Po traumos netekus danties svarbu kuo skubiau jį atkurti: atsakė, kas nutinka to nepadarius

Net ir atsargus elgesys dažnai neapsaugo nuo traumų, galinčių pasibaigti dantų netektimi. Tokiais atvejais pirmiausia kyla estetinės problemos, galinčios sukelti nepasitikėjimą savimi ar psichologinius barjerus bendraujant su žmonėmis, o laiku neatkūrus dantų, išsivysto ir dar sunkesni sveikatos sutrikimai. Vilniaus „InMedica“ klinikos gydytoja burnos chirurgė Narine Sarukhanyan pabrėžia, kad implantacijos procedūra yra patikimas ir diskomforto nekeliantis būdas išspręsti šias problemas.

Odontologija<br>Asociatyvi Pexels nuotr.
Odontologija<br>Asociatyvi Pexels nuotr.
Odontologija<br>M. Patašiaus nuotr.
Odontologija<br>M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 11, 2023, 9:44 AM, atnaujinta Oct 11, 2023, 9:45 AM

„Po stipraus smūgio dažniausiai ne tik nukenčia dantis bet ir pažeidžiama žandikaulio sienelė – tada danties netenkama iškart. Visgi, pasitaiko traumų, kai yra sužalojamas tik dantis – jis pakeičia savo vietą ar augimo kryptį. Tokiais atvejais bandoma grąžinti jį į pradinę padėtį ir užfiksuoti. Vėliau svarbu stebėti ar po intervencijos dantis prigijo, o jei ne, jį pašalinti“, – pažymi N. Sarukhanyan.

Netekus danties, svarbu kuo greičiau jį atkurti

Danties trūkumas gali sukelti įvairių sveikatos problemų, tiesa, dažnai tai priklauso ir nuo to, kurioje vietoje jo netenkama. Kai ilgą laiką neatstatomas krūminis dantis, atsiranda sąkandžio nepakankamumas, dėl kurio vystosi žandikaulio sąnarių pažeidimai, pasunkėja kramtymas, kiti dantys pradeda dilti, skauda viršutinio žandikaulio sąnarį, dėl to gali prasidėti net galvos skausmai.

„Jeigu žmogus neteko priekinių dantų, pirmiausia nukenčia estetinė išvaizda – jam gali būti nepatogu ar gėda šypsotis, sumažėja pasitikėjimas savimi, o tai sukelia psichologinių barjerų bei socialinį diskomfortą“, – atkreipia dėmesį gydytoja burnos chirurgė.

Be to, laiku netaikant gydymo, problemos progresuoja ir vėlesnių procedūrų metu gali prireikti kaulo atstatymo (priauginimo), kad atsirastų vietos įsriegti implantą. Nors atkurti dantų funkciją galima taikant skirtingus protezavimo metodus, implantacija yra itin mažai diskomforto kelianti ir rezultatų ilgaamžiškumą užtikrinanti procedūrą.

„Vienas iš implantacijos privalumų yra tas, kad jos metu nėra traumuojami arba gręžiami gretimi dantys, todėl jie išsaugomi gyvi. Visgi, visais atvejais, konsultacijos metu ieškoma geriausio ir tinkamiausio sprendimo, atsižvelgiant į konkrečią paciento situaciją“, – pažymi N. Sarukhanyan.

Kaip atliekama implantacija?

Procedūros metu trūkstamo danties vietoje padaromi keli minimalūs pjūviai, atkeliamas dantenų lopinėlis ir įsriegiamas implantas. Tada prisukama gijimo galvutė arba laikinas danties protezas, kuris iškart atkuria estetinę funkciją, dantenos užsiuvamos, o maždaug po 1–2 savaičių iš žaizdos yra išimami siūlai.

„Implantacija nėra sudėtinga procedūra, ypač jei trūksta tik vieno danties – tokiais atvejais, ji užtrunka apie 20–45 minutes. Jei yra reikalingi kokie 4–6 implantai, tai operacijos trukmė yra apie 2–3 valandas“, – pastebi gydytoja burnos chirurgė.

Praėjus 3–4 mėnesiams ir implantui pilnai prigijus, ant jo užsukamas nuolatinis danties vainikas, kuris savo spalva, forma bei dydžiu visiškai atitinka natūralius paciento dantis ir nuo jų nesiskiria. Žinoma, kiekvienas atvejis yra individualus – vieniems pacientams reikia daugiau laiko, kad implantas prigytų, kitiems mažiau.

Kada geriausia atlikti procedūrą?

Natūralu, kad netekus danties, vėl džiaugtis atkurta šypsena norisi kuo greičiau. Visgi, įvykus traumai dažniausiai ne tik išmušamas dantis, bet ir pažeidžiamos dantenos, todėl iškart atlikti implantacijos gali nepavykti.

„Paprastai procedūra atliekama praėjus 2–3 savaitėms po traumos, kai nuslūgsta tinimas ir užgyja žaizda. Įsriegus implantą geriausia ant jo pritvirtinti laikiną protezą, kad neprasidėtų sąkandžio pokyčiai, ir tik vėliau prisukti ilgalaikį danties vainiką“, – pasakoja N. Sarukhanyan.

Tiesa, nors dėl traumų prarasti dantys kur kas dažniau yra jaunų žmonių problema, implantacija paprastai yra atliekama vaikinams nuo 21 metų, o merginoms – nuo 18. Iki šio amžiaus žandikaulis būna ne iki galo susiformavęs, todėl vaikams ši procedūra taikoma tik išskirtinais atvejais.

Vyresnio amžiaus žmonėms implantacijos irgi yra atliekamos ir gali padėti išspręsti daugybę problemų, tačiau labai svarbu įvertinti padidėjusią riziką, kylančią dėl gretutinių ligų, ir jas aptarti su savo gydytoju odontologu.

Po procedūros svarbu laikytis tam tikrų taisyklių

Pasak N. Sarukhanyan, dažnai pacientai pas odontologą atvyksta su stipria išankstine baime, kad implantacijos procedūra bus labai skausminga, arba implantas gali neprigyti. Visgi, šie nuogąstavimai yra nepagrįsti – operacijos metu taikoma vietinė nejautra, o pooperaciniu laikotarpiu laikantis gydytojo nurodymų, implantų neprigijimo tikimybė yra visai nedidėlė.

Tam, kad būtų sumažinta komplikacijų rizika, svarbu pirmosiomis dienomis po procedūros kuo mažiau leisti implantuotą vietą liežuviu ar dantų šepetėliu. 3–4 dienas reikėtų vengti intensyvaus fizinio krūvio, baseinų ir pirčių.

Taip pat reikėtų nevartoti kraują skystinančių vaistų, nebent gydytojas nurodė kitaip, ir bent 2 savaites nerūkyti, nes nikotinas lėtina žaizdų gijimą ir didina infekcijos riziką. Be to, vertėtų apriboti karšto, aštraus, kieto maisto vartojimą, o pajutus diskomfortą ar skausmą, nepraeinantį kelias dienas – pasikonsultuoti su implantaciją atlikusiu gydytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.