3 vaikų mama Justina susirgo vėžiu: „Namuose buvo daug ašarų“

Praėjusių metų rudenį, Justina (31 m.) sužinojo, kad jai gimdos kaklelio vėžys. „Stresas sužinojus diagnozę – didžiulis. Bet patikėjau gydytoju onkologu ginekologu Kastyčiu Žilinsku, paskyrusiu papildomus tyrimus ligos stadijai nustatyti ir atlikusiu kiaušidžių pakėlimo operaciją: „tik neieškok informacijos internete, klausyk daktarų“, pasakė jis.

Anot gydytojos onkologės V. Nevulis-Obuchovskos, labiau pažengusių stadijų gimdos kaklelio vėžys gydomas taikant chemospindulinį gydymą.<br>lrytas.lt koliažas
Anot gydytojos onkologės V. Nevulis-Obuchovskos, labiau pažengusių stadijų gimdos kaklelio vėžys gydomas taikant chemospindulinį gydymą.<br>lrytas.lt koliažas
Kastytis Žilinskas<br>NVI/Edmundo Paukštės nuotr.
Kastytis Žilinskas<br>NVI/Edmundo Paukštės nuotr.
Violeta Nevulis Obuchovska<br>NVI/Edmundo Paukštės nuotr.
Violeta Nevulis Obuchovska<br>NVI/Edmundo Paukštės nuotr.
Nacionalinis vėžio institutas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nacionalinis vėžio institutas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nacionalinis vėžio institutas<br>E. Khvashchynskayos (ELTA) nuotr.
Nacionalinis vėžio institutas<br>E. Khvashchynskayos (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Nacionalinio vėžio instituto inf.

Jan 24, 2024, 7:26 AM

Labai palaikė šeima – močiutė, mama, trys dukros, vyras. Ir pati viduje susikaupiau – nieko nepakeisi, viskas bus gerai. Chemospindulinis gydymas Nacionaliniame vėžio institute vyksta sklandžiai, gerai, vėžys atsitrauks“, – pasakoja tvirtai nusiteikusi jauna moteris. Apie gimdos kaklelio gydymo inovacijas kalbėdama gydytoja onkologė radioterapeutė Violeta Nevulis-Obuchovska džiaugiasi, jog NVI pacientės gauna naujausią ir moderniausią spindulinį gydymą.

Žinia apie ligą sukėlė daug nerimo

Justina pasakoja, kad onkologinės ligos diagnozę išgirdo prieš pusmetį. Profilaktinėje patikros programoje dėl gimdos kaklelio vėžio dalyvavo, tačiau dėl pandemijos trukdžių vieną pasitikrinimą buvo praleidusi.

„Pas savo ginekologą pasitikrinau rugpjūčio 1 d., po tyrimo atsakymo paaiškėjo, kad reikia trečio lygio gydymo įstaigos specialistų. Gydytoja parašė siuntimą, pasiskambinau į Nacionalinį vėžio institutą, mane užrašė į eilę ir gana greitai paskambino, kad atsirado vieta onkoginekologo konsultacijai.

Konsultavusi gydytoja ginekologė Jurgita Sakalienė biopsijų nedarė, pasakė, kad reikia daryti konizaciją ir supažindino su gydytoju Kastyčiu Žilinsku, kuris ir atliko šią procedūrą. Tada atėjo tikroji diagnozė – gimdos kaklelio piktybinis navikas,“ – įvykius prisimena moteris.

Justina pasakoja, kad sužinojusi diagnozę informacijos apie savo ligą pirmiausia norėjo ieškoti internete, tačiau NVI specialistai paragino moterį to nedaryti ir kliautis profesionalų nuomone.

„Su šeima gyvename Druskininkuose. Sužinojus diagnozę, be abejo, ištiko baisus šokas. Pradėjau ieškoti internete informacijos. Kai vėl atvažiavau į Vilnių pas daktarą K. Žilinską, jo paklausiau, ar man tikrai vėžys? Jis patvirtino, jog tyrimų atsakymai nėra geri ir pasakė, jog reikia mane išsamiau ištirti. Jis užregistravo mane kompiuterinei tomografijai ir magnetinio rezonanso tyrimui.

Ir dar pridūrė: tik neskaityk internete, neieškok ten informacijos, negooglink. Paklausiau, ką man daryti, ar aš turiu pasirinkimą? Daktaras Žilinskas pasakė: „Klausyk mūsų“. Gana greitai nusiraminau, susikaupiau viduje, supratusi, jog nieko nepakeisi – yra kaip yra. Ir neskaičiau.

Ir kiti gydytojai Nacionaliniame vėžio institute pajuokauja, nuramina, ypač padeda, kai visgi prasideda panikos priepuoliai,“ – pasakoja Justina.

Moteris taip pat pasakoja, kad dėl jos ligos itin jaudinosi mama – Justina yra vienturtė dukra. Nepaisant nerimo, būtent šeima Justinai ir tapo dideliu įkvėpimu gydantis.

Kovoti su liga įkvėpė šeima

„Kai pasidariau tyrimus, atvykau į Vilnių ir buvau nusiteikusi operacijai. Bet dėl kompiuterinės tomografijos tyrimu nustatyto 4 cm dydžio piktybinio naviko buvo suplanuotas chemospindulinis gydymas, kuriam ir nusiteikiau. Vėl turėjau atvažiuoti į ligoninę kiaušidžių pakėlimo operacijai laparoskopu prieš spindulinę terapiją. Nesigilinau, kaip atrodys operacija.

Susitikau su gydytojomis chemoterapeute ir radioterapeute, kurios paaiškino, kad manes laukia 25 spindulinės terapijos procedūros ir 5 chemoterapijos kursai, po to – brachiterapija. Kadangi negavau labai stiprios chemoterapijos, spinduliuotė vargino labiau. Važinėjau kiekvieną dieną į švitinimo procedūras, kelias pirmyn atgal netrumpas, o namie turiu tris vaikus. Turėjau pasirūpinti ir jais, turėjau atrasti jėgų su jais būti, bendrauti lyg būčiau sveika.

Šio gydymo etapo pradžia buvo gera, viskas ėjosi kaip per sviestą. Tačiau vėliau savijauta pablogėjo – maistas nebeskanus, nieko nesinori, vargina nuolatinis silpnumas, mieguistumas. Nenoras valgyti labai neramino, nes gydytoja radioterapeutė vis primindavo: tik nenumesk svorio, kad būtų tikslus suplanuotas gydymas.

Labai padėjo artimieji – močiutė, mama, vyras grįžo nutraukęs darbą užsienyje. Buityje man tikrai reikėjo pagalbos: tiek po konizacijos, tiek po kiaušidžių pakėlimo operacijos negali sunkiau kelti, daug dalykų namuose negali daryti.

Kadangi šeimoje neturime atvejų dėl vėžio, vaikai buvo labai išsigandę, namuose buvo daug ašarų. Aš visus nuteikinėjau, kad bus gerai, kad atlaikysiu ir būsiu sveika kaip ridikas, vyras sakė, kad viskas bus gerai. Vyriausioji dukra – vienuolikos metų, kitos – septynerių ir aštuonerių.

Kiekvieną kartą, kai grįžtu iš gydymo, jos tuoj klausia – mama, ar vėžys jau dingo? Ar greit dings? Pasakyk, kai vėžio nebeliks. Žodžiu, visi nusiteikę, kad gydymas efektyvus ir vėžys atsitrauks,“ – apie stiprybės suteikiantį artimųjų palaikymą pasakoja Justina.

Nors gydymas dar nebaigtas, moteris stengiasi gyventi pilnavertį gyvenimą, kaip ir iki ligos. „Dabar tik pradėjau brachiterapiją – be proto jos bijojau. Pati procedūra nėra maloni, vyksta su narkoze. Skauda tik momentiškai. Po procedūros skausmo jau nejauti. Antra procedūra buvo jau mažiau skausminga. Gydytoja klausia, kaip jaučiuosi. Sako: „net iš veido matyti, kad jaučiatės geriau“. Aš ir pati matau veidrodyje, kad tamsūs ratilai po akimis išnyko...

Po brachiterapijos procedūrų pirmą dieną jaučiamas šiek tiek nemalonus tuštinimasis, bet kitą dieną jautiesi kaip naujai gimęs. Iš tiesų, jau matau šviesą tunelio gale. Su gydytoja Violeta Nevulis-Obuchovska dar matysimės pasibaigus gydymui, liksiu stebėjimui. Ir tikiu – viskas bus gerai.

Vis klausinėjau pradžioje, ar gydymas bus veiksmingas? Žinau, kad kiekvienas gydymas yra labai individualus, labai daug priklausys nuo manęs. Pati sau sakau, trys vaikai, turiu susikaupti ir turiu būti pozityvi. Grįžtu į realybę, kur vaikai, kasdieniniai rūpesčiai, mokykla, būreliai, valgio gaminimas, kiti buities reikalai. Privalai laikytis,“ – mintimis dalijasi Justina.

Daugiadalykė onkologų komanda suplanuoja gimdos kaklelio vėžio gydymą

Diagnozavus gimdos kaklelio vėžį gydymo taktika labai kruopščiai apsvarstoma daugiadalykės komandos posėdžio metu dalyvaujant gydytojams onkologams radioterapeutams, chemoterapeutams, ginekologams ir radiologams. Kruopščiai vertinami atlikti tyrimai, kuo tiksliau nustatoma ligos stadija ir priimamas kolegialus gydymo planas siekiant individualizuoti gydymą ir gauti optimalų gydymo rezultatą.

Reikšmingas ir svarbus specialistas diagnozuojant ir gydant ikivėžines gimdos kaklelio ligas bei gimdos kaklelio vėžį, taip pat sekant pacientes po gydymo yra onkologas ginekologas.

„Pagal naujausias ESGO (Europos onkologų ginekologų draugija) rekomendacijas chirurginiu būdu gydomi ikivėžiniai gimdos kaklelio susirgimai ir ankstyvųjų stadijų gimdos kaklelio vėžys. Nustačius didesnės stadijos ligą rekomenduojamas chemospindulinis gydymas. Nes jeigu po operacijos būna reikalingas papildomas chemospindulinis gydymas, užsitęsia pacientės gydymo trukmė bei padidėja gydymo komplikacijų skaičius. Bet chirurginis gydymas neišvengiamas kaip sudėtinio gydymo dalis jauno amžiaus pacientėms, kurioms iki natūralios menopauzės likę ne mažiau kaip 5 metai.

Prieš pradedant chemospindulinį gydymą šioms pacientėms atliekama kiaušidžių transpozicija, t.y. pakėlimas. Kiaušidės operacijos metu, dažniausiai laparoskopinės, atjungiamos nuo gimdos išsaugant jų kraujagysles bei suformuojant kraujagyslių kojelę ir iškeliamos iš mažojo dubens į lateralinius – šoninius – pilvo ertmės kanalus ir tvirtinamos juose prie pilvo sienos žemiau inkstų apatinių polių.

Tai leidžia išvengti jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio šiems labai jautriems spinduliuotei organams ir nenutraukiama jų kaip hormonus produkuojančių organų funkcija“, – išsamiai aiškina gydytojas onkologas ginekologas dr. K. Žilinskas.

Anot Nacionalinio vėžio instituto gydytojos onkologės radioterapeutės Violetos Nevulis-Obuchovskos, labiau pažengusių stadijų gimdos kaklelio vėžys gydomas taikant chemospindulinį gydymą, kurį sudaro du etapai.

„Jeigu diagnozuojama ankstyvosios stadijos liga, visada sprendžiamas chirurginio gydymo klausimas. Tačiau paprastai dėl chirurginio gydymo svarstome tik tuomet, jei tikėtinas operacijos radikalumas ir jei numanoma, kad vėliau, greičiausiai, nereikės jokio adjuvantinio gydymo.

Jeigu abejojama dėl operacijos radikalumo, tuomet pacientė nukreipiama chemospinduliniam gydymui. Chemospindulinis gydymas sudarytas iš dviejų gydymo etapų. Pirmas gydymo etapas yra penkių savaičių trukmės išorinė spindulinė terapija ir kassavaitiniu režimu skiriama chemoterapija cisplatinos pagrindu.

Užbaigus šį gydymo kursą, pacientei iškart skiriama brachiterapija. Brachiterapijos procedūros realizuojamos vieną kartą per savaitę. Bendra viso gydymo trukmė užtrunka apie aštuonias savaites. Pagal pasaulines ir Europos gydymo gaires, rekomenduojama, kad visa gimdos kaklelio vėžio gydymo trukmė neužsitęstų ilgiau nei 50 ar 56 dienas,“ – pasakoja medikė.

Brachiterapija yra spindulinės terapijos metodas, kai jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinis, šiuo atveju, radioaktyvusis iridis, yra įterpiamas į piktybinį naviką arba priglaudžiamas šalia jo.

„Brachiterapijos tikslas yra pasiekti dideles spindulinės terapijos dozes nepažeidžiant sveikų audinių ir organų. Radikalaus gydymo atveju, brachiterapija skiriama po išorinės spindulinės terapijos ar chemospindulinio gydymo. Atliekamos ertminės arba intraaudininės brachiterapijos procedūros.

Kadangi šios procedūros yra skausmingos, jos visada vykdomos bendrinėje nejautroje. Šios procedūros realizuojamos vieną kartą per savaitę, kadangi skiriamos didelės jonizuojančiosios spinduliuotės dozės.

Po operacijos gali būti taikoma intravagininė brachiterapija, tuomet pacientės pas mus atvyksta gydytis ambulatoriškai. Pati procedūra neskausminga. Šio gydymo trukmė – iki trijų savaičių,“ – apie gydymą brachiterapija pasakoja V. Nevulis-Obuchovska.

Gydytoja onkologė radioterapeutė aiškina, kad chemospindulinis gydymas taikomas lokaliai išplitusio gimdos kaklelio vėžio atveju: kai liga yra neoperabili ir yra išplitusi į sritines zonas.

Tačiau chemospindulinis gydymas gali būti taikomas ir po operacijos, kai yra nustatomas ne pilnas operacinis radikalumas, kai diagnozuojama invazija į sritinius limfmazgius arba diagnozuojama ir patvirtinama daug agresyvesnė gimdos kaklelio vėžio histologinė forma.

Nacionaliniame vėžio institute – moderniausias ir naujausias gimdos kaklelio vėžio gydymas

Anot V. Nevulis-Obuchovskos, gimdos kaklelio vėžiu susirgusios, į NVI atvykstančios pacientės gauna šiuolaikišką ir modernų gydymą. „Norėčiau labai pasidžiaugti, kad Nacionaliniame vėžio institute gimdos kaklelio vėžiu sergančios pacientės gauna patį naujausią ir moderniausią gydymą. Išorinės spindulinės terapijos procedūros atliekamos naudojant modernius linijinius greitintuvus. Visam gydymo planavimui pasitelkiame modernias ir pažangias planavimo sistemas ir algoritmus.

Gydymo kontrolei naudojama optinė kūno paviršiaus registravimo sistema, taip pat atliekama kasdienė konusinio pluošto kompiuterinė tomografija. Visos šios priemonės naudojamos tam, kad pacientė gautų saugų ir kokybišką gydymą. Nuo 2017 metų NVI Brachiterapijos skyriuje atliekamos intraaudininės brachiterapijos procedūros, jos leido pagerinti pacientėms gydymo kokybę, jo efektyvumą, inidividualizuoti gydymą, taip pat ženkliai sumažinti gydymo toksiškumą,“ – apie inovatyvų gydymą NVI pasakoja V. Nevulis – Obuchovska.

Pastaraisiais metais NVI taip pat įdiegta vaizdais valdoma brachiterapija, kai procedūrų metu atliekama tiek kompiuterinė tomografija, tiek magnetinio rezonanso tyrimas.

„Tai mums padeda vizualizuoti gimdos kaklelio naviką realiu laiku ir kokybiškai suplanuoti spindulinį gydymą. Mūsų komanda yra sukaupusi didelę įvairių gimdos kaklelio vėžio, ypač komplikuotų ir sudėtingų atvejų gydymo patirtį. Mes turime labai stiprią spindulinės terapijos komandą – tiek Išorinės spindulinės terapijos, tiek Brachiterapijos skyriuje,“ – apie inovacijas spinduliniame gydyme NVI pasakoja medikė.

Gydytis gimdos kaklelio vėžio atvyksta vis jaunesnės moterys

Tačiau V. Nevulis-Obuchovska apgailestauja, kad nors Lietuvoje jau du dešimtmečius veikia gimdos kaklelio vėžio prevencijos programa, kuri leidžia aptikti dar ikivėžinius pakitimus, prevenciškai tiriasi toli gražu ne visos 25–59 m. moterys, kurioms ši programa priklauso.

„Deja, pastaraisiais metais pastebime, kad jaunėja gimdos kaklelio vėžiu sergančių pacienčių, kurios atvyksta pas mus spindulinei terapijai ar chemospinduliniam gydymui, amžius. Tam, greičiausiai įtakos turi keli veiksniai: vienas iš jų yra žmogaus papilomos viruso (ŽPV) infekcija. Kitas veiksnys – pastarieji keli COVID-19 infekcijos metai, kurie tiek į eilinio žmogaus gyvenimą, tiek į sveikatos apsaugos sistemą atnešė suirutę – sveikatos paslaugų prieinamumas buvo šiek tiek sutrikęs.

Trečias, liūdniausias dalykas, kuris mums kelia nerimą, yra tai, kad dalis jaunų moterų nesilanko pas gydytojus akušerius ginekologus, nedalyvauja profilaktinėje gimdos kaklelio vėžio patikros programoje, niekada nesidarė onkocitologinio tyrimo tepinėlio. Todėl labai skatinu visas moteris: džiaukitės savo jaunyste, savo gyvenimu, nepamirškite mylėti save ir nepamirškite pareigos prieš save ir savo kūną.

Bent kartą per du metus nueikite pas gydytoją ginekologą. Tai nėra sudėtinga. Tikrai norėčiau visas matyti kur nors mieste, prie naujametinės eglutės ar puodelio kavos, o ne mūsų įstaigoje,“ – rūpintis savo sveikata linki V. Nevulis-Obuchovska.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.