalpo odą drėkinančios hialurono rūgšties.

„Vitaminai ir kofermentai organizme veikia kaip antioksidantai, jie saugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Todėl šių medžiagų stygius gali neigiamai atsiliepti ir plaukams. Daug plaukams reikalingų vitaminų ir mineralų netenka pagimdžiusios ir maitinančios moterys, taip pat aktyviai svorį metantys žmonės“, – sako E. Naruševičiūtė-Skripkienė.

Mezoterapinis kokteilis, pasakoja gydytoja, į odą suleidžiamas maža adata rankiniu būdu arba naudojant mezošautuvą. Priklausomai nuo individualios būklės, procedūra kartojama kas 2–4 savaites, o gydymo kursas iš viso trunka apie 4 mėnesius. Plaukų slinkimas dažnai sumažėja jau po pirmųjų procedūrų, o mažų plaukelių ataugimas stebimas po 1–2 mėnesių.

Procedūrą, pasak gydytojos, visada galima derinti su medikamentiniu gydymu, kitomis injekcijomis. Ji taip pat tinka sergant įvairiomis alopecijomis.

Kita vertus, mezoterapija negydo plaukų slinkimo sergant mažakraujyste, slenkant plaukams dėl vitamino D arba dėl skydliaukės hormonų disbalanso, taip pat esant randėjančioms alopecijoms.

Išretėjusiam viršugalviui ir po COVID-19 infekcijos – PRP

Esant androgeniniam (viršugalvio) plaukų retėjimui tiek vyrams, tiek moterims, pasak gydytojos, yra taikomos PRP injekcijos. Naujausi tyrimai taip pat įrodo jų veiksmingumą plaukų slinkimo gydymui persirgus COVID-19.

Kaip pagalbinis metodas, PRP gali būti taikoma gydant randėjančias alopecijas, pavyzdžiui, stiprų galvos odos niežėjimą ir bėrimus sukeliančią planopiliarinę kerpligę. O kadangi injekcijos neretai papildomos ir hialurono rūgštimi, jos tinka sausai, išplonėjusiai galvos odai su plaukų folikulų atrofija (sumažėjimu).

PRP – visiškai natūrali procedūra. Jos metu naudojama paties paciento kraujo plazma su joje sukoncentruotomis kraujo dalelėmis – trombocitais. Suleisti į galvos odą, trombocitai išskiria daugybę plaukų augimo faktorių. Būtent jie ir lemia odos bei joje esančių folikulų biostimuliaciją ir greitesnę regeneraciją, naujų kraujagyslių formavimąsi.

„Procedūros metu iš paciento venos į mėgintuvėlį imamas nedidelis kiekis kraujo. Tuomet jis centrifuguojamas – nuo raudonųjų kraujo kūnelių atskiriama plazma su trombocitais. Tokia plazma į paciento galvos odą suleidžiama mezoterapijos principu: su maža adata arba mezošautuvu, ji nėra skausminga“, – apie PRP kalba E. Naruševičiūtė-Skripkienė.

Procedūrą reikėtų kartoti kas keturias savaites, visas kursas trunka apie 4–6 mėnesius. Plaukų slinkimas sumažėja jau po pirmųjų procedūrų, o nauji plaukai pradeda ataugti ir esamų tankis padidėja po 1–2 mėnesių.

Tačiau gydymo PRP injekcijomis E. Naruševičiūtė-Skripkienė nerekomenduoja vartojant geriamus vaistus, sergant onkologinėmis ar infekcinėmis ligomis.

Po sisteminių uždegimų – „Dr. Cyj“ kokteilis

Plaukų slinkimą po streso, COVID-19 infekcijos ar kito buvusio sisteminio uždegimo rekomenduojama gydyti plaukų injekcijomis su kompleksiniais „Dr. Cyj“ užpildais. Jos taip pat drėkina ir atgaivina sausą išplonėjusią skalpo odą su folikulų atrofija, padeda išsaugoti plaukų spalvą, suteikia tūrio ploniems plaukams.

„Dr. Cyj“ plaukų užpildo sudėtis praturtinta net šešiais specialiais peptidais ir aukščiausios kokybės hialurono rūgštimi. Kiekvienas iš peptidų, pasak gydytojos, atlieka skirtingas funkcijas: stimuliuoja plauko folikulo kamienines ląsteles, skatina naujų kraujagyslių formavimąsi ir slopina folikulų žūtį, padeda išsaugoti plaukų spalvą. O inovatyviu būdu gaminama hialurono rūgštis padeda skalpo odos sausumui.

Šis kokteilis į galvos odą suleidžiamas rankiniu būdu, naudojant mažą adatėlę. Procedūra padeda pasiekti gana greitų rezultatų: plaukų slinkimas sumažėja jau po 1–2 procedūrų, o ataugimas stebimas po 1–2 mėnesių.

Po visų injekcijų, pasak gydytojos dermatologės, plaukai ties šaknimis gali būti drėgni, o dūrių vietose kartais matomi pavieniai taškeliai. Nepaisant to, pacientas iš karto gali užsiimti įprasta veikla, grįžti į darbą. Galvą plauti galima jau kitą dieną, o ant galvos odos tepti vaistus nuo plaukų slinkimo, jeigu jie paskirti, galima jau po keleto valandų.

„Skirtingos injekcijos sprendžia ne vienodas problemas, taigi dėl injekcijų plaukams pirmiausia rekomenduojame kreiptis gydytojo dermatologo konsultacijai. Kartais tam pačiam žmogui gydymui gali būti derinamos ir skirtingos injekcijos“, – pažymi gydytoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.