Peties skausmas – kilmė, simptomai ir gydymas

Peties sąnario skausmas yra vienas dažniausių nusiskundimų visuomenėje. Dažnai nesusimąstome, kokia didelė apkrova kasdien tenka mūsų pečiams. Skausmų kilmė ir simptomai gali varijuoti. Jaunesnio amžiaus žmonės su šia problema dažniau susiduria dėl įvairių traumų pasekmių, vyresnio amžiaus – dėl natūralaus peties sąnario sausgyslių ir kitų struktūrų nusidėvėjimo. Nepaisant to, yra šios problemos sprendimo būdų, palengvinančių kasdienybę.

Peties sąnario skausmas yra vienas dažniausių nusiskundimų visuomenėje.<br>„Freepik“ nuotr.
Peties sąnario skausmas yra vienas dažniausių nusiskundimų visuomenėje.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2023, 2:00 PM

Nors petys yra judriausias sąnarys kūne, jis labai nestabilus dėl plataus judesių diapazono. Peties sąnarį sudaro didelė rutulio formos žastikaulio galva ir nedidelė sekli sąnarinė duobė, jį turi palaikyti minkštųjų audinių raumenys, sausgyslės ir raiščiai, kurie taip pat gali būti pažeisti, pervargę ar per mažai mankštinami. Degeneracinės ir kitos ligos gali prisidėti prie pečių juostos problemų arba sukelti skausmą, kuris nervais keliauja į petį.

Peties skausmas dažniausiai jaučiamas peties priekyje arba žasto viršuje. Dažnai skausmas pasireiškia, tik tam tikru būdu pajudinus ranką. Skausmas gali būti gilus ir aštrus, gali atsirasti tirpimas, dilgčiojimas. Jis gali spinduliuoti ranka žemyn arba aukštyn į galvą, gali atsirasti skausmas tarp menčių. Kartais skausmą gali sukelti ne peties, o kaklo ar stuburo problemos. Skausmo pobūdis labai svarbus ligos kilmei nustatyti. Aštrus ar veriantis skausmas paprastai rodo struktūrinės kilmės skausmo priežastį. Bukas skausmas, ypač suintensyvėjantis rytais ar esant oro pokyčiams indikuoja artritą. Deginantis ir spinduliuojantis skausmas yra užuomina į neurologinės kilmės negalavimą. Kiti simptomai, susiję su peties sąnario problemomis, yra sąnario sustingimas, silpnumas ir nestabilumas. Vienas iš būdų apibrėžti pečių skausmo mastą yra įvardinti kasdienes veiklas, kurias dalinai ar visiškai apriboja skausmas, pvz., rankų kėlimas, plaukų šukavimas ar galvos trinkimas bei kita asmeninė higiena.

Kaip gydomas peties sąnario skausmas?

Rekomenduojamas peties skausmo gydymas priklauso nuo priežasties.

Pirmosiomis dienomis po traumos uždegimą sumažinti gali padėti šaldymo paketas ant skaudamos vietos (10–20 minučių, 3 kartus per dieną). Po to galima naudoti karštą paketą, kuris padės atpalaiduoti pečių raumenis.

Fizioterapija – viena iš rekomenduojamų gydymo būdų. Fizioterapija siekiama išspręsti tokias problemas kaip sąnario sustingimas ir silpnumas. Šis gydymo būdas taip pat apima judesių ar kasdienių veiklų tokių kaip sportas, fizinis darbas, kurios sudaro didelę apkrovą pečiams, koregavimą.

Skausmą malšinantys vaistai, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU) taip pat gali padėti kontroliuoti skausmą. Vienas iš jų – deksketoprofenas. Deksketoprofenas pasižymi labai greita veikimo pradžia ir yra gerai toleruojamas, vartojamas simptominiam lengvam ar vidutiniam skausmui (pavyzdžiui, ūmiam raumenų ar sąnarių skausmui) gydyti.

Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai.

Peties sąnario skausmo prevencijai svarbu palaikyti gerą fizinę formą, taisyklingą laikyseną, atlikti apšilimą prieš mankštą ir tempimo pratimus po treniruotės, taisyklingai kelti ir nešti sunkius daiktus, daryti pertraukėles intensyvios fizinės veiklos metu, vengti streso ir atsipalaiduoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.