Dar mažai kas girdėjo apie šį dantų implantavimo būdą: padeda išvengti daugybės problemų

Nuo dantų netekimo nei vienas nesame apsaugotas. Laimei, šiais laikais dantų implantavimas yra ištobulintas iki mažiausių smulkmenų. Ilgametę patirtį turinti „Implantologijos ir rekonstrukcinės odontologijos klinikos“ gydytoja implantologė Jolita Milerienė papasakojo apie naujausią technologiją – individualius chirurginius gidus, kurie gali padėti išspręsti daugybę problemų, o kartais netgi išvengti papildomų didelių išlaidų.

Chirurginiai gidai<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Chirurginiai gidai<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Jolita Milerienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Jolita Milerienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-10-09 16:49

Kas yra gidinė dantų implantacija?

Gydytoja akcentuoja, kad pacientams reikalingas ne implantas burnoje, o dantis, kuris atlieka maisto kramtymo funkciją. „Mūsų užduotis – pacientui įstatyti naują dantį į tikslią poziciją, kad kramtymas būtų patogus, o šypsena – estetiška.

Šiuos tikslus padeda pasiekti gidinė implantacija“, – sako implantologė J. Milerienė. Gydytoja neseniai grįžo iš vieno pasaulyje lyderiaujančių skaitmeninio dantų implantacijos planavimo centro Ciuriche (Šveicarija), kur mokymuose išgirdo naujausias šios srities žinias, o į Lietuvą parsivežė dar daugiau patirties.

Dantų implantavimas naudojant individualizuotus chirurginius gidus, kaip mokslo sritis, odontologijoje atsirado prieš maždaug dešimt metų, kai buvo sukurti tam reikalingi prietaisai (scanner, liet. skaitytuvai) žmogaus žandikaulių skanavimui ir 3D nuotraukos.

„Tuo metu skaitmeninės technologijos dar nebuvo ištobulintos, pasitaikydavo klaidų, tačiau šiai dienai ši sritis yra ištobulinta iki smulkmenų, – sako gydytoja implantologė J. Milerienė. – Su vyru Edvinu Mileriu Vilniuje įkurdami kliniką, Lietuvoje buvome vieni pirmųjų, pradėję pacientams taikyti gidinę implantaciją, tačiau tada šio metodo netaikėme taip plačiai, kaip šiandien.“

Gydytoja sako, kad ištobulėjus skaitmeninėms technologijoms, šiandien gidinis implantavimas kasdieninėje praktikoje taikomas labai dažnai. „Tai leidžia labai tiksliai atlikti minimaliai invazyvias operacijas/intervencijas“, – tvirtina J. Milerienė.

Šiuo metodu implantuojant dantis, remiantis skaitmenine žandikaulio nuotrauka, apskaičiuojama geriausia ir tiksliausia vieta implantui įsukti. Tikslumas patvirtinamas trijomis dimensijomis: aukščiu, ilgiu ir pločiu.

„Netekus danties, kaulo, į kurį buvo įsitvirtinęs dantis, tūris sumažėja, kaulas po truputį tirpsta. Todėl norint vietoje ištraukto danties įsriegti implantą, reikia labai tiksliai parinkti poziciją. Dėl šios priežasties pasitelkiamas naujausias implantavimo metodas naudojant skaitmeninius individualizuotus chirurginius gidus“, – aiškina gydytoja implantologė.

Kaip atliekama gidinė implantacija?

Chirurginio gido gamybai reikalinga kompiuterinė tomografija (žandikaulio 3D nuotrauka) ir nuskaitytas žandikaulio modelis (paciento žandikaulio „kopija“).

Visą šią informaciją speciali kompiuterinė programa apdoroja ir taip suplanuojamas individualizuotas chirurginis gidas, kuris tiksliai apibrėžia implanto sriegimo vietą operacijos metu. Visą šią informaciją panaudodamas, gydytojas implantologas operacijos metu atlieka dantų implantavimą.

Taikant gidinę implantaciją, sutrumpėja operacijos laikas. „Šis implantavimo būdas patogus tiek gydytojui, tiek pacientui.

Odontologiniai chirurginiai gidai visais atvejais yra gaminami pagal individualų užsakymą, atsižvelgiant į paciento burnos, atstatomų dantų bei žandikaulio anatomiją.

Kokiais atvejais verta rinktis gidinę dantų implantaciją?

Taikant gidinę implantaciją, sriegiami tiek pavieniai implantai, tiek sprendžiamos sudėtingos situacijos netekus keleto ar netgi visų dantų.

„Jei leidžia aplinkybės, pavieniams dantims implantuoti chirurginiai gidai naudojami siekiant išvengti kaulo atstatymo procedūros, kuri kainuoja papildomai. Jeigu reikia kaulo priauginimo procedūros, ši yra labiau traumuojanti, dažniausiai yra sunkesnis pooperacinis gijimas“, – sako IROK gydytoja implantologė J. Milerienė. Kaulo pakaitalai yra brangios medžiagos, tad papildomai gali susidaryti dar keli šimtai eurų išlaidų“, – įspėja gydytoja implantologė J. Milerienė.

– Operacijos metu taikant individualizuotą gidinę implantaciją taip pat siekiama sumažinti komplikacijų tikimybę. Jei žmogus neturi didelės dalies ar net visų savo dantų, be abejonės, būtina rinktis implantavimą chirurginiais gidais. Jungiant keletą implantų į didesnį protezą, yra svarbi ne tik įsriegtų implantų parinkta vieta, bet ir lygiagretumas. Nelygiagrečiai susukti implantai kelia didelių protezavimo iššūkių tvirtinant dantis prie implantų. Protezai tampa ne tokie kokybiški ir estetiški.“

Jei dantys implantuojami „iš akies“

Gydytoja pasakoja, kad implantuojant dantis ne naudojant chirurginius gidus, o apytiksliai, „iš akies“ sriegiant implantus, didėja rizikų tikimybė. Štai keletas jų:

– Netiksli implanto pozicija neužtikrins ilgalaikio rezultato – implanto tarnavimo laikas bus trumpesnis nei galėtų būti taikant chirurginius gidus.

– Gali paskatinti vystytis komplikacijas – aplinkinio kaulo uždegimą, dėl kurio gali būti prarastas implantas.

– Visų komplikacijų gydymas yra brangus: implanto išėmimas, kaulo atstatymo procedūros, periimplantito gydymas ir t.t. „Gydant komplikacijas galima pratęsti implanto tarnavimo laiką, bet nebus tokio ilgalaikio rezultato, kokio buvo galima tikėtis gerai suplanavus jo sriegimo poziciją taikant chirurginius gidus“, – akcentuoja gydytoja implantologė J. Milerienė.

– Skausmas – neteisingai parinkta pozicija gali sukelti trumpalaikius arba netgi ilgalaikius skausmus, pavyzdžiui, apatinio žandikaulio nervo pažeidimo atveju.

– Jei reikalingos kaulo priauginimo procedūros, laukia sudėtingas pooperacinis laikotarpis. Atlikus kaulo atstatymo procedūras, protezavimas atidedamas mažiausiai pusmečiui.

Jei pacientui tenka planuotis dantų implantavimą, gydytoja implantologė J. Milerienė pataria konsultuotis su specialistais, kurie kasdieninėje praktikoje naudoja naujausias technologijas, padedančias pasiekti pačių geriausių rezultatų.

„Odontologijos technologijos nuolat tobulinamos, kad pacientas kuo greičiau galėtų džiaugtis savo gražia ir sveika šypsena, visas procesas būtų kuo lengvesnis ir paprastesnis, o rezultatas – ilgaamžiškesnis“, – akcentuoja gydytoja implantologė J. Milerienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.