Įsidėmėkite: natūralūs būdai sąnarių skausmui palengvinti

Sąnarių skausmas gali būti sunkus ir varginantis, nesvarbu, žmogus jaunas ar senas. Tai dažna problema ir nors pavojaus gyvybei nekelia, pablogina kasdienę savijautą, kenkia gyvenimo kokybei.

Sąnarių skausmas<br>123rf nuotr.
Sąnarių skausmas<br>123rf nuotr.
Vanduo<br>123rf nuotr.
Vanduo<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 14, 2024, 7:18 AM

Skausmo priežastys – įvairios: natūralus senėjimas, artritas, ankstesnės traumos. Suprantama, kad kai kurie žmonės ieško natūralių priemonių, kurios sumažintų diskomfortą ir padidintų sąnarių judrumą.

Norint susigrąžinti gerą savijautą, svarbiausia kreiptis į gydytojus, kurie patars dėl tinkamiausio gydymo. Verta atminti ir natūralius būdus, kurie gali palenvinti sąnarių skausmą.

Lengva mankšta

Gali atrodyti nelogiška daugiau judėti, kai skauda sąnarius, tačiau lengva ir reguliari mankšta gali padėti sumažinti sąnarių skausmą.

Didelės jėgos nereikalaujantys pratimai, pavyzdžiui, plaukimas ir joga, padeda stiprinti raumenis aplink sąnarius, didina lankstumą ir gerina kraujotaką. Šie pratimai taip pat skatina išsiskirti endorfinus – hormonus, kurie malšina skausmą, todėl pagerėja savijauta.

Sveika mityba

Papildomi kilogramai – apkrova sąnariams, kuri stiprina skausmus. Palaikydami normalų kūno svorį ir sveikai maitindamiesi, galite sumažinti sąnariams tenkantį krūvį. Tai ypač aktualu keliams ir klubams.

Stipriems kaulams būtinas kalcis, kurio gausu piene, jogurte, lapinėse daržovėse, brokoliuose. Kaulų ir sąnarių sveikatai taip pat svarbus vitaminas D, kurio galima gauti iš riebios žuvies (pvz., lašišos), kiaušinių.

Gerai subalansuota mityba, kurioje gausu vaisių, daržovių, pilnagrūdžių produktų ir liesų baltymų šaltinių, taip pat gali padėti sumažinti uždegimą ir palaikyti sąnarių sveikatą.

Meditacija

Tai – galingas įrankis, galintis palengvinti sąnarių skausmą. Sąmoningumas – gebėjimas sutelkti dėmesį ir išlaikyti jį vienoje vietoje – padeda geriau suvokti savo kūną ir išmokti nukreipti mintis nuo skausmo.

Meditacijos technikos, tokios kaip gilus kvėpavimas ir vizualizacija, gali skatinti atsipalaidavimą ir mažinti stresą, o tai netiesiogiai gali sumažinti sąnarių diskomfortą.

Maisto papildai

Ciberžolė, imbieras ir bosvelija yra gerai žinomi dėl savo priešuždegiminių savybių ir gali būti vartojami maisto papilduose arba įtraukti į mityba natūralia forma.

Tyrimai rodo, kad kolageno papildai gali padėti sumažinti sąnarių skausmą ir pagerinti sąnarių funkciją asmenims, sergantiems artritu, ypač osteoartritu.

Vitaminas C yra stiprus antioksidantas, kovojantis su molekulėmis, sukeliančiomis sąnarių uždegimą. Vitaminas C taip pat padeda gaminti kolageną organizme.

Visada pasitarkite su sveikatos priežiūros specialistu, prieš pradėdami naudoti bet kokius naujus maisto papildus, ypač jei vartojate kitus vaistus.

Gerkite vandens

Tinkamas skysčių balansas organizme yra labai svarbus optimaliai sąnarių sveikatai palaikyti. Tai padeda sutepti sąnarius ir palengvina sklandų kremzlių judėjimą. Stenkitės kasdien išgerti ne mažiau kaip aštuonias stiklines vandens ir ribokite saldžių gėrimų vartojimą, nes per didelis cukraus kiekis gali sustiprinti uždegiminius procesus.

Kreipkitės į gydytoją

Jeigu sąnarių pažeidimai stiprūs ar išsivysčiusios jų ligos yra progresavusios, gyvensenos pokyčiai gali padėti tik sumažinti uždegimą, tačiau sveikatos problemų neišspręs. Kreipkitės į gydytoją!

Parengta pagal „News18.com“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.