Prabudimai naktį ir džiūstanti burna ryte – klastingos ligos požymiai

Miego apnėja – gana plačiai paplitęs sveikatos sutrikimas. Dėl jo miegant sustoja kvėpavimas ir organizmui gali pritrūkti deguonies. Tai suardo miego struktūrą, neleidžia naktį pailsėti ir kokybiškai išsimiegoti. Pasak medikų, dėl miego apnėjos gali sutrikti atmintis ir dėmesio koncentracija, o dėl nuovargio gerokai padidėja nelaimingų atsitikimų rizika.

Miego sutrikimai<br>123rf nuotr.
Miego sutrikimai<br>123rf nuotr.
Knarkimas<br>123rf nuotr.
Knarkimas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-12-21 21:47

Dėl miego apnėjos gali išsivystyti padidėjusio kraujospūdžio liga, kurios neįmanoma sureguliuoti vaistais. Taip pat didėja cukrino diabeto, padidėjusio cholesterolio ir kraujotakos sutrikimų – miokardo infarkto ir širdies nepakankamumo – rizika.

Garsus knarkimas – turbūt lengviausiai atpažįstamas miego apnėjos simptomas. Kiti ligos požymiai: dusulys, springimo garsai, dažni prabudimai naktį, didelis nuovargis ir galvos skausmas nubudus ryte.

Tačiau kitų su šia liga susijusių simptomų galima lengvai nepastebėti.

1. Depresija

Tyrimais pastebėtas ryšys tarp miego ir nuotaikos, ypač miego trūkumo ir depresijos. Abiem būsenoms būdingi bendri rizikos veiksniai, kurie gali padidinti tikimybę išsivystyti šiems sutrikimams.

Vienas tyrimas nustatė, kad 46 proc. miego apnėja sergančių žmonių patiria depresijos simptomus.

2. Dantų skausmas

Bruksizmas – sutrikimas, kai žmogus naktį griežia dantimis. Stresas ir miego apnėja yra tarp bruksizmo rizikos veiksnių.

Nustatyta, kad vienas iš keturių žmonių, kurie griežia dantimis, taip pat kenčia nuo miego apnėjos.

3. Gerklės sudirgimas

Gerklės skausmas yra dažnas peršalimo simptomas. Tačiau jei nekarščiuojate, bet naktį pabundate dėl perštinčios gerklės, priežastis gali būti nesusijusi su peršalimu. Vienas galimų paaiškinimų – miego apnėja.

4. Džiūstanti burna

Jeigu dėl miego apnėjos knarkiate, suprantama, patys to negirdite. Tačiau knarkiantis žmogus kvėpuoja per burną. Dėl to nubudus burna gali būti išdžiūvusi.

5. Miego paralyžius

Tai būklė, kai atsibudę arba užmigę negalite judėti ar kalbėti.

Anglijos Nacionalinė sveikatos tarnyba (NHS) teigia: „Tai gali gąsdinti, tačiau yra nepavojinga ir daugumai žmonių pasireiškia tik vieną ar du kartus gyvenime.“

Pastebėta, kad obstrukcine miego apnėja sergantys žmonės miego paralyžių patiria dažniau.

Pagal express.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.