Inovatyvus gydymas onkologinėmis kepenų ligomis sergantiems pacientams – radioaktyviomis medžiagomis

Kauno klinikų Radiologijos klinikoje naujos gydymo galimybės pacientams, kuriems negalima atlikti sudėtingų kepenų naviko šalinimo operacijos. Čia pirmą kartą atlikta operacija – kepenų naviko radioembolizacija. Šios operacijos metu į naviką arterijomis įnešamos radioaktyvios darinį naikinančios dalelės.

Gydymo procedūra<br>Kauno klinikų nuotr.
Gydymo procedūra<br>Kauno klinikų nuotr.
Aurimas Mačionis<br>Kauno klinikų nuotr.
Aurimas Mačionis<br>Kauno klinikų nuotr.
Aurimas Mačionis<br>Kauno klinikų nuotr.
Aurimas Mačionis<br>Kauno klinikų nuotr.
Medikų komanda<br>Kauno klinikų nuotr.
Medikų komanda<br>Kauno klinikų nuotr.
prof. Donatas Vajauskas<br>Kauno klinikų nuotr.
prof. Donatas Vajauskas<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Kauno klinikų inf.

Nov 30, 2023, 9:31 AM

Pasak prof. Donato Vajausko, Kauno klinikų Radiologijos klinikos Branduolinės medicinos skyriaus vadovo, šios medžiagos sunaikina naviką ir padeda valdyti onkologinę ligą.

„Šios procedūros gali būti atliekamos pacientams, sergantiems onkologinėmis kepenų ligomis, kuriems negalima atlikti operacijos dėl ligos išplitimo, gretutinių susirgimų ar fiziologinių ypatybių, – aiškina prof. D. Vajauskas. – Kiekvienas pacientas aptarimas daugiadalykėje komandoje, kur apsvarstomas individualus ir tinkamiausias gydymas.“

Naujoji procedūra atliekama dviem etapais. Pirmojo etapo metu atliekama diagnostinė procedūra. „Arterijomis nukeliaujama į smulkias kraujagysles, maitinančias kepenyse esantį naviką, – apie procedūros eigą pasakoja gydytojas radiologas Aurimas Mačionis, Radiologijos klinikos Minimaliai invazinių radiologinių procedūrų sektoriaus vadovas. – Suleidus minimalų kiekį radioaktyvių medžiagų, įvertiname, kurioje vietoje yra navikas, ar radioaktyvios dalelės nenunešamos, neplinta į kitus organus ir ar galime saugiai taikyti radioembolizaciją.“

Atliekant antrąjį procedūros etapą, suleidžiamos radioaktyvios medžiagos, naikinančios tiek kepenų navikus, tiek jų metastazes.

„Procedūra atliekama minimaliai invazinės operacijos metu be atviro pjūvio, todėl pooperacinis laikotarpis dažnai būna lengvas – pacientai greitai gali iškeliauti į namus. Radioembolizacijos metu maksimaliai pažeidžiamas navikas, o kepenų funkcinis audinys pažeidžiamas minimaliai,“ – pastebi A. Mačionis.

Gydytojas A. Mačionis priduria, kad šiandien yra ir daugiau naujų minimaliai invazinių gydymo metodų kepenų vėžio ir metastazių gydyme. Tai – lokalios destrukcinės operacijos, chemoembolizacija, radioemboliacija. Onkologinių ligų gydyme tai svarbus ir veiksmingas būdas, kartu su sisteminiu gydymu ir klasikine chirurgija, leidžiantis kovoti su piktybinėmis ligomis.

„Daugiadalykės komandos, kurią sudaro gydytojai onkologai, gastroenterologai, chirurgai, radiologai, patologai, tikslas yra parinkti tinkamiausią gydymo būdą pacientui, sustabdyti ligą arba sumažinti jos plitimą“, – sako A. Mačionis.

Radioembolizacija – tai inovatyvi, efektyvi ir precizinė kelių pakopų operacija, kurioje dalyvauja intervenciniai radiologai ir branduolinės medicinos gydytojai radiologai, gydant kepenų vėžį ir jo metastazes.

Šis gydymas gali būti taikomas ir kombinacijoje su kitais gydymo metodais, siekiant sustabdyti ar valdyti onkologinę ligą. Manoma, kad per metus šios operacijos Kauno klinikose gali būti atliekamos maždaug dešimčiai pacientų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.