Užsitęsęs kosulys ir krūtinės skausmas – klastingos ligos pranašai

Plaučių vėžys yra liga, kuri prasideda, kai plaučiuose nekontroliuojamai auga nenormalios ląstelės. Tai rimta sveikatos problema, galinti sukelti didelę žalą sveikatai ir mirtį.

Mindaugas Vaitkus ragina žmones nedelsti ir kreiptis į gydytoją, kad būtų išvengta rimtų pasekmių.<br>lrytas.lt koliažas
Mindaugas Vaitkus ragina žmones nedelsti ir kreiptis į gydytoją, kad būtų išvengta rimtų pasekmių.<br>lrytas.lt koliažas
Plaučiai<br>123rf iliustr.
Plaučiai<br>123rf iliustr.
Mindaugas Vaitkus.<br>Lietuvos ryto archyvo nuotr.
Mindaugas Vaitkus.<br>Lietuvos ryto archyvo nuotr.
Plaučių vėžys<br>123rf iliustr.
Plaučių vėžys<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (4)

Respublikinės Panevėžio ligoninės inf.

Nov 28, 2023, 6:13 PM

Plaučių vėžio simptomai – nepraeinantis kosulys, krūtinės skausmas ir dusulys.

VšĮ Respublikinės Panevėžio ligoninės dr. pulmonologas Mindaugas Vaitkus ragina žmones nedelsti ir kreiptis į gydytoją, kad būtų išvengta rimtų pasekmių sveikatai. Gydymas priklauso nuo asmens ligos istorijos ir ligos stadijos.

„Respublikinė Panevėžio ligoninė teikia tretinio lygio pulmonologijos paslaugas, kas įgalina pagal Sveikatos apsaugos ministerijos prie LR teisės aktus teikti visapusišką pagalbą pacientams, sergantiems plaučių vėžiu. Respublikinė Panevėžio ligoninė turi visas galimybes ir priemones, galinčias padėti gydyti ir išgydyti vėžį.

Ar plaučių vėžys išgydomas priklauso nuo to, kaip anksti jis diagnozuojamas, todėl ligoninėje pacientams, kuriems įtartas plaučio vėžys yra sudarytos galimybės „žalių koridorių“ pagalba gauti reikiamus tyrimus ir konsultacijas kuo greičiau. Norint išvengti sunkių padarinių, labai svarbu reguliariai tikrintis sveikatą – ypač asmenims, esantiems didesnės rizikos grupėje“, – apie teikiamas sveikatos priežiūros paslaugas Panevėžio ligoninėje sakė M. Vaitkus.

Dažniausiai pasitaikantys plaučių vėžio tipai yra nesmulkialąstelinė karcinoma (NSCLC) ir smulkialąstelinė karcinoma (SCLC). NSCLC yra labiau paplitęs ir auga lėtai, o SCLC yra mažiau paplitęs, tačiau dažnai auga greitai.

Plaučių vėžys yra didelė visuomenės sveikatos problema, sukelianti daugybę mirčių visame pasaulyje.

Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros (IARC) pateikti GLOBOCAN 2020 vėžio paplitimo ir mirtingumo įverčiai rodo, kad plaučių vėžys tebėra pagrindinė mirties nuo vėžio priežastis, o 2020 m. miršta 1,8 mln. (18 %). Pacientų išgyvenamumas priklauso nuo simptomų pasireiškimo: kai liga besimptomė – 5 metus išgyvena 18 proc. ligonių, esant pirminio vėžio klinikinių simptomų – 12 proc., esant sisteminių ar metastazių sukeliamų simptomų – atitinkamai 6 proc. ir 0 procentų.

Rūkomasis tabakas (įskaitant cigaretes, cigarus ir pypkes) yra pagrindinis plaučių vėžio rizikos veiksnys, tačiau jis taip pat gali turėti įtakos nerūkantiems. Kiti rizikos veiksniai yra pasyvaus rūkymo poveikis, profesiniai pavojai (pvz., asbestas, radonas ir tam tikros cheminės medžiagos), oro tarša, paveldimi vėžio sindromai ir ankstesnės lėtinės plaučių ligos.

Plaučių vėžio dažniausiai pasitaikantys simptomai yra šie:

– nepraeinantis kosulys;

– krūtinės skausmas;

– dusulys;

– atkosėjimas krauju (hemoptizė);

– nuovargis;

– svorio netekimas be žinomos priežasties;

– plaučių infekcijos, kurios nuolat kartojasi.

Ankstyvieji simptomai gali būti lengvi arba atmesti kaip dažni kvėpavimo sutrikimai, todėl diagnozė būna pavėluota.

Prevencija

Nerūkymas yra geriausias būdas išvengti plaučių vėžio!

Kiti rizikos veiksniai, kurių reikia vengti, yra šie:

– pasyvus rūkymas;

– oro tarša;

– darbo vietos pavojai, tokie kaip chemikalai ir asbestas.

Ankstyvas gydymas gali užkirsti kelią plaučių vėžio pablogėjimui ir išplitimui į kitas kūno vietas.

Plaučių vėžio prevencija apima pirminės ir antrinės prevencijos priemones. Pirmine prevencija siekiama užkirsti kelią pirminiam ligos pasireiškimui mažinant riziką ir skatinant sveiką elgesį. Visuomenės sveikatos srityje šios prevencinės priemonės apima metimą rūkyti, aplinkos be dūmų skatinimą, tabako kontrolės politikos įgyvendinimą, profesinių pavojų šalinimą ir oro taršos lygio mažinimą.

Antrinė plaučių vėžio prevencija apima atrankos metodus, kuriais siekiama aptikti ligą ankstyvose jos stadijose, prieš pasireiškiant simptomams ir gali būti skirta didelės rizikos asmenims. Šioje populiacijoje ankstyvas aptikimas gali žymiai padidinti sėkmingo gydymo tikimybę ir pagerinti rezultatus. Pagrindinis plaučių vėžio patikros metodas yra mažos dozės kompiuterinė tomografija (LDCT).

Diagnostika

Plaučių vėžio diagnostikos metodai apima fizinį paciento tyrimą, vaizdiniu tyrimus (pvz., krūtinės ląstos rentgeną, kompiuterinę tomografiją ir magnetinio rezonanso tomografiją), intervencinius tyrimus – bronchoskopija, kurios metu atliekamas navikinio audinio mėginio (biopsijos) paėmimas histopatologiniam tyrimui, molekuliniai tyrimai, skirti nustatyti specifines genetines mutacijas arba biomarkerius, kad būtų galima pasirinkti geriausią gydymo būdą.

Gydymas

Plaučių vėžio gydymas grindžiamas vėžio tipu, jo išplitimu (stadija) ir asmens ligos istorija. Ankstyvas plaučių vėžio nustatymas gali lemti geresnį gydymą ir geresnius rezultatus.

Gydymas apima:

– chirurgija;

– radioterapija (spindulinis gydymas);

– chemoterapija;

– taikinių terapija;

– imunoterapija.

Chirurgija dažnai naudojama ankstyvose plaučių vėžio stadijose, jei navikas neišplito į kitas kūno vietas. Chemoterapija ir spindulinė terapija gali padėti sumažinti naviką, bei prailginti paciento išgyvenamumą.

Tikslu parinkti optimaliausią gydymo taktiką pirmą kartą diagnozavus plaučių vėžį (nepriklausomai nuo nustatytos stadijos) daugiadisciplinė gydytojų komanda paskiria gydymą. Pacientas gydymo metu prižiūrimas skirtingų gydytojų komandos, kad užtikrintų gydymą ir paciento priežiūrą.

Palaikomoji priežiūra yra svarbi žmonėms, sergantiems plaučių vėžiu. Juo siekiama valdyti simptomus, palengvinti skausmą ir suteikti emocinę paramą. Tai gali padėti pagerinti plaučių vėžiu sergančių žmonių ir jų šeimų gyvenimo kokybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.