Šio elemento nauda stulbina: gali išvalyti kraujagysles, stiprina kaulus ir imunitetą

Aterosklerozė – lėtinė liga, kurios metu riebalai ir kalcis kaupiasi ant kraujagyslių sienelių, formuojasi plokštelės. Dėl to sumažėja kraujagyslių plotis ir kraujas per jas prateka blogiau. Nors vaistai gali padėti, pašalinti ant kraujagyslių sienelių susidariusias apnašas be chirurgo įsikišimo – dažniausiai stento įvedimo – niekada nebuvo paprasta.

Aterosklerozė<br>123rf iliustr.
Aterosklerozė<br>123rf iliustr.
Cholesterolis<br>123rf iliustr.
Cholesterolis<br>123rf iliustr.
Cholesterolis, kraujotaka.<br>123rf iliustr.
Cholesterolis, kraujotaka.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-12-25 20:33

Tačiau keli nauji tyrimai su pelėmis parodė, kad manganas gali sumažinti kraujyje esantį lipidų, kuriems kaupiantis kraujagyslės pradeda siaurėti, kiekį.

Negana to, kaip skelbė „New Atlas“, šis mikroelementas gali padėti pašalinti ant kraujagyslių sienelių jau susidariusias apnašas.

Žinoma, reikia atlikti daugiau tyrimų, bet Teksaso širdies instituto bendrosios ir intervencinės kardiologijos daktarė Briana Costello teigia, kad nauji duomenys – verti dėmesio.

Kaip manganas atkemša arterijas?

Leiskite pasikartoti: dar nėra įrodyta, kad manganas gali atkimšti žmogaus kraujagysles. Paprastai tariant, tyrimas su pelėmis parodė, kad manganas gali susijungti su medžiagomis, kurios perneša cholesterolį ir trigliceridus į kraujotaką. Tai sutrikdo kraujagyslių siaurėjimo procesą, neleidžia susidaryti naujiems sustorėjimams ir pašalina dalį jau spėjusių susikaupti apnašų.

Prevencinės kardiologijos dietologė Michelle Routhenstein paminėjo antioksidacines mangano savybes: gali būti, kad būtent jos padeda sumažinti apnašų kiekį.

„Manganas yra mineralas, reikalingas antioksidantams, kurie padeda sumažinti oksidacinį stresą ir uždegimą – du svarbiausius širdies ligų ir apnašų susidarymo kraujagyslėse rizikos veiksnius“, – aiškino specialistė.

Nors manganas yra naudingas pelėms (ir galimai žmonėms), ekspertai sutinka, kad geriausias būdas išvengti kraujagyslių susiaurėjimo yra širdžiai sveikos dietos laikymasis ir reguliarus sportas. Taip pat, norint išvengti kraujagyslių kalkėjimo, derėtų nerūkyti. Jeigu tai darote, meskite kuo greičiau.

Kitos mangano naudos sveikatai

Nepriklausomai nuo to, ar nerimaujate dėl aterosklerozės, manganas gali suteikti ir daugiau naudos.

„Manganas yra mikroelementas, kurio nedideli kiekiai yra būtini energijos gamybai, kaulų tvirtumui, cukraus kiekio kraujyje kontrolei bei imuninės sistemos palaikymui“, – aiškino sertifikuotas intervencinis kardiologas ir Struktūrinės širdies programos Kalifornijos „MemorialCare Saddleback“ medicinos centre direktorius, dr. Changas-Hanas Chenas.

Kiti tyrimai rodo, kad manganas, kartu su kalciu ir cinku, taip pat gali atlikti svarbų vaidmenį skatinant žaizdų gijimą ir naujų odos ląstelių kūrimąsi, tačiau norint tuo įsitikinti reikia atlikti daugiau tyrimų.

Kokie yra geriausi mangano šaltiniai?

Pasak dr. C.Cheno, jeigu laikotės sveikos mitybos principų, tikriausiai jau suvartojate pakankamą mangano kiekį. Be to, tarp geriausių mangano šaltinių yra ir maisto produktų, kurie patinka net patiems išrankiausiems valgytojams!

Produktai, kuriuose gausu mangano: juodieji pipirai, juodoji arbata, rudieji ryžiai, grikiai, bulguro kruopos, avinžirniai, moliuskai, kava, javainiai, lazdyno riešutai, pupos, lęšiai, midijos, avižos, austrės, žirniai, žemės riešutai, ananasai, bulvės (su lupenomis), moliūgo sėklos, sojos pupelės, špinatai, batatai, sojos varškė, kviečių gemalai, pilnagrūdė duona.

Kiek mangano reikia?

M.Routhenstein rekomenduoja 1,8 mg mangano per dieną moterims ir 2,3 mg vyrams. Pasak dr. C.Chen, jei esate nėščia arba maitinate krūtimi, jums būtų pravartu padidinti per parą suvartojamą kiekį iki 2,6 mg.

Kas nutinka, suvartojant per daug mangano?

Tiesa, nevertėtų piktnaudžiauti manganu! Suvartojus daugiau nei 11 mg mangano iškyla apsinuodijimo pavojus.

„Per didelis „gero dalyko“ kiekis nėra gerai, – perspėjo dr. B.Costello. – Apsinuodijimas manganu gali sukelti neurologines problemas ir neurotoksiškumą. Laimei, tokie atvejai yra labai reti.“

Apsinuodijimo manganu simptomai gali būti drebulys, raumenų spazmai, klausos sutrikimai (pavyzdžiui, spengimas ausyse), nemiga, silpnumas ir neprognozuojama nuotaikų kaita. Suvartojus per daug mangano ir pradėjus jausti šiuos simptomus, vertėtų kuo greičiau kreiptis į gydytoją.

Pagal parade.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.