Kaip suvaldyti psoriazę: vaistininkė nurodė, kas svarbiausia

Vėstant orams ir artėjant šildymo sezonui, odos apsauginės funkcijos natūraliai silpnėja – ji tampa sausesnė, jautresnė, todėl sergantieji psoriaze, kitaip žinoma žvynelinės pavadinimu, jaučia nemalonių simptomų paūmėjimą. Vaistininkė Irena Garuckienė pažymi, kad daugiau nei 125 mln. Žmonių pasaulyje susiduria su šia liga ir paaiškina, kaip ją atpažinti. Anot ekspertės, psoriazę reikia išmokti valdyti, su ja susigyventi ir nesigėdyti – tai tarsi paskatas rūpintis savimi.

 Psoriazė yra plačiai paplitusi odos liga, palietusi apie 3 proc. pasaulio populiacijos ir apie 120 tūkst. Lietuvos gyventojų.<br> 123rf nuotr.
 Psoriazė yra plačiai paplitusi odos liga, palietusi apie 3 proc. pasaulio populiacijos ir apie 120 tūkst. Lietuvos gyventojų.<br> 123rf nuotr.
 Psoriazė.<br> 123rf nuotr.
 Psoriazė.<br> 123rf nuotr.
 Vaistininkė Irena Garuckienė.<br> Camelia nuotr.
 Vaistininkė Irena Garuckienė.<br> Camelia nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 24, 2023, 7:53 PM, atnaujinta Sep 24, 2023, 7:54 PM

Psoriazė yra plačiai paplitusi odos liga, palietusi apie 3 proc. pasaulio populiacijos ir apie 120 tūkst. Lietuvos gyventojų. Nesusidūrę su šia liga, apie ją vis dar žino nepakankamai ir vadovaujasi mitais, kurie prisideda prie augančių stigmų, prastėjančios psichikos sveikatos ir kitų įvairių kasdienybės trikdžių.

„Dauguma galvoja, kad žvynelinė yra užkrečiama liga ir vengia kontakto su sergančiuoju: bijo prisiliesti, paspausti ranką ar apsikabinti. Tačiau svarbu žinoti, kad fiksuojamas genetinis polinkis sirgti žvyneline – ji gali būti nustatyta tiek vaikams, tiek suaugusiems. Tad nereikėtų bijoti kontakto su sergančiuoju, nes šia liga neįmanoma užsikrėsti“, – drąsina vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė.

Palengvinti gali paprasti įpročiai

Žvynelinė – autoimuninė odos liga, sergant ja odos ląstelės atsinaujina kas 4–7 dienas, vietoje įprastų 21–28 dienų. Apie žvynelinę neretai išduoda odos bėrimai, pažeistas vietas gali niežėti, skaudėti. Ligos priežastimi gali tapti įvairūs vaistai, odos pažeidimai ar patirtas didelis stresas. Įtakos gali turėti ir žalingi įpročiai, antsvoris, medžiagų apykaitos sutrikimai, įvairios ūminės ir lėtinės infekcijos.

„Svarbiausia – kreiptis pagalbos, nes šiuolaikinis gydymas tikrai gali padėti suvaldyti simptomus. Sergant psoriaze svarbu drėkinti odą, vengti ją sausinančių priemonių: teikti pirmenybę kūno prausikliams, praturtintiems įvairiais aliejais, riboti ypač kvapnias priemones, vengti praustis po labai karštu vandeniu.

Apstu ir specialių kosmetikos produktų, skirtų kovojantiems su šia liga. Vieni skirti naudoti paveiktai galvos odai, kiti – veidui ar kūnui. Galima rasti ne tik tam skirtų šampūnų ar plaukų kaukių, bet ir dušo želių, muilų, prausiklių. Po maudynių svarbu kruopščiai išsitepti veidą ir kūną emolientais, kurie padėtų atstatyti odos barjerinę funkciją, sumažintų sausumą, raudonį ir perštėjimą“, – sako vaistininkė I. Garuckienė.

Šildymo sezonu namuose naudinga pasitelkti specialų oro drėkintuvą arba prisiminti liaudiškas gudrybes – laikyti kambaryje indą su vandeniu ar drėgną šluostę ant radiatoriaus.

Dėmesys kiekvienam odos lopinėliui

Rūpinantis gera odos būkle svarbu ne tik išorinės priemonės, bet ir skirti dėmesio savo imunitetui – jis padeda kovoti su ligų sukėlėjais. Vaistininkė rekomenduoja būti fiziškai aktyviems, skirti laiko poilsiui, valgyti subalansuotą maistą. Svarbu pasirūpinti, kad organizmui netrūktų cinko, vitaminų B7 (biotino), A, E, D, C, K, omega rūgščių. Šios medžiagos dalyvauja odos atsinaujinimo procesuose. Anot vaistininkės, įvairių vitaminų ir mikroelementų trūkumas gali neigiamai paveikti odą, tad suvaldyti psoriazės simptomus gali būti sudėtingiau.

Anot I. Garuckienės, sergantieji vizualiai matomomis odos ligomis dažnai kompleksuoja dėl odos būklės, ją slepia, baimindamiesi aplinkinių reakcijos, tačiau, pasak jos, to tikrai nevertėtų daryti. Neretai sergantys žvyneline jaučia stresą, jaudinasi dėl išvaizdos, o tai tampa ir ligos paūmėjimo priežastimi, todėl užsisukama užburtame rate.

„Būtina puoselėti savo savivertę, ugdyti asmenybę, nebijoti kalbėti apie savo problemą. Odos ligos – nėra kliūtis pasiekti sėkmės ir mėgautis gyvenimu. Rekomenduoju atsisakyti žalingų įpročių, riboti laiką saulėje, sveikai maitintis, pakankamai miegoti ir stengtis palaikyti harmoningą gyvenimą. Visa tai atsispindės ir jūsų odoje“, – pataria vaistininkė.

Ekspertė ragina pastebėjus neįprastus odos pokyčius, atsiradusius bėrimus, niežėjimą, neįprastus darinius, naujai atsiradusius ar besikeičiančius apgamus, nedelsiant pasikonsultuoti su gydytoju. Ji pabrėžia, kad spręsti visas sveikatos problemas reikėtų stengiantis užbėgti joms už akių, o ne jau sulaukus ryškių simptomų ir kilus komplikacijų rizikai.

„Nepaisant to, kad odos ligos stipriai keičia dažno žmogaus gyvenimą, jas kontroliuojant, nemalonius simptomus galima suvaldyti. Neskiriant dėmesio imunitetui, apleidus lėtinius sveikatos sutrikimus, gali pasireikšti ir odos ligos arba priešingai – apleistos odos ligos, gali tapti kitų simptomų paūmėjimo priežastimi“, – priduria vaistininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.