Šiais atvejais į urologą kreiptis būtina: yra ir dar vienas būdas sau padėti, tik nedarykite šių klaidų

Specialistai patvirtina: šlapinimosi sutrikimai, kurių atsiradimui įtakos turi sėdimas darbas, netinkamas gyvenimo būdas bei nutukimas, dažniau kamuoja vyresnio amžiaus vyrus, o fizinis aktyvumas, sveika mityba ir svorio kontrolė – veiksmingi būdai sumažinti šių ligų riziką. Profilaktikai arba esant nesunkioms būklėms: silpnesnei šlapimo srovei, spaudimui pilvo apačioje, dažnesniam šlapinimuisi gali padėti augaliniai vaistiniai preparatai, tik svarbu juos vartoti tinkamai, laiku ir tik pasitarus su mediku ar vaistininku.

Specialistai patvirtina: šlapinimosi sutrikimai, kurių atsiradimui įtakos turi sėdimas darbas, netinkamas gyvenimo būdas bei nutukimas, dažniau kamuoja vyresnio amžiaus vyrus, o fizinis aktyvumas, sveika mityba ir svorio kontrolė – veiksmingi būdai sumažinti šių ligų riziką.<br>„Freepik“ nuotr.
Specialistai patvirtina: šlapinimosi sutrikimai, kurių atsiradimui įtakos turi sėdimas darbas, netinkamas gyvenimo būdas bei nutukimas, dažniau kamuoja vyresnio amžiaus vyrus, o fizinis aktyvumas, sveika mityba ir svorio kontrolė – veiksmingi būdai sumažinti šių ligų riziką.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2023, 4:00 PM

Sveikata rūpi vis labiau

Į dienos klausimus atsakinėję portalo lrytas.lt skaitytojai tvirtino, jog rūpinasi savo sveikata, lankosi pas gydytojus ne tik sirgdami, bet ir profilaktiškai. Kai kurie tikino, jog apie sveikatą galvoja, bet veiksmų imtis neskuba. Kaip paaiškino klinikos „Urologas Kaune“ urologas Titas Simaška, vis dar gajus mitas, jog vyrai vizitą pas gydytoją linkę atidėlioti arba gydytojo kabinete visiškai nesilanko. Visgi pastaruoju metu ryškėja priešinga tendencija – vyrai vis dažniau rūpinasi savo sveikata, daugiau laiko skiria ligų prevencijai bei profilaktikai. Panašu, kad vyrų sąmoningumas kiekvienais metais tik auga.

Kada iš tiesų vertėtų apsilankyti urologo kabinete? Pašnekovo žodžiais, tą būtina padaryti, jei pasireiškė skausmas inkstų, šlapimo pūslės ar lytinių organų srityje, sutriko šlapinimasis ar erekcija, jaučiamas nuolatinis nuovargis ar silpnumas.

Taigi, jei kamuoja dažnas šlapinimasis, šlapimo srovės susilpnėjimas, nutrūkstanti šlapimo srovė, skausmas šlapinantis ar kraujo priemaišos šlapime, vizito pas gydytoją atidėlioti nebegalima.

Į dienos klausimus portale atsakinėję skaitytojai kone vieningai tvirtino augalinių preparatų, skirtų vyriškai sveikatai, nevartojantys. Augalinius preparatus įprastai galima įsigyti be recepto, tad kai kuriems vis dar atrodo, jog efektyvūs tik mediko paskirti ir recepte įrašyti, bet ne be recepto įsigyjami vaistai, nors iš tiesų realybė kitokia. Urologas pritaria: dalis žmonių išties vis dar turi daug abejonių dėl augalinių preparatų veiksmingumo, nors moksliniai tyrimai ir klinikinės studijos patvirtina – jie išties veikia. „Augaliniai preparatai greičiausiai neišgydys įsisenėjusios patologijos, tačiau esant ankstyvajai ligos stadijai arba pradiniams ligos simptomams, jie – itin veiksmingi. Augaliniai preparatai taip pat labai efektyvūs įvairių, ypač vyriškų, ligų profilaktikai“, – pakomentavo T.Simaška.

Rinktis – atsakingai

Renkantis augalinį preparatą, medikas patarė įvertinti keletą svarbių faktorių, kad vaistinėlėje atsidurtų tik kokybiškas ir saugus produktas. „Pasirinkite patikimo ir žinomo gamintojo, kuris laikosi aukštų standartų kokybės kontrolės ir gaminimo procesų srityje, preparatą. Oficialūs gamintojai pateikia svarbiausią informaciją apie gaminamų produktų kokybę bei saugumą. Atidžiai perskaitykite produkto sudėtį. Daugeliui augalinių preparatų galioja standartai ir sertifikatai, kurie patvirtina jų kokybę bei saugumą. Prieš pradėdami vartoti augalinį preparatą, ypač jei jis skirtas gydyti konkrečią būklę, būtų išmintinga ne užsiimti savigyda, bet pasitarti su gydytoju“, – paaiškino urologas.

Veiksmingi ne tik cheminiai vaistai

Skaitytojų atsakymai į klausimą, ar renkasi augalinius, ar cheminius preparatus, pasiskirstė kone vienodai. Pašnekovo žodžiais, kai kurie žmonės mano, kad vaistai, sukurti cheminių medžiagų pagrindu, yra efektyvesni nei augalinės kilmės preparatai, taigi, renkasi tik juos. Visgi pastaraisiais metais augaliniai preparatai tampa vis populiaresni, ką patvirtina ir keli tūkstančiai atsakymų, nes daugelis iš jų ne tik natūralūs, bet ir pasižymi įvairiomis gydomosiomis savybėmis.

„Svarbu suprasti, jog cheminiai vaistai ir augaliniai preparatai turi savo privalumų ir trūkumų. Cheminiai vaistai dažnai yra galingesni ir greičiau veikiantys, tačiau kartais jie dažnai turi daug šalutinių poveikių. Augaliniai preparatai, nors ir efektyvūs, dažnai veikia švelniau, suveikia ne taip greitai, bet jų šalutiniai poveikiai paprastai yra kur kas silpnesni“, – komentavo gydytojas.

Augaliniai preparatai padeda esant lengviems ligos simptomams, jos prevencijai ar išrašomi papildomai vartoti jau skyrus pagrindinį gydymą. Rimtesnė medicininė intervencija nei tik augaliniai preparatai ar net cheminiai vaistai būtina esant sunkioms būklėms, greitai progresuojančioms ligoms.

Augaliniai preparatai dažnai skirti ilgalaikiam vartojimui, todėl, kad jie dažnai veikia švelniau ir lėčiau nei kai kurie cheminiai vaistai. Šie produktai dažnai skirti bendram organizmo stiprinimui, ligų prevencijai ir lėtesniam bei švelnesniam simptomų malšinimui. Kai kurie augaliniai preparatai veikia organizmą sistemiškai, reguliuodami įvairius jo procesus. Toks sisteminis poveikis nėra greitas, todėl norint pasiekti norimą rezultatą augalinius preparatus svarbu vartoti ilgiau nei tris mėnesius ar dar ilgiau.

Netinkamai vartojami augaliniai preparatai gali turėti šalutinių poveikių ir daryti neigiamą poveikį sveikatai – to taip pat nereikėtų pamiršti. Pasak mediko, kaip ir vartojant bet kokius kitus vaistus ar maisto papildus, svarbu laikytis nurodymų bei dozavimo rekomendacijų, konsultuotis su gydytoju bei atidžiai stebėti savo organizmą ir jo reakciją į preparatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.