Tyrimas: vitamino D trūkumas ir žemas kraujospūdis – demencijos kaltininkai

Demencija paprastai siejama su senatve. Tačiau neurologinė liga diagnozuojama ir jaunesniems nei 65 metų žmonėms. Ši ligos forma dar vadinama jaunatvine demencija.

moteris<br>123rf nuotr.
moteris<br>123rf nuotr.
vienatvė<br>123rf nuotr.
vienatvė<br>123rf nuotr.
smegenų sveikata<br>123rf iliustr.
smegenų sveikata<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 3, 2024, 6:58 PM

Tyrėjai nustatė 15 rizikos veiksnių, kurie didina tikimybę susirgti jaunatvine demencija. Prie ligos išsivystymo, manoma, prisideda vitamino D trūkumas, klausos sutrikimai, širdies ir kraujagyslių ligos, vienatvė, žemesnis socialinis bei ekonominis statusas.

Žurnale „JAMA Neurology“ paskelbto tyrimo išvados rodo, kad sveikatai palankūs gyvenimo būdo pasirinkimai galėtų sumažinti demencijos riziką. Nauji duomenys paneigia nuomonę, jog vienintelė jaunatvinės demencijos priežastis yra genetika, ir padeda pagrindą naujoms ligos prevencijos strategijoms, teigia tyrimo autoriai.

„Šis tyrimas žymi lūžio tašką bei parodo, kad tarptautinis bendradarbiavimas ir dideli duomenų kiekiai yra labai svarbūs gerinant mūsų supratimą apie demenciją“, – sakė Ekseterio universiteto (Jungtinė Karalystė) profesorius Davidas Llewellynas.

„Tai didžiausias ir išsamiausias kada nors atliktas tokio pobūdžio tyrimas“, – pridūrė jis.

Pasak profesoriaus, dar reikia įdėti nemažai darbo siekiant užkirsti kelią įvairių demencijos formų išsivystymui. Taip pat būtina ieškoti naujų ligos diagnostikos ir gydymo būdų.

„Džiugu, kad galime imtis veiksmų, jog sumažintume demencijos riziką“, – teigė D.Llewellynas.

15 demencijos rizikos veiksnių

Ekseterio universiteto ir Mastrichto universiteto tyrėjai išanalizavo daugiau nei 350 tūkst. jaunesnių nei 65 metų amžiaus žmonių sveikatos duomenis.

Galiausiai mokslininkai išskyrė 15 veiksnių, kurie buvo reikšmingai susiję su didesne jaunatvinės demencijos išsivystymo rizika:

– Socialinė izoliacija;

– Žemesnis išsilavinimas;

– Žemesnė socialinė ir ekonominė padėtis;

– Dviejų APOE geno kopijų turėjimas;

– Vitamino D trūkumas;

– Klausos sutrikimas;

– Piktnaudžiavimas alkoholiu;

– Alkoholio nevartojimas (abstinencija);

– Depresija;

– Didelis c-reaktyvinio baltymo kiekis;

– Mažesnė rankų plaštakų jėga;

– Ortostatinė hipotenzija (žemas kraujospūdis);

– Insultas;

– Diabetas;

– Širdies ligos.

Dauguma veiksnių sutampa su žinomais senatvinės demencijos rizikos veiksniais ir elgesiu, mažinančiu vėlyvosios demencijos riziką, pastebėjo tyrimo autoriai.

„Mus nustebino tai, kad daug rizikos veiksnių, kurie svarbūs vyresnio amžiaus žmonėms galioja ir vidutino amžiaus gyventojams“, – sakė D.Llewellynas.

Tyrimo metu taip pat nustatyti keli jaunatvinės demencijos rizikos veiksniai, apie kuriuos anksčiau nebuvo pranešta ar kurie nebuvo tirti, rašo tyrėjai. Tarp tokių rizikos veiksnių – socialinė izoliacija, vitamino D trūkumas, ortostatinė hipotenzija ir didelis c-reaktyvinio baltymo kiekis.

Pagal independent.co.uk ir today.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.