Kaip sumažinti išlaidas protezuojantis dantis: nedaug gyventojų žino apie jiems priklausančias kompensacijas

Daliai Lietuvos gyventojų dantų protezavimui skiriamos kompensacijos, tačiau gydytojų patirtis liudija, kad iki šiol mažai apie tai žinoma. Dar mažesnė dalis gyventojų yra informuoti, kad jiems gali priklausyti net ir padidinta kompensacija. Implantologijos ir rekonstrukcinės odontologijos klinikos (IROK) gydytojas Edvinas Mileris tvirtina, kad šios kompensacijos palengvina pacientų finansinę naštą, o nauji dantys ženkliai pagerina gyvenimo kokybę.

Odontologija<br>123rf nuotr.
Odontologija<br>123rf nuotr.
Edvinas Mileris<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Edvinas Mileris<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 26, 2023, 2:05 PM

„Keista, tačiau iki šiol labai dažnai sulaukiame pacientų, kurie nori protezuotis dantis, tačiau nėra girdėję apie valstybės suteikiamas finansines kompensacijas“, – sako gydytojas implantologas E. Mileris.

Šiuo metu Lietuvoje galioja nustatyta dantų protezavimo paslaugų teikimo ir išlaidų kompensavimo iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto tvarka. Pagal šią tvarką teisę į dantų protezavimą, kompensuojamą iš PSDF biudžeto, turi šių kategorijų apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu: asmenys, kuriems sukako senatvės pensijos amžius; vaikai iki 18 metų; asmenys, pripažinti nedarbingais arba iš dalies darbingais; asmenys, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos.

Išlaidų dengimas yra dviejų tipų: įprastas – iki 670,39 Eur ir padidintas – iki 2 062,70 Eur. Kokia kompensacijos suma bus skiriama, sprendžia gydytojas arba gydytojų konsiliumas, pagal paciento būklę.

Norėdami gauti dantų protezavimo paslaugas, asmenys turi kreiptis į gydymo įstaigą, prie kurios yra prirašyti, arba į kitą įstaigą, turinčią licenciją teikti odontologinės priežiūros paslaugas. Įstaiga turi būti sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK) dėl odontologinės priežiūros paslaugų teikimo ir apmokėjimo.

Yra ne vienas dantų protezavimo variantas

Gydytojas odontologas E. Mileris komentuoja, kad pasinaudojus įprasta kompensacija, be papildomų išlaidų, galima pasidaryti kokybišką išimamą dantų protezą. „Jei žmogus neturi savų dantų, tačiau protezas yra kokybiškai padarytas, jis prisisiurbia prie gomurio ir taip laikosi. O jei dar yra likusių savų dantų, plokštelė kabinasi ir už jų, taip dar labiau pritvirtinama“, – sako gydytojas implantologas.

Plokštelinis protezas kramtymo funkciją atstato tik 20–25 proc., dėl to pacientas turi atsirinkti, ką gali valgyti, maistas neretai sukramtomas nekokybiškai, dėl to gali sutrikti virškinimo sistema.

Siekiant to išvengti, gydytojai pacientus informuoja apie kitus protezavimo variantus. Vienas iš jų – dantų protezavimas ant implantų, kuris tinka tiek viršutiniam, tiek apatiniam žandikauliams. „Į apatinį žandikaulį yra įsriegiami bent du implantai, o į viršutinį – bent keturi, ant kurių tvirtinami dantų protezai. Burnoje jis nejuda, žmogus jaučia didesnį patogumą kalbant, kramtymo funkcija ženkliai pagerėja, tačiau tokį protezą reikia išsiimti norint jį išvalyti, – aiškina gydytojas. – Tai pažangesnis ekonominis dantų protezavimo variantas.“

E. Milerio ir jo žmonos gydytojos implantologės Jolitos Milerinės pacientai, gaunantys TLK kompensaciją, labai dažnai renkasi dantų protezavimą ant implantų. „Tokiu atveju pacientui tenka primokėti paslaugos kainos ir TLK skiriamos kompensacijos skirtumą. Šį dantų protezavimo būdą renkasi taupūs pacientai, bet siekiantys didesnio komforto ir burnoje norintys turėti ne vien tik protezus, o dantis, kurių pagrindinė funkcija – kramtyti maistą“, – akcentuoja implantologas E. Mileris.

Kuo į žandikaulį sriegiama daugiau implantų, tuo didėja išlaidos, tačiau taip pat ir patogumas bei kramtymo kokybė. „Jei dantų neturintis pacientas nepageidauja išsiiminėti protezo, tačiau nori pasiekti maksimalų rezultatą ir patogumą, į žandikaulį yra sriegiami 4, 6 ar 8 implantai, prie kurių tvirtinami neišimami protezai, – aiškina gydytojas. – Pacientai sako, kad pasirinkę protezavimą su implantais jaučiasi tarsi turėdami savo natūralius dantis. Išties šis dantų protezavimo būdas kramtymo funkciją gali atkurti net iki 100 proc.“

Dantų protezavimas ant implantų kainuoja brangiau nei plokštelinis protezas, tačiau odontologas E. Mileris sako, kad pacientas, kuriam priklauso įprasta kompensacija, šiuo atveju išlaidas gali pasidengti iki 30 proc., o gaunantys padidintą – net iki 70 proc.

„Prieš pacientui pasirenkant, kokiu būdu jis norės protezuotis dantis, mes akcentuojame kiekvieno atvejo pliusus ir minusus, aptariame galimas išlaidas. Labai svarbu pacientui išsamiai išgirsti visus variantus, kad iš anksto būtų žinoma, ką užsisakęs jis gaus, – sako implantologas E. Mileris.

– Neretai pensijinio amžiaus pacientai iš pradžių galvoja – kiek valstybė kompensuoja, tiek jiems ir užteks. Tačiau kai išsamiai papasakojame apie galimus variantus, jie suvokia, kaip gyvenimo kokybė pagerės dalį išlaidų pasidengus pačiam.“

Yra ne vienas būdas, kaip padengti išlaidas

Jei pacientas visai neturi savo dantų, bet nori geriausio dantų protezavimo varianto, išlaidos gali būti nemažos, tačiau verta žinoti, kad paslaugos kainos ir kompensacijos skirtumą galima susitarus su klinika išsimokėti dalimis arba išsimokėtinai per banką.

„Yra tekę priimti pacientų, kurie kitose klinikose pasinaudojo minimalia TLK kompensacija ir įsigijo plokštelinį protezą. Esame matę labai prastos kokybės protezų, kurie nesilaiko burnoje, sąkandis atkurtas netaisyklingai, o pacientui sunku kramtyti, nepatogu kalbėti, – pasakoja gydytojas. – Supratę, kad pasirinko paprasčiausią variantą ir negavo kokybiškos paslaugos, tokie pacientai eina į kitas klinikas, iš naujo darosi plokštelę arba protezus ant implantų, tačiau tuomet kompensacijos jau nebegauna, taip neracionaliai išlaidaujama.“

Visgi verta įsidėmėti, kad pacientui, kuris atitinka TLK kompensacijos kriterijus, išmoką dantų protezavimui gali gauti kas trejus metus. „Per šį laiką gali tekti atsinaujinti protezus. Taip pat, pavyzdžiui, iš pradžių galima pasirinkti dantis protezuotis ekonominiu variantu – išimamą protezą tvirtinti ant dviejų implantų ir dalį išlaidų pasidengti kompensacija, o po trejų metų įsriegti dar du ar daugiau implantų, užsidėti fiksuotą neišimamą protezą ir taip pat dalį išlaidų pasidengti TLK išmoka“, – pavyzdį pateikia implantologas.

Gydytojas E. Mileris yra įsitikinęs, kad su kiekvienu pacientu būtina kalbėtis ir paaiškinti visas dantų protezavimo galimybes, nes jos yra labai plačios. O pacientui belieka visus būdus apsvarstyti ir pasirinkti jam priimtiniausią variantą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.