Sarkoma – grėsmingas vėžys: ligą sunku atpažinti net medikams

Sarkomos – reti jungiamojo audinio piktybiniai navikai sudarantys iki 2 proc. visų vėžio atvejų. Kasmet Lietuvoje ši diagnozė nustatoma apie 200 pacientų. „Retos ligos, tokios kaip sarkomos, dažnai kelia diagnostikos ir gydymo iššūkių – dėl savo retumo jos neįprastos medikams, sunkiau atpažįstamos, klinikinės patirties trūkumas gali lemti neteisingas diagnozes, gali būti sunkiau parinkti tinkamą gydymą“, – sako dr. Laura Kairevičė, vienintelio šalyje veikiančio specializuoto Kauno klinikų Sarkomų centro vadovė.

Operacijos akimirka<br>Asociatyvinė Kauno klinikų nuotr.
Operacijos akimirka<br>Asociatyvinė Kauno klinikų nuotr.
Medicininė procedūra<br>Kauno klinikų nuotr.
Medicininė procedūra<br>Kauno klinikų nuotr.
Kauno klinikų Sarkomų centro komanda<br>Kauno klinikų nuotr.
Kauno klinikų Sarkomų centro komanda<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kauno klinikų inf.

Jan 12, 2024, 10:17 AM

Apie sarkomas, jų gydymo galimybes bei daugiadalykės komandos svarbą kalbamės su Kauno klinikų Sarkomų centro vadove dr. L. Kaireviče.

– Kaip patvirtinama sarkomos diagnozė?

– Sarkomų gydymo sėkmė prasideda nuo patikimos diagnostikos. Diagnostikos procese lemiamą vaidmenį atlieka sarkomos diagnozės patvirtinimas ir naviko tipo nustatymas. Sarkomų histologiniai tipai – labai įvairūs, skirtingų tipų yra apie šimtas.

Ši liga gali vystytis įvairiuose organuose ir turėti daug skirtingų morfologinių bruožų, todėl šiuo metu Kauno klinikų Patologinės anatomijos klinikoje naudojami histopatologiniai, imunohistocheminiai, molekuliniai tyrimai, skirti kuo tiksliau įvardinti konkrečiam navikui būdingus požymius ir tinkamai patvirtinti diagnozę.

– Kaip parenkamas tinkamiausias gydymas?

– Naviko vieta, dydis ir išplitimas – svarbiausi kriterijai, pagal kuriuos parenkamas gydymo metodas. Kauno klinikose naudojami moderniausi radiologiniai tyrimo metodai, įskaitant rentgenologinius tyrimus, kompiuterinę tomografiją, magnetinio rezonanso tomografiją ir pozitronų emisijos tomografiją/kompiuterinę tomografiją siekiant tiksliai įvertinti šias charakteristikas.

Šiuolaikiniais radiologiniais diagnostikos metodais galima įvertinti ne tik naviko anatominius pokyčius, tokius kaip dydį, bet ir naviko biologinius, funkcinius pokyčius, kurie, taikant skirtingus gydymo metodus, ypač taikinių terapiją, leidžia tiksliau ir greičiau įvertini naviko atsaką į gydymą. Tokiu būdu tiksliau įvertinamas ligos regresas ar progresas ir pasirenkamas tinkamas gydymo metodas. Radiologine ekspertizė ir žinios apie sarkomas – neįkainojamos, optimizuojant paciento priežiūrą ir gydymo rezultatus Sarkomų centre.

– Koks gydymas taikomas gydant sarkomas?

– Lokalus gydymas – pagrindinė sarkomų gydymo dalis. Operacinis ir spindulinis gydymas užima svarbiausią vietą kovojant su šiais navikais. Moksliniai tyrimai rodo, kad operacinio gydymo rezultatai tiesiogiai nulemia pacientų išgyvenamumą – nepavykus pašalinti naviko radikaliai, penkių metų išgyvenamumo rodikliai sumažėja beveik perpus. Taip pat žinoma, kad operaciją atliekant patyrusiam chirurgui specializuotame centre, dažniau atliekamas radikalus naviko šalinimas, išvengiama galūnių amputacijų, mažesnė komplikacijų rizika.

Jeigu chirurginiu būdu naviko pašalinti neįmanoma, neišvengiama priemone tampa spindulinė terapija. Ji taip pat dažnai būna reikalinga prieš arba po operacijos, ypatingai, kai ligos pasikartojimo rizika yra didelė. Naudodami stereotaksinę brachiterapiją ir nuotolinę spindulinę terapiją, galime taikyti tikslų gydymą. Radioterapija neabejotinai išplečia galimybes sarkomomis sergantiems pacientams teikti visapusišką, aukščiausio lygio priežiūrą.

– Kokios naujovės taikomos sarkomų gydymo srityje?

– Siekiant užtikrinti aukščiausios kokybės priežiūrą, pacientams ne visada pakanka tradicinių gydymo metodų tokių kaip chirurgija, chemoterapija ir radioterapija. Visame pasaulyje vis dažniau sarkomų gydyme naudojami unikalūs ir inovatyvūs gydymo būdai. Viena iš naujų procedūrų – hiperterminė chemoterapija izoliuotoje galūnėje.

Tai metodas, suteikiantis galimybę išvengti galūnės amputacijos. Operacinėje nuo sisteminės kraujotakos atribojant galūnę ir skiriant chemoterapiją tik į naviko pažeistą sritį hiperterminėmis sąlygomis, padidėja jos efektyvumas, sumažėja sisteminis šalutinis poveikis. Po šios procedūros navikas gali būti pašalintas chirurgiškai – 2020 m. Sarkomų centro komanda Kauno klinikose atliko pirmąją hiperterminę chemoterapiją izoliuotoje galūnėje Baltijos šalyse ir Lietuvoje.

Kauno klinikose, veikiant Kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijos (KKLT) sektoriui, KKLT gydymo metodas prieinamas ir sarkomomis sergantiems pacientams. Siekdami suteikti aukščiausios kokybės priežiūrą atidžiai apsvarstome visas turimas galimybes. KKLT tam tikrais atvejais, pavyzdžiui, sergant Ewing sarkoma, yra vertingas gydymo metodas, suteikiantis viltį pasiekti geriausius rezultatus. Kauno klinikų Sarkomų centro komanda nuolat tobulėja, siekdama taikyti pažangiausius gydymo metodus kiekvienam pacientui.

– Kas sudaro Kauno klinikų Sarkomų centro komandą? Kuo ji svarbi?

– Europos ir Amerikos sarkomų gydymo gairėse pabrėžiama, kad sarkomomis sergantys pacientai turėtų būti gydomi specializuotuose centruose, kur gydymo taktiką nulemia ne vieno specialisto sprendimai, bet ekspertų komanda, kurioje dirba chirurgai, onkologai, patologai, radiologai ir kitų sričių specialistai.

Kauno klinikų daugiadalykė Sarkomų gydytojų komanda kiekvieną savaitę renkasi aptarti pacientų atvejus multidisciplininiame konsiliume ir nuspręsti optimaliausią tyrimų ir gydymo planą. Vienintelio Sarkomų centro šalyje komandos nariai įsipareigoję nuolat plėsti žinias. Įgyti patirties gydant šiuos retus navikus Lietuvoje užtrunka ilgai, todėl specialistai dažnai vyksta į stažuotes užsienyje, semiasi žinių gerai žinomuose centruose visame pasaulyje.

Kiekvienas Kauno klinikų Sarkomų centro komandos narys ir jo indėlis į centro sėkmingą veiklą – ypatingai svarbus. Šią gydytojų komandą sudaro doc. dr. Lina Poškienė, dr. Domas Vaitiekus, Mindaugas Stravinskas, Lina Pužauskienė, Vėtra Markevičiūtė, Kristina Valatkevičienė, dr. Laimonas Jaruševičius, prof. Albertas Daukša ir Vytis Bajoriūnas.

Kauno klinikų Sarkomų centras, veiklą pradėjęs 2013 metais, iki šiol yra vienintelis šalyje veikiantis specializuotas Sarkomų centras, skirtas retos ir sudėtingos vėžio formos gydymui. Pastarąjį dešimtmetį Kauno klinikų pacientams, sergantiems minkštųjų audinių ir kaulų sarkomomis, teikiama išskirtinė personalizuota priežiūra, nuolat stengiamasi gerinti gydymo rezultatus ir plėsti centro patirtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.