Gydytojas išrašė antibiotikų? Vaistininkė primena auksines jų vartojimo taisykles

Savarankiškai nutraukiamas antibiotikų kursas, o likutis suvartojamas vėliau, nepasitarus su gydytoju, – tai vienas dažniausių neteisingo antibiotikų vartojimo pavyzdžių. Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Reda Pilkytė-Klimienė sako, kad visuomenėje esama ir daugiau žinių apie antibiotikų vartojimą spragų. Deja, netinkamai vartojami vaistai gali sukelti sveikatos problemų ne tik pačiam sergančiajam, bet ir aplinkiniams.

Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistinė.<br>Camelia nuotr.
Vaistai<br>J.Butkutės nuotr.
Vaistai<br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 9, 2024, 9:14 AM

Paprastai tariant, antibiotikai yra vaistų, naikinančių bakterijas arba slopinančių jų augimą ir dauginimąsi, rūšis. Vaistininkė pabrėžia, kad dažnai pamirštama, jog antibiotikai skirti gydyti būtent bakterijų sukeltoms ligoms (pavyzdžiui, plaučių uždegimui ar stafilokokiniam kraujo užkrėtimui), todėl vartojami peršalus, sloguojant ar sergant kitomis virusinėmis infekcijomis, jie ne tik nepadės, bet ir gali padaryti žalos, o nemalonios pasekmės gali lydėti ir ateityje.

„Antibiotikus, įvertinęs paciento būklę, skiria gydytojas. Visgi kartais pasitaiko pacientų, kurie nesuvartoja viso paskirto kurso, o vėliau, pajutę panašius simptomus, užsiima savigyda. O tai yra didžiulė klaida.

Šie medikamentai vartojami specifiniais kursais, tad jeigu gydytojas nurodė vartoti vaistus dvi savaites, o mes vos po kelių dienų pasijutus geriau, savarankiškai nutraukiame gydymą, ne iki galo įveiktos bakterijos taip gali tapti atsparesnės ir „atkritus“ gali prireikti jau kitų vaistų. Klaida yra ir antibiotikus vartoti prevenciškai ar tikintis išvengti ligų komplikacijų“, – įspėja vaistininkė R. Pilkytė-Klimienė.

Anot jos, bakterijų atsparumas antibiotikams reiškia, kad konkretūs antibiotikai nebeatlieka savo funkcijos – t. y. nenaikina bakterijų bei nebestabdo jų augimo. Vaistininkė įspėja, kad medikamentams atsparios bakterijos gali augti ir daugintis ne tik jau užkrėstame organizme, taip dar labiau pablogindamos savijautą ar prisidėdamos prie lėtinių ligų išsivystymo, bet taip pat nejučia sukelti infekcijas aplinkiniams.

Klausyti gydytojo ir vaistininko

Vaistininkė R. Pilkytė-Klimienė atkreipia dėmesį, kad gydytojui išrašius antibiotikų labai svarbu išgirsti jo įspėjimus ir neeksperimentuoti remiantis tuo, kaip tokius vaistus vartojo artimieji ar draugai. Negalima nutraukti antibiotikų vartojimo kurso arba koreguoti dozės – vaistus vartoti rečiau ar dažniau, nei gydytojas paskyrė.

Jeigu praėjus kelioms antibiotikų vartojimo dienoms vis dar nesijaučia joks poveikis, vaistininkė siūlo apie tai įspėti savo gydytoją. Pasikonsultuoti su sveikatos ekspertais vertėtų ir tada, kai vartojant antibiotikus atsiranda kokių nors kitų, anksčiau nebuvusių ligos požymių.

„Pro pirštus nereikėtų žiūrėti ir į rekomendaciją vartoti konkretiems simptomams gydyti drauge su antibiotikais paskirtus nereceptinius vaistus. Pasitaiko atvejų, kai pacientai nuo kosulio ar slogos nusprendžia rinktis kitą nereceptinį preparatą nei skyrė gydytojas – dažnai tą, kurį jau turi namuose.

Tačiau svarbu suprasti, kad gydytojas ne be reikalo patarė rinktis konkrečią veikliąją medžiagą turinčius preparatus. Vaistinės pacientams visada pasiūlome skirtingus tą pačią veikliąją medžiagą turinčius variantus, kad įsigytas vaistas atitiktų ne tik gydymą, bet ir paciento finansinę situaciją“, – įspėja vaistininkė.

Pasak R. Plikytės-Klimienės, taip pat svarbu žinoti, kad ne visi nereceptiniai preparatai dera su antibiotikais, todėl konsultacijų gydytojo kabinete ar vaistinėje reikšmė yra itin didelė.

Pavyzdžiui, net iš pirmo žvilgsnio toks paprastas vaistas kaip paracetamolis nerekomenduojamas vartoti su kraujo krešėjimą mažinančiais vaistais, taip pat su aspirinu. Štai vartojant antidepresantus, iškyla dar kitokių indikacijų rizika – peršalus neretai turime atsisakyti karštųjų miltelių gėrimų ir griebtis kitų užkrato įveikimo būdų.

Papildoma pagalba organizmui

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad antibiotikai veikia visas bakterijas, ne tik tas, kurios mums sukelia ligą, todėl vartojant juos nukenčia ir žarnyno mikrobiota.

Vartojant antibiotikus, reikėtų nepamiršti ir gerųjų žarnyno bakterijų preparatų arba į racioną įtraukti produktų, kuriuose gausu probiotikų: jogurto, fermentuotų ar raugintų daržovių, kefyro.

Apie išsibalansavusią žarnyno mikroflorą įprastai įspėja virškinimo, tuštinimosi sutrikimai, nusilpusi imuninė sistema“, – priduria vaistininkė.

Vartojant antibiotikus svarbu nepamiršti visavertės mitybos, rinktis šviežią, subalansuotą, lengvai virškinamą maistą, gerti pakankamai skysčių. Antibiotikus dažniausiai rekomenduojama vartoti prieš arba tarp valgymų, taip neapkraunant virškinimo sistemos.

Vartojant kai kuriuos antibiotikus rekomenduojama vengti pieno ar greipfrutų – dideli šių produktų kiekiai gali mažinti vaistų efektyvumą. Gydantis antibiotikais negalima vartoti alkoholio. Dėl suderinamumo su kitais vartojamais vaistais vertėtų pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.